Χαλκιδική: Συγκέντρωση υποστηρικτών της αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους

Αντίθεση του πλήθους σε πιθανή επέμβαση αστυνομικών στο Άγιο Όρος, με σκοπό την απομάκρυνση των μοναχών της παλιάς Μονής Εσφιγμένου.
GLOMEX / ΕΡΤ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής πραγματοποίησαν σήμερα νωρίς το πρωί (21/07) υποστηρικτές της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, του Αγίου Όρους.

Οι πιστοί, που κατέφθασαν στην Ουρανούπολη από διάφορα σημεία της Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την αντίθεση σε οποιαδήποτε επέμβαση αστυνομικών στο Άγιο Όρος με σκοπό την απομάκρυνση των ζηλωτών μοναχών της παλιάς Μονής Εσφιγμένου. Με σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» διατράνωσαν τη διαφωνία τους στην εκκένωση του μοναστηριού και του αντιπροσωπείου του, στις Καρυές.

Η νέα συζήτηση για ενδεχόμενη επιχείρηση της ΕΛΑΣ μέσα στο Άγιον Όρος προκλήθηκε από τη διαρροή ενός εγγράφου της αστυνομίας προς την Ιερά Κοινότητα και όλα τα μοναστήρια, με το οποίο ζητήθηκε η υποστήριξη της μοναστικής πολιτείας για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού αστυνομικών, που θα κληθούν να συνδράμουν σε αίτημα δικαστικού επιμελητή για την εκτέλεση εξώσεων στο Άγιον Όρος, όπως αναφέρει το έγγραφο.

Η απόφαση της απομάκρυνσης των ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου έχει ληφθεί από το 2002, ενώ, από το 2005 ιδρύθηκε και νέα αδελφότητα, καθώς οι ζηλωτές έχουν χαρακτηρισθεί σχισματικοί όμως ποτέ από τότε δεν έγινε επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε μοναστηριακό χώρο.