Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Τάφος του Κυρίου γίνεται για μας πηγή ζωής, πηγή ελπίδoς, πηγή αισιοδοξίας»

Στην πόλη της Λαμίας, η Ιερά Ακολουθία των Αχράντων Παθών τελέσθηκε χθες Μεγάλη Πέμπτη απόγευμα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά του πολιούχου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Τάφος του Κυρίου γίνεται για μας πηγή ζωής, πηγή ελπίδoς, πηγή αισιοδοξίας»
8'

Την Ιερά Ακολουθία ετέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Ιωάννη Καραμέρη και τον Προϊστάμενο – Εφημέριο των Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Βασίλειο Καραμέρη.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σε σύντομη προσλαλιά του ανέφερε:
«Αγαπητοί μου πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί.

Η Εσταυρωμένη αγάπη, ο Εσταυρωμένος Κύριος μας Ιησούς Χριστός να κατασταλάζει βάλσαμο στις καρδιές όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα όλων των πονεμένων, των ασθενών, των αδύναμων, των ευάλωτων των εμπερίστατων αδελφών μας.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Παναγία μας και στον προστάτη και πολιούχο Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά, που μας φιλοξένησε αυτές τις ημέρες της δοκιμασίας της πρόσθετης, με την πυρκαγιά, που είχαμε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, όμως από αύριο το πρωί τίθεται και πάλι σε επαναλειτουργία ο Ναός μας με τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και την απευθείας τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση, ένεκα της δυσκολίας και της άλλης δοκιμασίας της μεγάλης, την οποία περνάμε όλοι τούτη την περίοδο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Προϊστάμενο του Ναού για την φιλοξενία, τον π. Ιωάννη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην άμεση, στην ταχύτατη αποκατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει από αύριο ο Ιερός Μητροπολιτικός μας Ναός, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Δήμαρχο Λαμιέων, τον Δήμο Λαμιέων που ανέλαβε τη δαπάνη για τις άμεσες και επείγουσες εργασίες, όλους όσους έδειξαν ενδιαφέρον, κυρίως τους πιστούς αδελφούς μας, όλους εσάς, που με την προσευχή σας, με τα μηνύματά σας, εκφράσατε τη συμπαράστασή σας και τις ευχές σας, προκειμένου συντομότατα να επανέλθουμε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό.

Η Παναγία μας με τις ακοίμητες Πρεσβείες Της μας προστάτευσε και ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και πάλι έδειξε το απέραντο Έλεος Του.

Θέλω να συγχαρώ και τον άγιο Πρωτοσύγκελλο μας που μαζί με τους πατέρες του Ναού τον π. Νεόφυτο, τον π. Παναγιώτη, το προσωπικό του Ναού αλλά και τους εθελοντές, που τηρουμένων και των μέτρων, τα οποία ισχύουν τούτη την περίοδο λόγω της πανδημίας, υπερέβαλαν εαυτούς, εργάστηκαν και εκοπίασαν πάρα πολύ αυτές τις ημέρες παράλληλα με τις Ιερές Ακολουθίες, ώστε από αύριο και πάλι να ιερουργήσουμε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό. μάλλον Η Παναγιά να είναι μαζί σας αδελφοί μου. Υπομονή και κουράγιο».

Την Μ. Παρασκευή το πρωί οι Μεγάλες Ώρες τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, εις τον οποίο χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από Τηλεοράσεως μέσω του «StarΚεντρικής Ελλάδος», από Ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από τους τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, LamiaFm1, NovaFm και ΣτυλίδαFm και από διαδικτύου μέσω Livestreaming από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με πολλή συγκίνηση ωμίλησε με αφορμή την φράση από το συνταρακτικό Δοξαστικό των Αποστίχων: «Πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου;», μία φράση του υμνωδού, η οποία απηχεί στην κάθε πονεμένη και πιστεύουσα στον Κύριο ψυχή.

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

«Αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί.

Βρισκόμαστε μπροστά στο Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μπροστά στο Μνημείο, μπροστά στον Τάφο του Ιησού και αναρωτιέται η ανθρώπινη ύπαρξη, η ανθρώπινη ψυχή, μέσα από το στόμα του υμνωδού της Εκκλησίας, που είναι η φωνή της Εκκλησίας, που είναι η φωνή κάθε ψυχής που αγαπά τον Θεό, κάθε ψυχής που ψάχνει νόημα να βρει για να ζήσει και το νόημα ξεπηδάει και αντλείται από το Σώμα του Ιησού.

«Πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου;» αναρωτιέται ο κάθε άνθρωπος. Αυτή η κραυγή, αυτό το ερώτημα, φανερώνει και αναδεικνύει το μεγαλείο του ανθρώπου. Όταν η δύναμις αυτού του κόσμου, όταν η κυριαρχία αυτού του κόσμου, αλλά ακόμα και η δύναμις των θρησκειών αυτού του κόσμου, των ψεύτικων θρησκειών, των ψεύτικων ιδεολογιών, των ψεύτικων φιλοσοφιών, των ψεύτικων σχημάτων, βασίζονται πάνω στην ειδωλοποίηση της ζωής, πάνω στην ειδωλοποίηση της δύναμης, πάνω στη θεοποίηση της ισχύος, εμείς έχουμε μπροστά μας έναν Θεό αδύναμο, έναν Θεό ηττημένο, έναν Θεό που «εκουσίως ηττάται» για να ζήσουμε εμείς, έναν Θεό ο Οποίος εκουσίως πεθαίνει για να ζήσουμε εμείς, έναν Θεό αληθινό, έναν Θεό αγάπης, έναν Θεό, ο Οποίος κατεβαίνει στον Άδη για να μας σώσει από τον Άδη, για να μας ανεβάσει στη ζωή και να μας χαρίσει την αιωνιότητα.

