Κάθειρξη 16 ετών με αναστολή στον Δημήτρη Φουρλεμάδη
Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκαν 2 ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια. Οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα του κ. Φουρλεμάδη και αναγνώρισαν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του και έτσι αποχώρησε από το δικαστήριο ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.
Ειδικότερα ο Δημήτρης Φουρλεμάδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για:
- το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (καταδίκη που τον έφερνε αντιμέτωπο μέχρι και με ισόβια κάθειρξη) και
- το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.
Ο Δ.Φουρλεμάδης αθωώθηκε από τη μία πράξη της απιστίας που αφορούσε σε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.
Η φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ, κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του κ. Φουρλεμάδη. Της αναγνωρίστηκαν τα ίδια ελαφρυντικά και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, επίσης με αναστολή. Αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία.
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, που κατηγορούνταν για το κακουργημα της ψευδούς βεβαιώσεως.
Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:
- 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
- Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.
Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ. Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.
Οταν το ΥΠΕΞ ζήτησε από τη ΜΚΟ πίσω τα 5,6 εκατομμύρια επειδή το πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε, η Αλληλεγγύη δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει στο Δημόσιο. Και αμεσως μετά εξόφλησε το δάνειο στον εφοπλιστή, δίνοντας του τα χρήματα της νέας επιχορήγησης από το ΥΠΕΞ.
Το πρόγραμμα με τα κατεψυγμένα κοτόπουλα και πάλι δεν εκτελέστηκε ενώ ποσότητα τους εντοπίστηκε αλλοιωμένη και κατασχέθηκε.
Η καταδίκη για την απιστία αφορά σε ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς των πουλερικών.
Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην Αλληλεγγύη ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και για αυτό την οφειλή, έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στην οποία ανήκε η Αλληλεγγύη).
Οι δύο καταδικασθέντες, απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Διαβάστε επίσης: