Υπόθεση Ακουμιανάκη: Ιατρικές παραλείψεις ή προδιαγεγραμμένη πορεία προς τον θάνατο;
Στην σημερινή δεύτερη ημέρα ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες γιατροί και νοσηλευτές που ασχολήθηκαν με το συμβάν το μοιραίο βράδυ της Μ. Παρασκευής και το πρωί του Μ. Σαββάτου, με στόχο να αποδοθούν πιθανές ευθύνες από παραλείψεις στο διάστημα που μεσολάβησε από την εισαγωγή της στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, από τις 4:30 τα ξημερώματα μέχρι τις 9 περίπου το πρωί, που διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός της θάνατος. Από την διαδικασία δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης με το Δικαστήριο να ζητά την απομάκρυνση από την αίθουσα τη θεία της Ακουμιανάκη, όταν εκείνη αποκάλεσε “ψεύτες” τους γιατρούς.
Στις καταθέσεις τους, γιατροί και νοσηλευτές, απέδωσαν τον θάνατο της 16χρονης σε μια σπάνια επιπλοκή από την τοξική δράση της αλκοόλης, η οποία θα ήταν αδύνατον και να προβλεφθεί και να διαγνωσθεί αλλά και να αναστραφεί. Τόνισαν πως στην περίπτωση Ακουμιανάκη ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία των περιστατικών μέθης και υποστήριξαν πως η πορεία της κοπέλας προς τον θάνατο ήταν προδιαγεγραμμένη από την ώρα που είχε καταναλώσει το αλκοόλ. Σημειώνεται πως το αλκοόλ στο αίμα της ήταν 1,4. Από τη μεριά της πολιτικής αγωγής πάντως, αμφισβητήθηκαν έντονα οι καταθέσεις των γιατρών με την μία δικηγόρο να εκλιπαρεί το Δικαστήριο να συμβουλευθεί γιατρούς την ώρα της διάσκεψης πριν καταλήξει σε απόφαση. “Και οι δικές μας πληροφορίες από γιατρούς προέρχονται, αλλά… δεν έρχονται να καταθέσουν” είπε χαρακτηριστικά.
Η οικογένεια υποστηρίζει πως το γεγονός ότι η Στέλλα από τις 4:45 έως τη στιγμή που άρχιζε να βγάζει αφρούς από το στόμα, λίγο πριν τις 9 το πρωί, δεν εξετάστηκε από γιατρό, η κατάστασή της δεν επανεκτιμήθηκε και η φροντίδα της αφέθηκε στους δύο συνοδούς (ο ένας καταδικασμένος τελεσίδικα για βιασμό και ο άλλος πρώην κατηγορούμενος) είχαν αιτιώδη σχέση με τον θάνατό της. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από την Στέλλα και μετά, ακολουθείται ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος προσέγγισης περιστατικών μέθης.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη δίκη γίνεται σε δεύτερο βαθμό καθώς τόσο ο κατηγορούμενος όσο και η συγκατηγορούμενή του που απαλλάχτηκε λόγω παραγραφής, έχουν κριθεί ένοχοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Πρόκειται για τους δύο ειδικευόμενους οι οποίοι μπήκαν τελευταίοι στο κάδρο των ευθυνών του Νοσοκομείου μετά την καταδίκη των άλλων δύο γιατρών για τον θάνατο της 16χρονης κοπέλας. Θυμίζουμε πως οι δύο γιατροί εκ των υστέρων αθωώθηκαν στο Εφετείο, μαζί με τον κατηγορούμενο για τον βιασμό.