Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ και ΠΕΔΥ
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών οι περικοπές των αποδοχών που έγιναν με το 2ο Μνημόνιο (νόμος 4093/2012) στους γιατρούς του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Με άλλα λόγια η Δικαιοσύνη αναγνώρισε ότι οφείλονται αναδρομικά μισθολογικές διαφορές από το 2015 οι οποίες ανέρχονται άνω των 30.000 ευρώ για τον κάθε γιατρό που έχει προσφύγει στα δικαστήρια, με συνέπεια το υπουργείο Υγείας να υποχρεωθεί πλέον να καταβάλλει τεράστια ποσά με τους νόμιμους τόκους υπερημερίας.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του (1009/2017) (σ.σ είναι η πρώτη απόφαση των Πολιτικών Δικαστηρίων που κρίνει αντισυνταγματικές τις εν λόγω περικοπές των γιατρών υιοθέτησε επί της ουσίας το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι πρέπει να εφαρμοσθούν για τους γιατρούς του ΕΣΥ και ΠΕΔΥ οι μισθολογικές διατάξεις του Ν. 3205/2003, χωρίς τις αντισυνταγματικές περικοπές που επεβλήθησαν με το νόμο 4093/2012». Ακόμη, οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν ότι είναι αντίθετες στις διατάξεις των άρθρων 4 παράγραφος 1 (ισότητα) και 22 παράγραφος 1 (προστασία της εργασίας) του Συντάγματος, αλλά και στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 παράγραφος 1) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παράγραφος 5).
Οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια, με δικηγόρο το Γιάννη Τουτζιαράκη, είναι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και προηγουμένως ήταν στο ΙΚΑ με σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και μεταφέρθηκαν με το νόμο 4238/2014 σε θέσεις που συστάθηκαν στα ΔΥΠΕ της χώρας με την ίδια εργασιακή σχέση.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με την υπ’ αριθ. 7412/2015 απόφασή του έχει κρίνει ότι «οι μειώσεις των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, που επήλθαν με το νόμο αυτό αποκλειστικά (Ν. 4093/2012), με βάση το καθαρώς αριθμητικό κριτήριο, συνυπολογιζόμενες με την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, τις υπόλοιπες μειώσεις που επεβλήθησαν διαδοχικά στις αποδοχές αυτών και τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, υπερβαίνουν λόγω του σωρευτικού αποτελέσματος και της έκτασής τους, το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη». Σημειώνεται ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα αποφανθεί επί του ιδίου νομικού θέματος, δηλαδή εκείνο της αντισυνταγματικότητας των περικοπών του Ν. 4093/2012 για τους γιατρούς του ΕΣΥ.