Η «ακτινογραφία» της κατάθεσης Λεμπιδάκη: Ο Σταλόνε, ο «Ευγένιος» και το… κανίς

Απόλυτα ψύχραιμος και με σταθερότητα στον λόγο του, αλλά και ιδιαίτερα μακρόθυμος απέναντι στους απαγωγείς και δεσμώτες του, ο επιχειρηματίας, Μιχάλης Λεμπιδάκης, κατέθεσε ενώπιον των δικαστών για τις συνολικά 186 ημέρες της ομηρίας του που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο 54ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΤΟΥ – ΠΩΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΙΣ 186 ΗΜΕΡΕΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το neakriti.gr, ο 54χρονος επιχειρηματίας εξετάστηκε από την Έδρα, αλλά και τους συνηγόρους υπεράσπισης, εντυπωσιάζοντας με την οξυδέρκεια, την ευγένειά του, αλλά και το χιούμορ του.

Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι χαιρέτησε διά χειραψίας κάποιους από τους κατηγορουμένους. Εξάλλου, κατά την έναρξη της δίκης, ο επιχειρηματίας είπε «καλημέρα» στις εφέτες και την εισαγγελέα της Έδρας, ενώ αμέσως μετά έστρεψε το βλέμμα του προς τα εδώλια, όπου κάθονταν οι κατηγορούμενοι και είπε - και σε αυτούς - «καλημέρα» χαμογελαστός.

Η στιγμή της απαγωγής και ο… Σταλόνε

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε με περίσσια υπομονή τα όσα έζησε τους έξι μήνες που παρέμεινε όμηρος στα χέρια των απαγωγέων. Ξεκινώντας από την 30ή Μαρτίου του 2017, ο επιχειρηματίας μίλησε για το πώς απήχθη μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι του, στα Κάτω Καλέσα.

Όπως είπε στην κατάθεσή του ο 54χρονος, ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο δικό του, με τον ίδιο να νομίζει αρχικά ότι επρόκειτο για ατύχημα. Όπως συμπλήρωσε, ωστόσο, μόλις είδε έναν σωματώδη τύπο ντυμένο με παραλλαγή και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να κατευθύνεται προς αυτόν, κρατώντας μια βαριοπούλα, κατάλαβε ότι κάτι κακό συμβαίνει.

«Μη φοβάσαι, δεν παθαίνει κανείς τίποτα», είπε χθες ο κ. Λεμπιδάκης αναφορικά με τα πρώτα λόγια που του είπαν οι απαγωγείς, οι οποίοι του κάλυψαν τα μάτια. Εξάλλου, ο απαχθείς επιχειρηματίας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή οι απαγωγείς του μιλούσαν ψιθυριστά.

Αφού μετέβησαν στο πρώτο από τα συνολικά έξι κρησφύγετα, στα οποία κρατήθηκε ο Λεμπιδάκης, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι του έβγαλαν τα ρούχα που φορούσε και του έδωσαν να βάλει άλλα. Κατόπιν, τον ρώτησαν αν είναι «τσιπαρισμένος», με τον ίδιο να σχολιάζει χθες ενώπιον της Έδρας ότι «μάλλον θα το άκουσαν από καμιά ταινία του Σταλόνε!». Αυτή ήταν μια από τις ουκ ολίγες ατάκες που ξεστόμισε χθες ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.

Εν συνεχεία, όπως ανέφερε, οι δράστες τού ζήτησαν να τους δώσει διάφορα προσωπικά στοιχεία, όπως την ημερομηνία γέννησης της συζύγου του, και τον ΑΦΜ του, προφανώς για να πείσουν τους οικείους τού απαχθέντος ότι ο τελευταίος βρίσκεται στα χέρια τους.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή (περίπου 15-16), το επίμαχο εξάμηνο, φορούσαν κουκούλες και γυαλιά ηλίου.

Το πρώτο κρησφύγετο και η αλυσίδα για τα… κανίς

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, το πρώτο κρησφύγετο όπου μεταφέρθηκε είχε έκταση 3x3... Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά τον είχαν δεμένο από το χέρι με μια χοντρή αλυσίδα, ωστόσο αργότερα τον έδεσαν με μια πιο λεπτή αλυσίδα, από αυτές για τα... κανίς, όπως είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας για μια ακόμη φορά τον γέλωτα μέσα στην αίθουσα.

Η καθημερινότητα της απαγωγής – Η σχέση με τον «Ευγένιο»

Ο 54χρονος μίλησε, ακόμη, για το πώς περνούσε τον χρόνο του, αναφέροντας - μεταξύ άλλων - ότι έβλεπε τηλεόραση και διάβαζε βιβλία, τα οποία ζητούσε να του φέρουν οι απαγωγείς. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, διάβασε και το βιβλίο «Εμφύλια Πάθη: 23+2 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο».

