Θλίψη και απογοήτευση για όσα συμβαίνουν στην Μονή Κλειστών-«Μήλον της έριδος» η θαυματουργή εικόνα

Μονή Κλειστών: Διαφωνία μεταξύ της Μητρόπολης Ιλίου και της αδελφότητας για την Εικόνα της Παναγίας 

Μια σοβαρή και άκρως θλιβερή υπόθεση εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες προκαλώντας δυσάρεστες εντυπώσεις στους πιστούς, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών.

Αντικείμενο μια ιδιότυπης αντιπαράθεσης έχει αποτελέσει η σεπτή, θαυματουργός και εφέστιος εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Παναγία Ελεούσα».

Η Μονή Κλειστών είναι ένα παλαιό μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες της Πάρνηθας και σε υψόμετρο περίπου 600 μ., κοντά στο αρχαίο φρούριο της Φυλής. Παλιότερα η μονή ήταν ανδρώα, ωστόσο πλέον μονάζει γυναικεία αδελφότητα.

Αντικείμενο έλξης των πιστών, όχι μονάχα της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, αποτελεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ο θρύλος αναφέρει ότι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, εντοπίστηκε πριν από πολλά χρόνια από έναν ευσεβή Χριστιανό, στην απέναντι όχθη του φαραγγιού, εντός του κοιλώματος ενός βράχου. Μάλιστα ο εν λόγω άνδρας οδηγήθηκε εκεί από τη λάμψη ενός εκτυφλωτικού φωτός.

Το έθιμο και η αντιπαράθεση

Στην ευρύτερη περιοχή έχει καθιερωθεί ένα ιστορικό έθιμο, κατά το οποίο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, συνοδεία πιστών, από το χώρο που φυλάσσεται στο μοναστήρι έως τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Άνω Λιόσια, αλλά τίθεται σε προσκύνημα και σε άλλους ναούς της περιοχής. Στη συνέχεια επιστρέφει στη Μονή Κλειστών.

Οι πιστοί Χριστιανοί από τη Φυλή, αλλά και άλλες δημοτικές κοινότητες, θεωρούν τιμή και ευλογία αυτό το παραδοσιακό «ταξίδι» της εικόνας και προσπαθούν να το τηρούν απαρέγκλιτα.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα επήλθε η παρέκκλιση.

Συγκεκριμένα έχει προκύψει διαφωνία μεταξύ της Μητρόπολης Ιλίου και της αδελφότητας της Μονής.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η Μονή εξέφρασε μια αρχική διαφωνία σχετικά με την μεταφορά, κάλεσε όσους πιστούς επιθυμούν να την επισκέπτονται για προσκύνημα στον τόπο που φυλάσσεται.

Το θέμα πάντως δεν είναι τωρινό καθώς το 2016 πιστοί είχαν αντιδράσει έντονα και είχαν προκληθεί σοβαρά επεισόδια.

Το σκεπτικό και η κατοχή της εικόνας

Το σκεπτικό είναι ότι τα μοναστήρια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το ίδιο και η Μητρόπολη, καθώς και οι ναοί. Συνεπώς για την κατοχή της εικόνας υπεύθυνη είναι η Μονή Κλειστών.

Στη συνέχεια της υπόθεσης υπήρξαν πιέσεις κατοίκων και του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού προκειμένου οι μοναχές να αλλάξουν την στάση τους. Ωστόσο εκείνες δεν ανταποκρίθηκαν με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για πνευματικό θέμα, υπερασπιζόμενες την θέση τους για την κυριότητα της Εικόνας και δηλώνοντας ότι έχουν την πλήρη δυνατότητα να αποφασίζουν οι μοναχές.

Σημειώνεται ότι πανελληνίως σε όποιο σημείο της χώρας γίνονται παρόμοιες μεταφορές εικόνων, αυτό συμβαίνει πάντα με την συναίνεση της εκάστοτε Μονής.

Η υπόθεση πήρε αλλιώτικη τροπή όταν ο Μητροπολίτης αντιλήφθηκε μέσω επιστολής της Μονής ότι δεν θα δοθεί η εικόνα και επιχείρησε να παρέμβει ο ίδιος.

Το επιτίμιο

Ωστόσο όταν δεν δόθηκε η εικόνα την Σαρακοστή, που πέρασε, ο Μητροπολίτης δύο πνευματικές κυρώσεις:

-Επέβαλε να μην πηγαίνουν ιερείς στη Μονή με αποτέλεσμα οι μοναχές να παραμένουν αλειτούργητες και

-Επέβαλε το επιτίμιο της ακοινωνησίας, δηλαδή να μην μπορούν να μεταλάβουν

Αποτέλεσμα είναι να έχουν περάσει τρεις μήνες , που οι μοναχές δεν μπορούν να κοινωνήσουν και δεν τελούνται και Θείες Λειτουργίες

Σύμφωνα με κύκλους της Μονής, το ποίμνιο αντιλαμβανόμενο το αδιέξοδο άρχισε να διαμαρτύρεται στην ηγουμένη. Ωστόσο εκείνη ζήτησε να αποφευχθούν οι ακρότητες, απορρίπτοντας και συλλογή υπογραφών και βέβαια τυχόν επεισόδια ή προπηλακισμούς. Το μόνο που έκανε η Μονή Κλειστών ήταν να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι αυτό με σκοπό να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Κύκλοι της Μονής προσθέτουν και κάτι ακόμη. Η πλευρά της Μητρόπολης διατείνεται ότι το 2015 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι ο εγχώριος Μητροπολίτης δύναται να παίρνει την εικόνα. Ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίνεται, σύμφωνα με τος ίδιους κύκλους, στην αλήθεια καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει σχετική έγκριση από την Μονή.

Όπως και να έχει όλα αυτά «σκανδαλίζουν» το ποίμνιο και προκαλούν θλίψη ενόψει και της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ευχή όλων είναι το ζήτημα να λυθεί ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά…