Εορτολόγιο 17 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:
- Ανδρόνικος, Ανδρονίκη *
- Ιουνία, Γιουνία
- Σόλων, Σόλωνας, Σολόχων
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
Άγιοι Ανδρόνικος και Ιουνία οι Απόστολοι
Οι άγιοι Απόστολοι Ανδρόνικος και Ιουνία συγκαταλέγονται ανάμεσα στους εβδομήκοντα Αποστόλους του Κυρίου μας, τους οποίους εορτάζουμε στις 4 Ιανουαρίου.
Συνεργάσθηκαν με τον Απόστολο Παύλο, για τους οποίους γράφει στην προς Ρωμαίους επιστολή του: «Ασπάσασθε Ανδρόνικον και Ιουνίαν τους συγγενείς μου και συναιχμαλώτους μου, οίτινες είσιν επίσημοι εν τοις αποστόλοις, οι και προ εμού γεγόνασιν εν Χριστώ» (Προς Ρωμαίους, ιστ' 7). Δηλαδή, χαιρετήστε τον Ανδρόνικο και την Ιουνία, τους συμπατριώτες μου, που καταδιώχθηκαν και φυλακίσθηκαν μαζί μου και είναι διακεκριμένοι μεταξύ εκείνων που ασκούν την αποστολή του κηρύγματος, και οι όποιοι μάλιστα προσήλθαν στο Χριστό πρωτύτερα από μένα.
Απολυτίκιον
Ἦχος α'. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ. (ψάλεται ως κάθισμα)
Δυὰς φωτοειδής, ἱερῶν Ἀποστόλων, καὶ κήρυκες Χριστοῦ, ἀνεδείχθητε κόσμω, τοὶς πάσι κατασπείραντες, τὸ τῆς χάριτος κήρυγμα, ὅθεν σήμερον, ἠμᾶς πιστῶς εὐφημοῦμεν, ὢ Ἀνδρόνικε, καὶ Ἰουνία θεόφρον, Χριστὸν μεγαλύνοντες.
Άγιος Αθανάσιος ο Νέος, ο Θαυματουργός επίσκοπος Χριστιανουπόλεως
O Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός, γεννήθηκε στην Καρύταινα γύρω στο 1640 μ.Χ. και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κορφηνός. Η καταγωγή του ήταν από την Κέρκυρα και οι γονείς του ονομάζονταν Ανδρέας και Ευφροσύνη. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή της γειτονικής Μονής Φιλοσόφου.
Έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε μοναχός με το όνομα Αθανάσιος. Στη συνέχεια έγινε κληρικός και με αφοσίωση υπηρέτησε την Εκκλησία. Το 1681 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως (σήμερα Τριφυλίας και Ολυμπίας). Με βάση σωζώμενα έγγραφα, αρχιεράτευσε στη επαρχία αυτή από το 1645 έως το 1673 τουλάχιστον. Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατείας του φρόντισε για την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου του, περιοδεύοντας συνεχώς και διδάσκοντας το λόγο του Θεού. Προς το ποίμνιό του στάθηκε αληθινός Επίσκοπος και μιμητής του Χριστού, που ενδιαφέρθηκε όχι μόνο για τους τόπους λατρείας, αλλά και για την διακονία του λαού του, προκειμένου να τον ανακουφίσει από τα καθημερινά δεινά της ζωής και της δουλειάς.
Εκοιμήθη μετά από ολιγοήμερη ασθένεια το Νοέμβριο του 1707 και ετάφη στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χριστιανούπολη. Το ιερό του σκήνωμα μεταφέρθηκε λίγα χρόνια αργότερα από συγγενικό του πρόσωπο στη Γορτυνία. Σύμφωνα με την παράδοση όταν έγινε η εκταφή του το Ιερό Σκήνωμα βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αδιάλυτο και μυροβόλο. Οι συγγενείς του, που είχαν παρευρεθεί στην εκταφή, επιδίωκαν να πάρουν τα οστά του και να τα μεταφέρουν στη γενέθλια γη του, την Καρύταινα, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής αρνήθηκαν. Τη νύχτα όμως οι δικοί του, το άρπαξαν και έφυγαν για την πατρίδα τους. Το πρωί όταν οι ντόπιοι τους καταδίωξαν, αποφάσισαν να φορτωθεί στο Ιερό Λείψανο επάνω σε ένα ξένο ζώο και όπου αυτό πάει εκεί να παραμείνει και το Ιερό Σκήνωμα. Το ζώο πήρε το δρόμο της Καρύταινας, αλλά όταν έφτασε μπροστά σε αυτή, παρά τις οχλήσεις, δεν ανέβηκε στην κωμόπολη, αλλά κατευθύνθηκε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου πάλι παρά τα συνεχή χτυπήματα να προχωρήσει, αυτό έμενε πεισματικά αμετακίνητο στη θέση του. Είναι ο τόπος που επιθυμούσε να παραμείνει ο Άγιος. Αυτό είναι και το τρίτο γνωστό θαύμα του.
Απολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης
Τοὺς τελοῦντας τὴν μνήμην, καὶ τιμώντας τὸ σῶμα σου, καὶ πανευλαβῶς προσκυνοῦντας τὴν μυρίπνοον Κάραν σου, ὡς ἔχων παρρησίαν πρὸς Θεόν, ἱκέτευε Χριστὸν τὸν ἀγαθόν, καὶ ταὶς σαὶς θερμαὶς πρεσβείαις, τῶν κινδύνων σῷζε, ὦ ἅγιε Ἀθανάσιε. Ἔχων δὲ καὶ συμπρεσβευτήν, τὸν μέγαν Κυρίου Πρόδρομον, ἔσο ἀοράτως τῆς Μονῆς, φρουρὸς καὶ προπύργιον.