Τι μεγαλείο! Τι συγκλονιστικό! Ο άνθρωπος να κηδεύει τον Θεό του, το πλάσμα να κηδεύει τον πλάστη, το δημιούργημα να κηδεύει τον δημιουργό του. Τι μεγαλείο Θεού αγάπης, Θεού ο οποίος γίνεται αδύναμος, για να γίνουμε εμείς δυνατοί, Θεού, ο οποίος γίνεται ο έσχατος, για να γίνουμε εμείς οι πρώτοι, Θεού, ο οποίος γίνεται ο πάσχων δούλος, προκειμένου εμείς να ζήσουμε την Ανάσταση, την αιωνιότητα, να νικήσουμε το θάνατο.

Και μόνο τούτες τις σκέψεις να κάνουμε, αδερφοί μου, και μάλιστα τούτες τις δύσκολες ώρες, ώρες που κατεξοχήν το μυαλό μας πρέπει να πάει σε κάθε ταλαιπωρημένο άνθρωπο, σε κάθε πονεμένο άνθρωπο, τούτες τις ώρες, αδερφοί μου, εσείς που μας ακούτε και μας βλέπετε και είστε μαζί μας, κυρίως εσείς που είστε στο κρεβάτι του πόνου, που είστε στο κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο, που είστε καθηλωμένοι από κάποια ασθένεια, εσείς γλυκές μανούλες που έχετε χάσει το παιδί σας και είστε μέσα στη θλίψη, εσείς άνθρωποι πονεμένοι, αδελφοί μου ταλαιπωρημένοι και πονεμένοι, αλλά και κάθε αδελφός και κάθε αδερφή και κάθε άνθρωπος τούτη την ώρα, να αντλήσουμε ελπίδα, να αντλήσουμε δύναμη, από το μνημείο του Ιησού.
Να προσκυνήσουμε νοητά, εσωτερικά, καρδιακά. Να ταξιδέψει η καρδιά μας και ο νους μας στον Κύριό μας, ο Οποίος «κείται άπνους, νεκρός και ευσυμπάθητος», για να χαρίσει σε εμάς την αληθινή Ζωή. Πώς να μην αντλούμε ελπίδα; Πώς να μην αντλούμε δύναμη; Πώς να μην παίρνουμε κουράγιο; Αυτή είναι η ελπίδα μας, αυτή είναι η πηγή της ζωής μας, αυτή είναι η δύναμή μας, ο Τάφος του Κυρίου γίνεται για μας πηγή ζωής, πηγή ελπίδoς, πηγή αισιοδοξίας».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, πάντων των κεκοιμημένων και ιδιαίτερα των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους, χτυπημένοι από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε όλους τους πιστούς, να ενώσουν τις προσευχές τους από τα σπίτια τους για την ανάπαυση των ψυχών ολων ανεξαιρέτως των κεκοιμημένων τους και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Θα ήθελα να παρακαλέσω τούτη την ώρα ενώπιον του τάφου του Ιησού, μιας και σήμερα ειδικά οι περιστάσεις το έχουν φέρει έτσι, ώστε να μην μπορούμε να επισκεφτούμε ούτε τα μνημεία και τους τάφους των κεκοιμημένων μας, ούτε τα κοιμητήρια μας, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους σας, όλους σας ανεξαιρέτως, να φέρουμε στο μυαλό μας όλους όσους έχουνε φύγει από αυτή τη ζωή, όσους έχουμε χάσει, «τους εγγύς και τους μακράν». Να μνημονεύσουμε μέσα στην καρδιά μας, μέσα στο σπίτι μας που είμαστε, να ενώσουμε την προσευχή μας και να κλάψουμε και να χαρίσουμε προσευχή και ύμνο και για τους ανθρώπους που έφυγαν τούτες τις μέρες από την ασθένεια της πανδημίας, που είναι πάνω από εκατό οικογένειες, που έχουν χάσει κάποιον άνθρωπο στην Πατρίδα μας. Για όλους αυτούς που χάνονται στην άσφαλτο, που είναι εκατοντάδες, για τα παιδιά μας που σβήνουν από τα ναρκωτικά, για ψυχές νέων και μεγάλων για όλους ανεξαιρέτως, με όποιον τρόπο και αν έχουν φύγει από τη ζωή, να θυμηθούμε και να μνημονεύσουμε τους πάντες τούτη την ώρα, μέσα από την καρδιά μας, να παρακαλέσουμε τον Κύριο που κατέρχεται στον Άδη, να τους απλώσει το χέρι, όπως τον άπλωσε στον Αδάμ και να τους οδηγήσει στην Ανάσταση και στη Ζωή.

Να ενώσουμε την προσευχή μας όλοι μαζί με όλη μας την καρδιά κι ας είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, είναι σαν να είμαστε σήμερα στα κοιμητήρια, στους τάφους των παππούδων μας, των πατέρων μας, των μητέρων μας, των προγόνων μας, των οικιών μας, των συγγενών μας. Να ενώσουμε τις προσευχές μας και την καρδιά μας».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε σε όλους τους πιστούς την Αρχιερατική, πατρική του ευλογία, δίδοντας μήνυμα ελπίδος και αισιοδοξίας και ευχόμενος από καρδίας Καλή Ανάσταση!


Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή