Στο εδώλιο ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης
Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας κρίθηκε ότι ο δήμαρχος του πολυπληθέστερου δήμου της Αττικής πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την παράλειψη του να δηλώσει καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες, καθώς φαίνεται να υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» όσον αφορά ένα – σημαντικής αξίας – ακίνητο στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, που φέρεται να αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, από κοινού με συνεργάτη του, με δάνειο που έλαβαν από κοινού οι αγοραστές από την Eurobank.
Ωστόσο, η διαχείριση του ποσού του δανείου και η πορεία του ακινήτου, που μεταβιβάστηκε σε εταιρία όπου είναι συνέταιρος ο Παχατουρίδης χωρίς να γνωστοποιηθεί η μεταβίβαση στη δανείστρια τράπεζα, οδήγησε την τράπεζα να υποβάλει δύο καταγγελίες σε βάρος του δημάρχου, με σαφείς υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων, όπως απιστία εκ μέρους υπαλλήλων της, ηθικής αυτουργίας σε απιστία εκ μέρους του δημάρχου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το βούλευμα ο Α. Παχατουρίδης φέρεται ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται «με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως δήμαρχος Περιστεριού Αττικής και τα οποία αποκρυπτόμενα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όφειλε να συμπεριλάβει στις ανωτέρω δηλώσεις του, υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ». Από την πλευρά του ο κ. Παχατουρίδης αποδίδει τις ελλείψεις των δηλώσεων σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή των επίμαχων δηλώσεων.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης με αφορμή τις καταγγελίες της Eurobank, με βάση τις οποίες αποφασίστηκε ο επανέλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Α. Παχατουρίδη για τα έτη 2007 έως και 2015 όπου διαπιστώθηκε ότι αυτές ήταν ελλιπείς. Μετά την έναρξη του σχετικού ελέγχου από τη Γ΄ Μονάδα Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο κ, Παχατουρίδης έσπευσε να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες, μία τον Μάιο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για τα έτη 2010 έως και 2014, πλην όμως η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έκρινε ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τις «ελλείψεις» των προηγούμενων δηλώσεων.