Νέα δεδομένα στη δίκη της Energa μετά από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε.

Όπως είναι γνωστό έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις νόμιμοι εκπρόσωποι, μέτοχοι και άλλοι εμπλεκόμενοι της προμηθεύτριας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας με την επωνυμία ENERGA POWER, αφού κρίθηκαν ένοχοι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του αδικήματος της υπεξαίρεσης σε βάρος του τότε ΔΕΣΜΗΕ και νυν ΛΑΓΗΕ, οι οποίοι είναι δημόσιοι διαχειριστές και λειτουργοί της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέα δεδομένα στη δίκη της Energa μετά από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε.
2'

Συγκεκριμένα η ENERGA POWER θεωρήθηκε ότι, όταν προμήθευε – πουλούσε ηλεκτρική ενέργεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λειτουργούσε ως άμεσος αντιπρόσωπος του ΔΕΣΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ, δηλαδή ενεργούσε επ’ ονόματι και για λογαριασμό των άνω δημόσιων νομικών οντοτήτων και κατά συνέπεια δεν είχε την κυριότητα αλλά απλά κατείχε τα χρήματα που εισέπραττε σε εξόφληση των λογαριασμών της πωληθείσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άνω παραδοχή του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ουσιαστικά μετατρέπει όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας σε υπαλλήλους ενός δημοσίου φορέα (ΔΕΣΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ), με άμεσο αποτέλεσμα να παραβιάζεται – κατάφωρα- η ενωσιακή νομοθεσία περί απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Τεχνικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια απέστειλε επιστολή (Ares (2018) 6516791-18/12/18, ΕΝΕR.Β.2/FE/PCC/JM (2018) 7184184) με την οποία επισημαίνει: 1) ο ΛΑΓΗΕ είναι διαχειριστής της αγοράς 2) κατά κανένα τρόπο οι διαχειριστές της αγοράς δεν θεωρούνται προμηθευτές σύμφωνα με την οδηγία 2009/72. Οι διαχειριστές της αγοράς παρέχουν τον τόπο των συναλλαγών όπου οι συμμετέχοντες στην αγορά (παραγωγοί, προμηθευτές και έμποροι) μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια.

Το άνω έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερμηνεύοντας αυθεντικά το ενωσιακό δίκαιο με κατηγορηματικό και σαφέστατο τρόπο περιορίζει τον ΛΑΓΗΕ στα θεσμικά του καθήκοντα, όπως είναι η παροχή του τόπου των συναλλαγών και το δικαίωμα συμμετοχής στην αγορά έχουν μόνο οι παραγωγοί, οι προμηθευτές και οι έμποροι, άλλως καταστρατηγείται η ελεύθερη αγορά ενέργειας και επανερχόμεθα στα κρατικά μονοπώλια στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτές τις παραδοχές της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας οι προμηθεύτριες εταιρείες δεν επιχειρούν ως άμεσοι αντιπρόσωποι ή εντολοδόχοι του ΛΑΓΗΕ αλλά ανεξάρτητα αναλαμβάνοντας το ρίσκο των επιλογών τους, ως προς τα κέρδη ή τις ζημίες.

Με αυτά τα ευρωπαϊκά δεδομένα έγκυροι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κατηγορία της υπεξαίρεσης είναι νομικά αβάσιμη και ανυπόστατη.

Το νομικό σφάλμα της πρωτόδικης απόφασης άλλωστε το διαγιγνώσκει η Γενική Διεύθυνση για την ενέργεια με το έγγραφό της ENER/B2/MS/jm (2018) 2037090, όπου εμφατικά επισημαίνει «αυτό που κατανοούμε είναι ότι το δικαστήριο αξιολόγησε τις συμβατικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μερών από την άποψη του εθνικού αστικού δικαίου και όχι σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο».

Η άνω δικαστική απόφαση, καθώς και οι θεσμικές παλινωδίες στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα παγκόσμια δημοσιογραφικά μέσα, όπως ο Independent, να ασχοληθούν με μελανά χρώματα για τη χώρα μας, έχοντας ως τίτλο στον δημοσιογραφικό καμβά «Ο καυγάς για την ενέργεια στην Ελλάδα έχει βγει εκτός ελέγχου – η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανοίξει τα αυτιά της».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή