Λαμπρή πανήγυρις και λιτανεία κατά την επιστροφή της δεξιάς χείρας του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου

Κοσμοσυρροή για τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο - Αρχιεπίσκοπος: Το λείψανο του Αγίου Ιωάννου Ρώσσου αντιπροσωπεύει το μέλλον των ανθρωπίνων σωμάτων

Λαμπρή πανήγυρις και λιτανεία κατά την επιστροφή της δεξιάς χείρας του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου
Φωτ.: Μητρόπολη Χαλκίδος
4'

Με εξέχουσα μεγαλοπρέπεια και πρωτοφανή πληθώρα προσκυνητών, εορτάσθηκε, την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Μαΐου η μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, όπου, επί έναν αιώνα, το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμά του φυλάσσεται και προστατεύει την Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Μεγάλος αριθμός Χριστιανών προσκυνητών, όλων των ηλικιών, προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν τη μνήμη Του και να αποδώσουν στο Ιερό του Λείψανο τιμή, δεήσεις, ικεσίες και αιτήματα. Μάλιστα, μεγάλα πλήθη, ιδιαιτέρως νέων, ανθρώπων περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ως το Νέο Προκόπιο. Εκπληρώνοντας έτσι το καθιερωμένο τους «τάμα» στον Όσιο Ιωάννη.

Η επανακομιδή της δεξιάς χειρός του Οσίου Ιωάννου

Ωστόσο, ορόσημο της φετινής πανηγύρεως υπήρξε η επανακομιδή της δεξιάς χειρός του Οσίου Ιωάννου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαΐου, πριν την έναρξη του πανηγυρικού Εσπερινού.

Ρίγη συγκινήσεως προκλήθηκαν κατά την υποδοχή του ιερού αποτμήματος και μετ την απόδοση των τιμών, τελέσθηκε δέηση και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα η προσφορά Σας δεν συγκρίνεται με καμμιάν άλλη! Μας κομίζετε το μέχρι σήμερα ελλείπον εκ του αδιαλωβήτου ιερού λειψάνου του Οσίου απότμημα της δεξιάς του χειρός, η οποία απεκόπη όταν ο Όσιος ευρίσκετο, ακόμη, στο Προκόπιο της Καππαδοκίας.

(...)

Το υπόλοιπον, όμως, τμήμα του δεξιού βραχίονος και της παλάμης του Οσίου, διεφύλαξαν μετ’ ευλαβείας και σεβασμού έως σήμερον οι παρευρισκόμενοι εδώ ευσεβέστατοι αυτάδελφοι κ. Ελένη και κ. Ελευθέριος Παπαγρηγορίου, απόγονοι του αοιδήμου Ιερέως Γρηγορίου, οι οποίοι έχουν την ευλαβή τόλμη να το αποχωρισθούν και να το προσφέρουν στο Ι. Προσκύνημα, εξασφαλίζοντάς το φυσικά και διά το μέλλον, υπείκοντες στην συνείδησή τους, αλλά και στην προτροπή του πνευματικού των πατρός, αγαπητού μας δε και πολυσεβάστου αδελφού και συλλειτουργού αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου π. Λάμπρου Ανδρεάκη, λαμπρού Κληρικού, ο οποίος διακονεί με αφοσίωση υπό το ωμοφόριόν Σας, Μακαριώτατε, στην Ενόριο Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου στο Χαλάνδρι Αθηνών».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι η αθανασία είναι ο βαθύτερος πόθος κάθε ανθρώπου, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος μας δείχνει τον ασφαλή δρόμο για την αθανασία, ο οποίος περνά μέσα από τον Χριστό και την εφαρμογή των εντολών του, που συμπυκνώνονται στη φράση «αγαπάτε αλλήλους».

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, για την Εκκλησία η αγάπη είναι στάση του άλλου, που σέβεται απόλυτα την ελευθερία του άλλου και την μοναδικότητά του. «Το λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου αντιπροσωπεύει το μέλλον όλων των ανθρωπίνων σωμάτων. Το ανθρώπινο σώμα είναι ο ναός του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το σώμα θα αναστηθεί κατά τη Δευτέρα παρουσία. Το σώμα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου προγεύεται την αθανασία», είπε.

Αμέσως μετά, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, τελέσθηκε ολονύκτια Αγρυπνία. Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 27 Μαΐου χοροστάτησε στον Όρθρο ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος και προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος ενώ και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους του Ν. Προκοπίου, οι οποίοι πλημμυρίζουν στρωμένοι με ροδοπέταλα. Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν πολλοί Ιερείς, Βουλευτές Ευβοίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, Χαλκιδέων κα. Έλενα Βάκα και Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς, οι ευεργέτες του Ι. Προσκυνήματος κ. Ιωάννης και κ. Ελισάβετ Συμεωνίδη, άλλοι Εκπρόσωποι της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών Συλλόγων και Φορέων, αλλά κυρίως αναρίθμητες στρατιές ευσεβών χριστιανών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Στην πλατεία του Ν. Προκοπίου τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Οσίου και τον θείο λόγο κήρυξε Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή