Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα στην υπόθεση της ΑΕΠΙ
Η δίωξη στρέφεται κυρίως σε βάρος μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου που κρατούσε επί σειρά ετών το τιμόνι της εταιρίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και κατά εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο από το 2003 ως το 2017. Ενδεικτικό της κατασπατάλησης και της σκανδαλώδους διαχείρισης είναι μάλιστα το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ λάμβανε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενικού του προσώπου, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.
Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ, η οποία το 2016 επιχείρησε να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο, εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στα τέλη του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχισης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.
Τα κακουργήματα
Ειδικότερα η δίωξη που ασκήθηκε αφορά στα εξής κακουργήματα :
1)Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
2)Kακουργηματική υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο.
3)Κακουργηματική απάτη από κοινού και κατ’ επάγγελμα.
4)Kακουργηματική απιστία από κοινού.
5)Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.
6)Κακουργηματική ανακριβής απόδοση ΦΠΑ.
7)Kακουργηματική φοροδιαφυγή δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.
Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.
Με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ. Μάλιστα, ο εισαγγελέας πριν από περίπου έναν χρόνο έκανε έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκεντρώνοντας στοιχεία για την έρευνα με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.