Εορτολόγιο 12 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη του Οσίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτη (Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης) και της Οσίας Ανθούσας (Οσία Ανθούσα, θυγατέρα του Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου).
O Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Ακάκιος
  • Κάχι
  • Κάκι
  • Ανθούσα

Οσία Ανθούσα

Η Οσία Ανθούσα ήταν θυγατέρα του εικονομάχου βασιλιά Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου και της τρίτης συζύγου του Ευδοκίας.

Γεννήθηκε μέσα στην ανακτορική δόξα και λαμπρότητα, αλλά αυτή ζήτησε άλλου την ευχαρίστηση και παρηγοριά της ψυχής της.

Μάταια ο βασιλιάς πατέρας της (741-775 μ.Χ.) θέλησε να την παντρέψει με νέο που είχε όλα τα πλεονεκτήματα του γένους, του κάλλους και του πλούτου. Αυτή έφερε στην καρδιά της βαθειά τη θλίψη, ότι ο πατέρας της ήταν εχθρός των εικόνων και δεν ήθελε σύζυγο που είχε τα ίδια φρονήματα μ’ αυτόν. Παρέμεινε λοιπόν άγαμη και χρησιμοποιούσε τον καιρό της σε έργα ελέους και φιλανθρωπίας.

Μετά το θάνατο του πατέρα της, μοίρασε τα υπάρχοντα της σε φτωχούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ναούς και έγινε μοναχή από τον Πατριάρχη Ταράσιο μολονότι δέχθηκε πολλές παρακλήσεις και πιέσθηκε από την ευσεβέστατη αυγούστα Ειρήνη την Αθηναία (797-802 μ.Χ.) να μείνει μαζί της και να συμβασιλεύσει. Στο μοναστήρι η ζωή της ήταν ασκητική, γεμάτη ταπεινοφροσύνη και αγάπη. Το έτος 809 μ.Χ. και σε ηλικία 52 ετών έφυγε από τον κόσμο αυτό, σ’ όλα άξια του αμάραντου στεφάνου της αιώνιας βασιλείας, η παρθένος η σεμνή, που καταφρόνησε τις ψεύτικες λάμψεις και τις απατηλές τιμές των πρόσκαιρων βασιλειών της γης.

Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης

Ο Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης, γεννήθηκε περί το 1630 στο χωριό Γόλιτσα των Αγράφων, στη σημερινή κοινότητα Αγίου Ακακίου του νομού Καρδίτσας.

Σύντομα αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και σε ηλικία είκοσι τριών ετών έφυγε προς τα μέρη της Ζαγοράς Βόλου. Κατέληξε στο μοναστήρι της Σουρβιάς, που είχε χτίσει ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Μακρυνίτσας Βόλου. Όταν έφθασε στο μοναστήρι τον υποδέχθηκαν με καλοσύνη. Παρουσιάσθηκε στον ηγούμενο και με όλο τον σεβασμό ανέφερε τον σκοπό της επισκέψεώς του. Εκείνος τον άκουσε με προσοχή και του εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τις δυσκολίες της μοναχικής ζωής, αλλά και το αυστηρό πρόγραμμα της μονής.

Ο όσιος επέμενε δίνοντας την υπόσχεση πως με την βοήθεια του Θεού θα υπερνικήσει όλα τα εμπόδια και θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα που όριζε η μοναχική πολιτεία. Ο ηγούμενος διέγνωσε τον ένθεο ζήλο του οσίου και διαπίστωσε την απόφασή του να μονάσει. Έτσι τον δέχθηκε στο μοναστήρι όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Ακάκιος.

Ωστόσο, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του μοναστηριού δεν τον ικανοποιούσαν πλέον διότι πολύ σύντομα είχε κατακτήσει τις μοναχικές αρετές του απλού μοναχού και η ψυχή του αναζητούσε άλλο χώρο για απόλυτη ησυχία και μεγαλύτερη άσκηση. Έτσι, κατά τα έτη 1660-1670 αναχωρεί για το Άγιον Όρος. Αρχικά ο όσιος κατευθύνθηκε στην περιοχή της Μεγίστης Λαύρας και κατέφυγε σε κάποιο σπήλαιο, κοντά στη «Σκήτη του Καυσοκαλύβη», όπου ασκήτεψε για ένα χρονικό διάστημα. Το ενδιαφέρον του για την όσο το δυνατόν καλύτερη μόρφωσή του, τον οδήγησε στο να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεως και πνευματικής εργασίας. Αφού πέρασε από την Ιερά Μονή Διονυσίου, όπου έμεινε σε ερημική τοποθεσία κοντά στο μοναστήρι, φεύγει για τη σκήτη του Παντοκράτορος, όπου συναντήθηκε με τον γνωστό από το μοναστήρι της Σουρβιάς γέροντα πνευματικό του, που είχε έλθει από τη Ζαγορά του Βόλου για να σπουδάσει τη βυζαντινή μουσική.

Ο γέροντας χάρηκε πάρα πολύ όταν συναντήθηκε με τον όσιο και ζήτησε να τον πάρει μαζί του ως μοναχό. Εκείνος όμως ζήτησε την ευχή του και τον παρακάλεσε να μην επιμείνει, διότι ήθελε να ασκητέψει μόνος του. Ύστερα από την συνάντηση αυτή ο όσιος έφυγε από τη σκήτη του Παντοκράτορος προς άγνωστη κατεύθυνση και με συμβουλή του γέροντος πνευματικού Γαλακτίωνος πήγε στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, στη Μεταμόρφωση, για να μονάσει. Εκεί ασκητεύοντας παρέμεινε είκοσι ολόκληρα χρόνια. Επειδή η περιοχή που ασκήτευε ο όσιος ήταν δύσβατη και άνυδρη αναγκάσθηκε να μετακινηθεί χαμηλότερα προς τη θάλασσα, προς το ακρωτήρι της Αθωνικής Χερσονήσου, εκεί όπου βρίσκεται η σημερινή σκήτη Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων.

Εκεί ο όσιος αναζήτησε την κατοικία του σε ένα μικρό σπήλαιο. Ο όσιος Ακάκιος προέβλεψε και προείπε την κοίμησή του σε όλους τους υποτακτικούς που μόναζαν κοντά του. Κοιμήθηκε με ειρήνη την Κυριακή των Μυροφόρων, το 1730, σε ηλικία εκατό περίπου ετών.

Απολυτίκιον Οσίου Ακακίου

Ἦχος πλ.α΄. Τόν συνάναρχον Λόγον

Πρός Χριστόν τόν Σωτῆρα Πάτερ Ἀκάκιε, σέ πρεσβευτήν καί μεσίτην ἡμεῖς κεκτήμεθα νῦν, συμπαράλαβε τούς τρεῖς Ὁσιομάρτυρας, σούς φοιτητάς τόν Ρωμανόν καί τόν Παχώμιον ὁμοῦ Νικόδημον καί αἰτεῖτε, δωρηθῆναι πλημελημάτων, ἡμῶν τήν λύσιν καί παντοίων δεινῶν.