Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου: Από το 1943 οι Ύμνοι Αγγέλων ψάλλονται σε ρυθμούς ανθρώπων
Φέτος συμπληρώνονται 79 χρόνια από την στιγμή που η χορωδία τραγούδησε για πρώτη φορά.
Ένα από τα μέλη της χορωδίας ο Χαράλαμπος Στεργιόπουλος Ρούμπας μιλά στο Newsbomb.gr για το ρεπερτόριο της, για την δεκτικότητα του κόσμου, ενώ απευθύνει κάλεσμα σε όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία να γίνουν μέλη της.
Η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου αποτελείται από άνδρες και ακολουθεί το ορθόδοξο ανατολικό δόγμα. Η Χορωδία και ο τέως Διευθυντής της Ιωάννης Κότορος έχουν κατά καιρούς αποσπάσει διάφορες διακρίσεις, με πιο πρόσφατη (Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2005) την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο.
Από το 1943
Η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε το 1943 από τον Ιωάννη Κότορο (1921-2017), Αρχιμουσικό του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου μέχρι το 2005. Μια πρώτη, όμως, Χορωδία τοποθετείται πιθανόν περί το 1937/1938, υπό τη Διεύθυνση του Αγησίλαου Παπαντωνίου, με τον οποίο συνυπηρέτησε για πολλά χρόνια και τον οποίο στη συνέχεια διαδέχθηκε ο Ιωάννης Κότορος.
«Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου»: Πώς προέκυψε η ονομασία της;
«Η Χορωδία δημιουργήθηκε εντός του Αγίου Αλεξάνδρου παλαιού Φαλήρου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Πολυφωνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής Σχολής, μιας μουσικής τάσης δηλαδή που συμβατικά ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα και υποστήριξε μουσικά με πλήθος αθηναϊκών χορωδιών την πολυφωνική μουσική εντός των εκκλησιών της πρωτεύουσας. Ο Άγιος Αλέξανδρος παλαιού Φαλήρου θεμελιώθηκε το 1916 και από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ως ενοριακού ναού υποστήριξε σχεδόν αδιάκοπα την πολυφωνική λατρευτική μουσική σε όλο το φάσμα της λατρείας».
Συμμετέχετε ως εκκλησιαστική χορωδία στις λατρευτικές πράξεις κάποιου ναού;
«Η «Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου» αποτελεί σήμερα ακαδημαϊκό φωνητικό σύνολο που φιλοξενείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και στεγάζεται το Αρχείο της. Κατά καιρούς, μετά από πρόσκληση, είναι δυνατόν να συμμετέχει σε κάποια λατρευτική πράξη».
Ποια η αποδοχή της χορωδίας από το μουσικό και το ευρύτερο κοινό;
«Η Ελληνική Πολυφωνική Εκκλησιαστική Μουσική αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο σε παράγοντα ταυτότητας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερα από το μουσικό κοινό αντιμετωπίζεται, τολμώ να πω, ως κάτι ανάλογο της αναγεννησιακής μουσικής που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Το ευρύτερο κοινό εντυπωσιάζεται συνήθως από την ποιότητα της εκτέλεσης και την αρμονική επεξεργασία των κειμένων».
Ποιο είναι το ρεπερτόριο σας;
«Βασικός κορμός των πολυφωνικών συνθέσεων είναι το έργο του Παναγιώτη (Τάκη) Γεωργίου, το οποίο σε μεγάλο του μέρος συντέθηκε για τη Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου κατά τις δεκαετίες 195-1980. Εκτός αυτού, στο Αρχείο της Χορωδίας υπάρχουν πλήθος άλλων συνθέσεων, όπως του Θ. Πολυκράτη, του Α. Κατακουζηνού, του D. Bortniansky κ.ά.».
Αν θέλει κάποιος να ενταχθεί στο σύνολο σας ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει;
«Ακροάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου προσφέρει όλη τη μουσική παιδεία που απαιτείται με δωρεάν θεωρητικά μαθήματα και συστηματικές πρόβες. Το μόνο που απαιτείται είναι το ενδιαφέρον για τη μουσική, ακόμα και αν θεωρεί κανείς ότι δεν διαθέτει φωνητικά προσόντα».
Ποιες οι εμφανίσεις της χορωδίας ώστε να σας γνωρίσει περισσότερος κόσμος;
«Η χορωδία πραγματοποιεί εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήδη από τη δεκαετία του 1940. Οι εκδηλώσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα της χορωδίας».
Ένα μήνυμα για τη μουσική που ερμηνεύετε και τους νέου που φοιτούν σε μουσικές και πανεπιστημιακές Σχολές.
«Ελάτε οποιαδήποτε Πέμπτη στις 19.00 έως 21.30!»