Εορτολόγιο 13 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:
- Τριφύλλιος, Τριφύλιος
- Ακυλίνη
Άγιος Τριφύλλιος
Ο Άγιος Τριφύλλιος είναι ο πρώτος -και ο μόνος γνωστός στην ιστορία- επίσκοπος Λήδρας ή Λεδρών (Λευκωσίας). Γεννήθηκε στην Κύπρο πιθανώς περί τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. Πολλά στοιχεία γι’ αυτόν παραμένουν άγνωστα, όπως οι ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου του, καθώς και ο ακριβής τόπος καταγωγής του. Επειδή όμως το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την Τριμυθούντα (Τρεμετουσιά), την πατρίδα του δασκάλου του Αγίου Σπυρίδωνος, και με τη Λευκωσία, της οποίας υπήρξε πρώτος επίσκοπος, θεωρούμε σαν πατρίδα του μια από τις δύο αυτές πόλεις.
Καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε νομική στη Βηρυτό, όπου και άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Έζησε τους διωγμούς και τα βασανιστήρια των χριστιανών, που αποτέλεσαν την αφορμή για να γνωρίσει τον χριστιανισμό. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, έγινε μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνα, τον οποίο και συνόδευε στις Οικουμενικές Συνόδους. Ως επίσκοπος ίδρυσε γυναικείο μοναστήρι στη Λευκωσία (κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το μοναστήρι των Καλογραιών στο Καϊμακλί), στο οποίο τάφηκε η μητέρα του και έκτισε τον καθολικό (κύριο) ναό της πόλης, στον οποίο φυλάχθηκαν τα λείψανά του.
Ο Άγιος Τριφύλλιος είναι ο πολιούχος Άγιος της Λευκωσίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 13 Ιουνίου. Η κάρα του Αγίου φυλάσσεται στη Μονή Κύκκου και μεταφέρεται στον ναό της Φανερωμένης στη Λευκωσία, κάθε χρόνο στους εορτασμούς της μνήμης του Αγίου. Εικόνες του Αγίου υπάρχουν σε εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη σχεδόν την Κύπρο, όπως στην Παναγία του Άρακα, στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, Παναγία της Ασίνου κ.ά.
Αγία Ακυλίνη
Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται από την εκκλησία στις 13 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ακυλίνη.
Η Ακυλίνη καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Παλαιστίνης κι έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, βαπτίσθηκε από τον Επίσκοπο Ευθάλιο και από νεαρή ηλικία άρχισε να κηρύττει και να διδάσκει το λόγο του Θεού, προσελκύοντας στο χριστιανισμό συνομίληκές της, κόρες ειδωλολατρών.
Η δράση της καταγγέλθηκε στον ανθύπατο Ουλοσιανό, ο οποίος αφού τη συνέλαβε, προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αναγκάσει να απαρνηθεί την πίστη της. Η Ακυλίνη αντέστη σθεναρά και τότε εξοργισμένος ο ανθύπατος τη χτύπησε βίαια στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα το νεαρό κορίτσι να πλημμυρίσει από αίματα. Στη συνέχεια την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος ο καταντροπιασμένος Ουλοσιανός, που δεν κατόρθωσε να κάμψει την πίστη ενός αδύναμου κοριτσιού, διέταξε τον αποκεφαλισμό της.
Απολυτίκιον
Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Παρθένος ἀκήρατος καὶ ἀθληφόρος σεμνὴ ἐδείχθης τοῖς πέρασι τῇ ἀγαπήσει Χριστοῦ, Ἀκυλίνα θεόνυμφε, σὺ γὰρ καθάπερ ῥόδον νοητὸν τεθηλυῒα, ἐπνεύσω ἐν ἀθλήσει τῆς ἁγνείας τὴν χάριν πρεσβεύουσα τῷ Κυρίῳ σῴζεσθαι ἅπαντας.