Τούρκοι υπερ-εθνικιστές ζητούν ακύρωση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 23 Αυγούστου

Νέα τουρκική προκλητικότητα μετά το αίτημα ακύρωσης της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 23 Αυγούστου
Αρχείου - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραδοσιακά η Θεία Λειτουργία τελείται στην Παναγία Σουμελά ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, εφόσον νωρίτερα οι τουρκικές αρχές παραχωρήσουν τη σχετική άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που εδρεύει στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Φέτος όμως οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν το πράσινο φως ώστε να τελεστεί η Θεία Λειτουργία την Πέμπτη 15 Αυγούστου, αλλά κάτι τέτοιο επρόκειτο να γίνει στις 23 του μήνα.

Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε για να συμπέσει η Λειτουργία με την ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως «Εννιάμερα της Παναγίας».

Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρεται ότι στη Θεία Λειτουργία θα παραστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.

Η ανακοίνωση Οικουμενικό Πατριαρχείου για τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

«Ανακοινούται ότι κατόπιν αποφάσεως των τουρκικών Αρχών εφέτος παρεσχέθη άδεια τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά κατά την Παρασκευήν, 23 Αυγούστου 2024, ημέραν αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Εννιάμερα της Παναγίας»). Στην Θεία Λειτουργία θα παραστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος».

«Απειλή» η θεία λειτουργία λένε Τούρκοι υπερ-εθνικιστές

Παρά την έγκριση των τουρκικών αρχών για τη λειτουργία στις 23 Αυγούστου, οι «Τουρκικές Εστίες», η οποία συγγενεύει ιδεολογικά με τους Γκρίζους Λύκους, αλλά αποτελεί διαφορετική δομή που ιδρύθηκε το 1910, χρησιμοποιώντας εθνικιστικά επιχειρήματα και ιστορικές αναφορές, απευθύνουν αίτημα στην κυβέρνηση να ακυρώσει και αυτή τη θεία λειτουργία, που θα πραγματοποιηθεί στην Παναγία Σουμελά.

Το παράρτημα Τραπεζούντας των Τουρκικών Εστιών προχώρησε σε μια δήλωση ενάντια στην επικείμενη ορθόδοξη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην οποία, όπως θεωρούν λανθασμένα, θα χοροστατήσει κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στη δήλωσή τους παρουσιάζουν τη λειτουργία ως «απειλή» για την τουρκική κυριαρχία και προσπαθούν να συνδέσουν την ορθόδοξη λειτουργία με τον «ποντιακό κίνδυνο» και τον «αρμενικό επεκτατισμό», επαναφέροντας μνήμες εθνοκαθάρσεων που έλαβαν χώρα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία πριν από έναν αιώνα.

«Κατά τη διαδικασία ίδρυσης του εθνικού τουρκικού κράτους, οι Τούρκοι της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας που ζουν εντός των συνόρων της επαρχίας Τραπεζούντας έδειξαν τα εθνικά τους αντανακλαστικά απέναντι στον ποντιακό κίνδυνο και τον αρμενικό επεκτατισμό- έχοντας ως βάση την ύπαρξη ενός ομοιογενούς πληθυσμού. Αυτή η επιμονή και η αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα εκδηλώνεται πάντοτε χωρίς ποτέ να μειωθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις