Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Οκτωβρίου

Τι γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας

Ο Άγιος Λουκιανός ο Ιερομάρτυρας και Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας της Μεγάλης. Ο Όσιος Σαβίνος ο Επίσκοπος.

Ο Όσιος Βάρσος. Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος.

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η Μνήμη της Ζ Οικουμενικής Συνόδου των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων. Κυριακή Δ Λουκά με την παραβολή του σπορέα και τον σκοπό των παραβολών.

Ο Κύριος στη συνέχεια ερμηνεύει τα διάφορα μέρη του χωραφιού της παραβολής. Το έδαφος κοντά στο δρόμο, λέει, συμβολίζει εκείνους τους ανθρώπους που ακούν απλώς και μόνο το λόγο, αλλά έπειτα αφήνουν τον διάβολο να έλθει μέσα τους και να αφαίρεση το θείο λόγο από τις καρδιές τους.

Το πετρώδες έδαφος συμβολίζει εκείνους οι οποίοι δέχονται με χαρά και ενθουσιασμό το θείο λόγο. Δεν έχουν όμως βαθιές ρίζες, και γι’ αυτό όταν έλθει καιρός πειρασμού ή διωγμού, απομακρύνονται από την πίστη. Και η γη με τα αγκάθια δηλώνει εκείνους που άκουσαν το λόγο του Θεού και αρχίζουν με κάποια προθυμία να βαδίζουν στο δρόμο της πίστεως.

Πνίγονται όμως από τις αγωνιώδεις φροντίδες για να αποκτήσουν πλούτη, και από τις απολαύσεις της σαρκικής ζωής, και έτσι δεν δίνουν καρπό.

Υπάρχουν όμως και οι καρδιές που μοιάζουν με γη αγαθή και εύφορη. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που με καλοπροαίρετη καρδιά άκουσαν και κατανόησαν το θείο λόγο και τον κρατούν σφικτά μέσα τους, και καρποφορούν τις αρετές δείχνοντας υπομονή στους πειρασμούς που συναντούν στην άσκηση της πνευματικής ζωής.
Καρπός Πνευματικής Ζωής – Παραβολή του σπορέα