Εξάλλου, ο κ. Λεμπιδάκης μίλησε για την «ξερή» που έπαιζε με τον 46χρονο φερόμενο βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης (πρόκειται για το άτομο που ο ίδιος αποκαλούσε «Ευγένιο» λόγω της ευγενικής συμπεριφοράς του).

Μιλώντας για τη διατροφή του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε ότι κάθε μέρα έτρωγε μαγειρευτό φαγητό (κρέας, ψάρι, ρύζι, ζυμαρικά). Εξάλλου, παρά το ότι ήταν πάντα δεμένος - είτε από το χέρι, είτε από το πόδι - με αλυσίδα, είπε ότι προσπαθούσε να γυμναστεί. Όταν ερωτήθηκε από την Έδρα για το πώς κατάφερνε κάτι τέτοιο, εκείνος απάντησε ότι έφτιαχνε αυτοσχέδια βαράκια με μπουκάλια νερό.

Εξάλλου, ο κ. Λεμπιδάκης είπε ότι καθ’ όλο το διάστημα της απαγωγής του οι δράστες τον έκαναν συνολικά τέσσερις φορές μπάνιο. Η πρώτη φορά ήταν, μάλιστα, μέσα σε μια σκάφη, με το χέρι του να είναι δεμένο από αλυσίδα. Επίσης, τόνισε ότι οι απαγωγείς κατά το επίμαχο εξάμηνο τού άλλαξαν 3 ή 4 φορές ρούχα, ενώ τον ξύρισαν δύο φορές.

Ερωτηθείς, πάντως, από την Έδρα για το πώς άντεξε όλη αυτήν την «Οδύσσεια», ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε ότι «ο άνθρωπος προσαρμόζεται». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο 54χρονος είπε πως δεν ένιωσε ότι κινδύνεψε η ζωή του, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι και οι 15-16 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του ήταν ανθρώπινοι.

«Προσωπικά δεν αισθάνομαι μίσος. Λυπάμαι γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, όμως η Δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας. Είναι υποχρεωμένη (σ.σ. η Δικαιοσύνη), χωρίς συναισθήματα, να κρίνει και να επιβάλλει τον νόμο», δήλωσε, εξάλλου, στους δημοσιογράφους ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, πάντως, χθες, στην κατάθεσή του, και στην έκπληξη που ένιωσε όταν πληροφορήθηκε μέσω... των εφημερίδων για το ύψος του ποσού (100 εκατομμύρια ευρώ) που ζητούσαν αρχικά οι απαγωγείς από την οικογένειά του. Όπως είπε ο κ. Λεμπιδάκης, ανέφερε τότε στους δράστες ότι πρόκειται για εξωφρενικό ποσό.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον επιχειρηματία, του είχε μεταφερθεί από απαγωγείς ότι «ο μεγάλος αρχηγός θέλει να κάνει ρεκόρ τόσο στο χρονικό διάστημα, όσο και στα λύτρα της απαγωγής».

Κάποιες φορές, ο μάρτυρας προξένησε απορία στην Έδρα. Μία από τις εφέτες τον ρώτησε πώς γίνεται να μην αναγνωρίζει τη φωνή του 40χρονου που τον φυλούσε και που ο ίδιος αποκαλούσε «Φιλόσοφο», λόγω των υψηλού επιπέδου συζητήσεων που έκανε μαζί του.

«Αν είναι δυνατόν, θέλω να μας βοηθήσετε» ακούστηκε από την Έδρα, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να απαντά όμως ότι, όταν κάποιος σου μιλάει ψιθυριστά, δε γίνεται να αναγνωρίσεις, ειδικά εφόσον έχει περάσει τόσος καιρός.

Όταν ερωτήθηκε πάντως από την Έδρα για τον λόγο που θεωρεί ότι έχασε 17 κιλά, εκείνος είπε ότι δεν ξέρει τον λόγο. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είπε, πάντως, ότι γενικά οι απαγωγείς τον φρόντιζαν. Συγκεκριμένα, μίλησε για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο «φροντιστής» του έφερνε ό,τι του ζητούσε ο 54χρονος (καρπούζι, γιαρμάδες, παγωτά).

Το περιστατικό με το καλάσνικοφ

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη έκπληξη σε μια από τις εφέτες προκάλεσε το ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ζήτησε από έναν από τους απαγωγείς, που κρατούσε καλάσνικοφ, να του το δώσει να το κρατήσει και αυτός.

«Γιατί του ζητήσατε το όπλο;», ρώτησε η εφέτης, με τον κ. Λεμπιδάκη να απαντά ότι «κάπως έπρεπε να περάσουμε τη μέρα μας. Εξάλλου, δεν είχε σφαίρες».

Οι «ταλιμπάν»

Σημειώνεται ότι ο 54χρονος αναφέρθηκε και στους «ταλιμπάν», που του είχαν περιγράψει απαγωγείς ότι υπήρχαν ακροβολισμένοι έξω από ένα από τα κρησφύγετα όπου είχε μεταφερθεί.

Ως «ταλιμπάν» οι δράστες εννοούσαν τα άτομα τα οποία δήθεν - σ.σ. δεν προέκυψε ότι ίσχυε κάτι τέτοιο - ήταν σε μεγάλη απόσταση περιμετρικά του κρησφύγετου, όντες έτοιμοι να πολεμήσουν εάν χρειαστεί και με την Αστυνομία.

Η σχέση του με τους απαγωγείς

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης στις καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Μιχάλης Λεμπιδάκης με απαγωγείς. Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων που απηύθυναν οι συνήγοροι προς τον μάρτυρα του κατηγορητηρίου σχετιζόταν με το ότι οι εντολείς τους ήθελαν το καλό του απαχθέντος. Ωστόσο, ο κ. Λεμπιδάκης εμφανίστηκε σταθερός στα λεγόμενά του, επαναλαμβάνοντας πολύ συχνά τη φράση «Δεν μπορώ να κάνω εικασίες, αλλά να μιλάω μόνο για τα πραγματικά γεγονότα».

Ο κ. Λεμπιδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον διάλογο που είχε στα μέσα Αυγούστου του 2017 με έναν εκ των κατηγορουμένων (σ.σ. τον 44χρονο Ρεθυμνιώτη).

«Τι θέλεις να κάνω Μιχάλη; Να πάω στον μπαμπά σου; Να πάω στον πεθερό σου;», ρώτησε ο 44χρονος τον Λεμπιδάκη, για το πώς μπορεί να τον βοηθήσει. Σύμφωνα, πάντως, με τον 54χρονο, λίγες ημέρες μετά ο 44χρονος τού είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Πάντως, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, απαντώντας σε ερώτηση δικηγόρου για τον 44χρονο, ανέφερε ότι «προφανώς δε θεωρούσε ότι ήταν ένας από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

Αναφορικά με τον 41χρονο Βορειοελλαδίτη, που ήταν ο τελευταίος φύλακας στο έκτο και τελευταίο κρησφύγετο του επιχειρηματία, στο Ρέθυμνο, ο κ. Λεμπιδάκης είπε ότι «εκτίμησή μου είναι ότι δε συμμετείχε εξαρχής (σ.σ. στην απαγωγή)». «Ήταν φοβισμένος και δεν ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός». Είπε ακόμη ότι πρότεινε στον 41χρονο να τον απελευθερώσει, προσφέροντάς του και χρήματα, ωστόσο εκείνος απάντησε αρνητικά.

Για τον 47χρονο Ρεθυμνιώτη, τον οποίο ο Λεμπιδάκης αποκαλούσε «παππού», ανέφερε ότι είχε την ευγένεια να έρχεται σε δύσκολες για εκείνον στιγμές και να τον βοηθάει ψυχολογικά. Και για τον εν λόγω κατηγορούμενο, ο 54χρονος επιχειρηματίας ανέφερε, όταν ερωτήθηκε σχετικά, ότι ούτε αυτός θεωρεί ότι ήταν μεταξύ εκείνων που έπαιρναν τις αποφάσεις.

Αναφορικά με τον 46χρονο, ο οποίος φέρεται ως εκ των βασικών κατηγορουμένων, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε ότι ήταν πάντα ευγενικός και ανθρώπινος μαζί του.

«Παίξαμε χαρτιά και με νίκησε τρεις φορές, ωστόσο δεν του κρατάω κακία», είπε χαριτολογώντας ο κ. Λεμπιδάκης, αναφερόμενος στον «Ευγένιο», όπως τον αποκαλούσε. Συμπλήρωσε ακόμη ότι, όταν είδε τον 46χρονο τον Αύγουστο του 2017 και αφού είχαν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που ο «Ευγένιος» είχε «εξαφανιστεί» ξαφνικά από την υπόθεση, ο ίδιος χάρηκε γιατί, όπως είπε, είχε αποκτήσει οικειότητα μαζί του.

Σύμφωνα, πάντως, με τον 54χρονο επιχειρηματία, όταν ο ίδιος ζήτησε από τον 46χρονο να τον αφήσει να φύγει, εκείνος του απάντησε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Όταν, μάλιστα, η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 46χρονου «Ευγένιου» ζήτησε από τον κ. Λεμπιδάκη να κοιτάξει στα μάτια τον εντολέα της και να πει τι άνθρωπο βλέπει, ο επιχειρηματίας απάντησε ότι «εδώ είναι δικαστήριο και όχι συνέντευξη».

«Ας μην το κάνουμε τόσο μελό... Όλα με μέτρο!», ζήτησε η πρόεδρος της Έδρας από τη δικηγόρο του 46χρονου.

Μετά τη διακοπή, η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται - Αύξηση κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ

Σοκ σε πτήση: Έκλεισε τα μάτια νομίζοντας ότι θα χαλαρώσει αλλά ξύπνησε με το εσώρουχο στα γόνατα

«Λουκέτο» στη Χαλυβουργική: Κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ – Στο... χιόνι τα χρέη των Αγγελόπουλων;