Aθώοι οι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών
Ομόφωνα αθώοι κηρύχτηκαν οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής που βρέθηκαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατηγορούμενη για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής, το Φεβρουάριο του 2013. Απόφαση που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των φίλων και αλληλέγγυων που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί την δικαστική αίθουσα, ενώ η υπεράσπιση μίλησε για απόλυτη δικαίωση.
Συνολικά 21 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής αντιμετώπισαν βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και ληστεία, κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κάνοντας λόγο για φρονηματικές διώξεις που ως στόχο είχαν «να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού».
Εξάλλου, και κατά την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο ουδείς εκ των μαρτύρων φυλάκων του εργοταξίου είδε ή αναγνώρισε κάποιους από τους κατηγορούμενους, ενώ πολλοί εκ των χαρακτηριζόμενων ως μαρτύρων κατηγορίας, όπως εργοδηγοί, μικροεργολάβοι που νοίκιαζαν τα μηχανήματά τους κ.ά., σχεδόν έπλεκαν το εγκώμιο των 21 διωκόμενων, κάνοντας λόγο για «οικογενειάρχες» και ανθρώπους που «δεν θα έκαναν ζημιά στις περιουσίες μας».
Η δικογραφία που συντάχθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στηρίχθηκε κυρίως σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δειγματοληπτικές λείψεις DNA και κάποια «πειστήρια» που συγκεντρώθηκαν τόσο από την περιοχή του εργοταξίου όσο κατόπιν επεισοδιακών -όπως εξελίχθηκαν- εφόδων στα σπίτια κατηγορουμένων. Χαρακτηριστική ήταν η επιχείρηση που έγινε ανήμερα της Τσικνοπέμπτης του 2013, όταν δεκάδες αστυνομικοί απέκλεισαν την Ιερισσό και κατέστειλαν τις αντιδράσεις των κατοίκων με ρήψεις χημικών.
Οι αστυνομικές έρευνες σχολιάστηκαν και από τον εισαγγελέα της έδρας, που κατά την αγόρευσή του άφησε σαφείς αιχμές εις βάρος της ΕΛ.ΑΣ. για «έλλειψη σχεδιασμού» προκειμένου να αποφευχθεί η επίθεση, από τη στιγμή μάλιστα, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν «κλιμακούμενες αντιδράσεις». Ο εισαγγελικές λειτουργός αναφέρθηκε και στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν επαρκούν για να καταστούν ένοχοι κάποιοι κατηγορούμενοι. «Το μέσο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό, αλλά έγινε ο ίδιος ο σκοπός» επισήμανε ο ίδιος.
Απόλυτη δικαίωση συνηγόρων και κατηγορουμένων
«Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και την ακροαματική διαδικασία προκύπτουν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των κατηγορουμένων, πλην όμως προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους. Απαιτείται πλήρης απόδειξη ενοχής προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης δικανική πεποίθηση στο δικαστήριο. Γι' αυτό το λόγο κρίνονται όλοι αθώοι για όλες τις πράξεις» ήταν τα λόγια του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ανακοινώνοντας την ομόφωνη αθωωτική απόφαση.
Όπως ήταν φυσικό η απόφαση προκάλεσε ενθουσιασμό και χειροκροτήματα σε οικείους, φίλους και αλληλέγγυους που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί την δικαστική αίθουσα.
Για απόλυτη δικαίωση συνηγόρων και κατηγορουμένων, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο εκ των υπερασπιστών Γιώργος Κυρίτσης, που ανέφερε ότι με την απόφαση «κατέρρευσε η κατασκευή μιας τρομακτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε με προφανή σκοπό την καταστολή και την φρονηματική δίωξη, όχι κατ΄ ανάγκην των κατηγορουμένων, αλλά μίας ολόκληρης κοινωνίας που αντιτίθεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος». Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ομόφωνη απόφαση αποδεικνύει ότι «όπου η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεπηρέαστη λειτουργεί ως θεματοφύλακας, όχι μόνο των δικονομικών, αλλά και των ανθρωπινών δικαιωμάτων».
Ο συνάδελφός του Βασίλης Τζιμούρτος, επίσης εκ των υπερασπιστών στη δίκη, σχολίασε ότι «οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής βιώσαν συνθήκες Γκουαντάναμο από τη στιγμή που ύψωσαν φωνή διεκδικώντας τα αυτονόητα: Νερό, Υγεία, Περιβάλλον, Βιώσιμη Ανάπτυξη». Επισήμανε δε ότι η δικογραφία ήταν «το αποκορύφωμα μιας σειράς τεχνητά διογκωμένων κατηγορητηρίων που είχαν μοναδικό στόχο να φιμώσουν όλες αυτές τις φωνές». «Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας απεδείχθη περίτρανα ότι σε δύσκολες εποχές η Δικαιοσύνη δεν επιδοκιμάζει, δεν επικυρώνει, δεν νομιμοποιεί τη φίμωση ανθρώπων και κινημάτων με τέτοιους σκοτεινές διαδικασίες. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί «φάρο» για τη λειτουργία και τη στάση των λειτουργών της Δικαιοσύνης απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται για θεμελιώδη κοινά αγαθά και ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο κ. Τζιμούρτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