Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποιοι «πάγωσαν» από την επιλογή Μητσοτάκη και γιατί

Προεδρία της Δημοκρατίας: Αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. - Το ρεπορτάζ πάντως λέει ότι αυτοί που «πάγωσαν» πρώτοι είναι οι δεξιοί που ανάμεναν κάποια άλλη επιλογή

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποιοι «πάγωσαν» από την επιλογή Μητσοτάκη και γιατί
9'

Κάποιοι εκτιμούν ότι η επιλογή Μητσοτάκη κινείται στο όριο του επικοινωνιακού τακτικισμού, αφού η πρόταση της κυρίας Σακελλαροπούλου δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί από το Κίνημα Αλλαγής και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος την είχε επιλέξει για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διαβάζουμε στα περισσότερα ΜΜΕ ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το «έντονος», δεν είμαι σίγουρος.

Ο πιο έντονος προβληματισμός είναι στη Νέα Δημοκρατία, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, μέχρι και την τελευταία στιγμή του εισηγούνταν άλλα πρόσωπα για την Προεδρία.

Οι περισσότεροι Νεοδημοκράτες δεν περίμεναν αυτή την επιλογή. Τούτο βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα την αμφισβητήσουν.

Η αλήθεια είναι ότι άφησε σύξυλους, Σαμαρικούς και Καραμανλικούς.

Θα υπερψηφίσουν, θέλοντας και μη...

Από την άλλη μεριά, Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά στην περίπτωση που αποφασίσουν να μην στηρίξουν την υποψηφιότητα της ανώτατης δικαστικού θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι για να δικαιολογήσουν μία τέτοια επιλογή, καθώς η κυρία Σακελλαροπούλου, κατά πολλούς, συγκεντρώνει τα απαραίτητα προσόντα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας και δεν έχει «κομματική ταυτότητα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ήθελε μία γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το όνομα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου υπήρχε ως πρόταση από τις πρώτες κιόλας μέρες των συζητήσεων.

Η πρόεδρος του ΣτΕ δεν προέρχεται από την Κεντροδεξιά και θεωρείται μία υπερκομματική και, κατά πολλούς, ενωτική υποψηφιότητα. Ο πρωθυπουργός λοιπόν, παρά τις πληροφορίες που τον ήθελαν να προτείνει πολιτικό πρόσωπο, δεν άλλαξε την αρχική του θέση. Την πρόταση της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με το OPEN, εισηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι λόγοι επιλογής της Σακελλαροπούλου

«Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία» σημείωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, το απόγευμα της Τετάρτης (15/01). «Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επικοινώνησε το μεσημέρι της Τετάρτης με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του, με την απερχόμενη πρόεδρο του ΣτΕ να την αποδέχεται. Το απόγευμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι επιφανής νομικός και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους συναδέλφους της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα, κατά την εκλογή της στη θέση της προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τον Οκτώβριο του 2018, καταχειροκροτήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου επελέγη σε αυτή τη θέση με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, όταν ρωτήθηκε για τις φήμες που την ήθελαν να προτείνεται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εκείνη απέφευγε να απαντήσει λέγοντας ότι είναι κάτι το οποίο της φαίνεται πολύ μακρινό και ένα τεράστιο βάρος που δεν μπορεί να υπηρετήσει.

Το ψυχολογικό όριο των 180 ψήφων

Είναι απορίας άξιον τι θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη υποψήφια, αφού ο πρωθυπουργός είχε προ ημέρων πει ότι «δύσκολα θα αρνηθούν με την πρόταση που θα κάνω τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αν υποθέσουμε, επομένως, πως εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, που θα ψηφίσουν υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου, εκφραστούν θετικά και οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, φτάνουμε στις 180 ψήφους, δηλαδή τα 3/5 του Σώματος. Αυτό σημαίνει ότι η συναίνεση που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός για να εκφραστεί η νέα πολιτική περίοδος, επιτεύχθηκε. Το ψυχολογικό όριο ξεπεράστηκε...

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Στον ΣΥΡΙΖΑ, στις 10.00 το πρωί συνεδριάζει το προεδρείο της ΚΟ. Εκεί θα υπάρξει η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πράγματι βρίσκεται σε δύσκολη θέση για να καταψηφίσει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο, στην πρώτη του - άτυπη - αντίδραση για την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει:

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό. Θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει την στάση του κόμματος στο ζήτημα».

Κίνημα Αλλαγής: Σήμερα οι αποφάσεις

Θετικά φαίνεται πως βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ την εισήγηση του πρωθυπουργού. Σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι θα συνεδριάσουν τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει θετική εισήγηση ως προς το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου.

ΚΚΕ: Δεν κρίνουμε το πρόσωπο, αλλά ο θεσμός επικυρώνει αντιλαϊκές κατευθύνσεις

Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε το ΚΚΕ στο διάγγελμα Μητσοτάκη.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει - ούτε τώρα επικεντρώνει - στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το κόμμα.

ΜέΡΑ25: Θα δώσουμε τη δική μας πρόταση – απάντηση

Αργά σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, όπου και θα δοθεί απάντηση - πρόταση για το πρόσωπο που θα προτείνουν για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ελληνική Λύση: Η επιλογή της αποδεικνύει την αριστεροφοβία της ΝΔ

Με δύο αναρτήσεις του στο προσωπικό προφίλ του στο Twitter, o πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελλόπουλος εξέφρασε τις αμφιβολίες του ως προς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποια είναι η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι γόνος δικαστικής οικογένειας. Εισήλθε στο Συμβουλίου της Επικρατείας ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982, αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015 και από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του ΣτΕ.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η κ. Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπηρέτησε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό Δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Σακελλαροπούλου: Στο πρόσωπό μου τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή