Εορτολόγιο 24 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη της Αγίας Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Αθηναγόρου του Αθηναίου του Απολογητή

Γιορτή σήμερα - Αγία Χριστίνα
Αγία Χριστίνα
2'

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Χριστινάκι
  • Αθηναγόρας

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Αγία Χριστίνα η μεγαλομάρτυς

Η Αγία μεγαλομάρτυς Χριστίνα, καταγόταν από την Τύρο της Συρίας, ήταν κόρη του στρατηγού Ουρβανού και καταγόταν από πλούσια, παγανιστική οικογένεια.

Η Χριστίνα ήταν εξαιρετικά όμορφη και πολλοί ήθελαν να την παντρευτούν. Ο πατέρας της Χριστίνας, όμως, οραματίστηκε ότι η κόρη του έπρεπε να γίνει ειδωλολάτρισσα ιέρεια. Για το σκοπό αυτό την πήγε σε μια ιδιαίτερη κατοικία, όπου είχε δημιουργήσει πολλά είδωλα χρυσού και ασήμι, και διέταξε την κόρη του να καίει θυμίαμα μπροστά τους. Δύο υπηρέτες παρακολουθούσαν την Χριστίνα.

Τότε, ένας άγγελος επισκέφθηκε τη Χριστίνα, ο οποίος την έδωσε στην αληθινή πίστη. Ο άγγελος την αποκάλεσε νύφη του Χριστού και της είπε για το μελλοντικό της μαρτύριο. Η Χριστίνα κατέστρεψε όλα τα είδωλα στο δωμάτιό της και τα έριξε έξω από το παράθυρο. Όταν ο πατέρας της την επισκέφθηκε, την ρώτησε από πού είχαν εξαφανιστεί όλα τα είδωλα. Η Χριστίνα ήταν σιωπηλή. Κατόπιν, αφού κάλεσε τους υπηρέτες, ο Ουρβάνος έμαθε την αλήθεια από αυτούς.

Ο πατέρας της θύμωσε, ενώ η μητέρα της την παρακάλεσε ν' αλλάξει γνώμη, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ουρβανός μετά από σκληρά βασανιστήρια, την έριξε στη θάλασσα, αλλά η Αγία Χριστίνα σώθηκε εκ θαύματος. Ο πατέρας της πέθανε την ίδια νύχτα.

Τον διαδέχθηκε ο Δίων, που διέταξε να τη βασανίσουν. Η Αγία Χριστίνα επέζησε των μαρτυρίων και 3.000 άνθρωποι, βλέποντας το θαύμα, έγιναν χριστιανοί.

Μετά το Δίωνα ανέλαβε ο Ιουλιανός. Αυτός έριξε την Χριστίνα μέσα σε πυρακτωμένη κάμινο, σε ένα κλουβί με φίδια δηλητηριώδη, τα οποία αντί να την δαγκώσουν της έγλυφαν τα πόδια με ευσπλαχνία, μετά της έκοψαν τους μαστούς από όπου χύθηκε γάλα αντί για αίμα και της έκοψαν και την γλώσσα. Όλα αυτά τα μαρτύρια τα υπέμεινε με καρτερία και στο τέλος με κοντάρια που την χτύπησαν παρέδωσε το πνεύμα, λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου, και περνώντας στην αιώνια ζωή.

Απολυτίκιον

Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Τοῦ πατρός σου τὴν πλάνην λιποῦσα ένδοξε, τῆς εὐσεβείας ἐδέξω τὴν θείαν ἔλλαμψιν, καὶ νενύμφευσαι Χριστῷ ὡς καλλιπάρθενος- ὅθεν ἠγώνισαι στερρῶς, καὶ καθεῖλες τὸν ἐχθρόν, Χριστίνα Μεγαλομάρτυς. Καὶ νῦν ἀπαύστως δυσώπει, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή