Ανατροπή στην υπόθεση βιασμού των δύο κοριτσιών στη Ζάκυνθο: Αθώος ο πατέρας

Αθώος κρίθηκε την Τρίτη (2/10) από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηλείας ένας 52χρονος Ζακυνθινός, ο οποίος κατηγορούνταν από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι είχε αποπλανήσει και είχε βιάσει τις δύο ανήλικες κόρες του, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/δικών Ζακύνθου.

Ύστερα από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8:30μ.μ., ο 52χρονος κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία του βιασμού της μικρότερης από τις δύο κόρες του, όπως και για τις κατηγορίες της αιμομιξίας και της αποπλάνησης ανηλίκου, και αθώος με οριακή πλειοψηφία (4-3) για τον βιασμό της μεγαλύτερης κόρης του, με τη σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ηλείας.

Η Εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της πρότεινε την αθώωση του κατηγορούμενου λόγω αμφιβολιών σχετικά με το αν όντως έχει τελέσει τα αδικήματα που του προσάπτονται στο κατηγορητήριο. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι δύο κόρες κατήγγειλαν τον πατέρα τους χωρίς σαφή αιτιολογία («με πίεσαν…») και στην πορεία ανακάλεσαν μερικώς τις καταγγελίες υποπίπτοντας σε ασάφειες.

«Έχουμε μια βαριά καταγγελία (σ.σ. βιασμός) που ανακαλείται με ευκολία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η –πολιτικώς ενάγουσα- κόρη απαντούσε στις ερωτήσεις του δικαστηρίου όντας σε σύγχυση και δίχως προσανατολισμό. Για τον κατηγορούμενο ανέφερε ότι δεν πείστηκε από τη διαρκή επίκληση της αθωότητάς του κατά την απολογία του, αποδίδοντάς του λεκτική υπερβολή, επικαλούμενη τον ισχυρισμό του ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μέσα στη φυλακή.

«Προτείνω την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών καθώς δεν πείστηκα πέραν πάσης αμφιβολίας για όσα αδικήματα του καταλογίζονται», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Φορτισμένοι διάλογοι

Η δίκη χαρακτηρίστηκε από αρκετές στιγμές έντασης, καθώς ορισμένες καταθέσεις προσώπων-κλειδιών για την υπόθεση κρίθηκαν ασαφείς από την έδρα, προκαλώντας την οργή των δικαστών. Αποκορύφωμα της διαδικασίας ήταν η αρχική πρόταση της Εισαγγελέως να συλληφθεί μια ανήλικη μάρτυρας για το αδίκημα της ψευδορκίας, καθώς προέκυψαν μεγάλες αντιφάσεις ανάμεσα σε όσα κατέθεσε στο δικαστήριο και σε όσα είχε πει στον Ανακριτή όταν πρωτοαποκαλύφθηκε η υπόθεση. Τελικά, η Εισαγγελέας δεν επέμεινε στη σύλληψη λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ωστόσο δόθηκε η εντολή για τον σχηματισμό της σχετικής δικογραφίας.

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του υποστήριξε αρκετές φορές πως είναι αθώος και πως κατηγορείται άδικα για κάτι που δεν έπραξε, αποδίδοντας τις καταγγελίες της κόρης του αφενός σε μια σχέση που είχε με ένα αγόρι και αφετέρου σε εκδικητικότητα επειδή κατά το παρελθόν ισχυρίστηκε ότι επιχείρησε να την αποπλανήσει ο παππούς της.

Ο 52χρονος σε ορισμένες στιγμές της απολογίας του έστρεφε το πρόσωπό του προς την κόρη του, κάνοντάς της ερωτήσεις και ζητώντας της να πει την αλήθεια και να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες.

«Είμαι άδικα στη φυλακή επειδή δεν δέχθηκα τον Νίκο και πήγα να τον βαρέσω (σ.σ. φίλος της κόρης). Γιατί είπες ψέματα και ακόμα με τιμωρείς; Σαν πατέρας σε έχω συγχωρέσει, αλλά σαν κρατούμενος στη φυλακή όχι. Σε έχω γλιτώσει από μεγάλα λάθη και σε έχω βάλει στον ίσιο δρόμο», είπε μεταξύ άλλων προς την κόρη του, προσθέτοντας ότι επιχείρησε να κόψει τις φλέβες του στις φυλακές Τριπόλεως, όπου και είχε προφυλακιστεί.

Από την πλευρά της, η κόρη του κατηγορούμενου, αν και παραδέχθηκε ως αληθή ορισμένα από τα λεγόμενά του, επέμεινε στον ισχυρισμό της ότι έχει βιαστεί από τον πατέρα της.

Λιποθυμίες και ικανοποίηση

Ο κατηγορούμενος καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν σε εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση, καθώς το μεσημέρι αισθάνθηκε αδιαθεσία και κλήθηκε ασθενοφόρο στα δικαστήρια, χωρίς ωστόσο να γίνει διακομιδή. Στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης, ψέλλισε ότι «έλαμψε η αλήθεια» και «πνίγηκε» στις αγκαλιές των δικών του ανθρώπων χάνοντας εν μέρει και για λίγα δευτερόλεπτα τις αισθήσεις του.

Η συνήγορος υπεράσπισης του 52χρονου Ζακυνθινού, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση.

«Ήταν μια δύσκολη δίκη γιατί τα εγκλήματα για τα οποία συζητήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) δεν αφορούν την έδρα, τον κατηγορούμενο ή μόνο τα φερόμενα ως θύματα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Παρότι έγινε μια προσπάθεια στιγματισμού της ελληνικής επαρχίας, η επαρχία έχει τις δομές, τους κατάλληλους επιστήμονες, το λαϊκό ένστικτο και τη λαϊκή αίσθηση του δικαίου. Για αυτό έχουμε μια ομόφωνη αθώωση από ένα δικαστήριο ουσίας για έναν άνθρωπο ο οποίος επί δέκα μήνες κρατούνταν για ειδεχθή αδικήματα σε βάρος των ίδιων του των παιδιών. Εμείς απλά βοηθάμε τα δικαστήρια να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις. Η δικαιοσύνη μίλησε, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, κυρίως από την προσωπικότητα του κατηγορουμένου, που στιγματίστηκε οικτρά όλους αυτούς τους μήνες. Ευχόμαστε να αποκαλύπτεται πάντα η αλήθεια στα ελληνικά δικαστήρια, όπως έγινε και σήμερα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις από τις τέσσερις αθωωτικές ψήφους ήταν των τακτικών δικαστών.

Πηγή: patrisnews.gr