Αναμνηστικό μετάλλιο για τα 100 χρόνια του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια

Άγιος Ιωάννης Ρώσσος: Το μετάλλιο, από μόνο του, είναι μια ανεξίτηλη ενθύμηση της ιστορικής επετείου

Αναμνηστικό μετάλλιο για τα 100 χρόνια του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια
2'

Το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων-δράσεων-εορτασμών, για την έλευση και εκατονταετή, μέχρι σήμερα, παραμονή του αφθάρτου ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια, εξέδωσε συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο.

Στο μετάλλιο, όπως αναφέρει η Μητρόπολη Χαλκίδοε, απεικονίζονται εγχάρακτα στην μία όψη: ο σπηλαιώδης Ιερός Ναός του Αγ. Γεωργίου στο Προκόπιο της Καππαδοκίας, τόπος όπου προσευχόταν ο Όσιος Ιωάννης και οι Καππαδόκες πρόγονοι μας.

Σε πρώτο επίπεδο εικονίζεται το ιερό σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου σε κύματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του ξεριζωμού ήταν θαλάσσιο και τρεις ενδεικτικές μορφές Καππαδοκών προσφύγων, αντιπροσωπευτικές της μαρτυρικής περιπέτειας της ανταλλαγής.

Ολόκληρη η παράσταση περιτρέχεται από τα ονόματα των τόπων-σταθμών της προσφυγικής πορείας των Προκοπιαίων:

-ΟΥΡΓΚΙΟΥΠ-ΜΕΡΣΙΝΑ-ΡΟΔΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ-ΠΡΟΚΟΠΙ.

άλλη όψη: έχει χαραχθεί το έμβλημα των 100 ετών του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια και η επιγραφή «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ-ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΣΟΣ, 1924-2024, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ».

Όπως προσθέτει η Μητρόπολη, το μετάλλιο φιλοτέχνησε ο κ. Ιωάννης Δέδες-Αρχιτέκτων Μηχανικός και κατασκεύασε η εταιρεία «ΜΙΧΑΛΑΣ». Επετεύχθη έτσι ένα ολοκληρωμένο και καλαίσθητο αποτέλεσμα, με εμφανή τον σεβασμό στο ιερό πρόσωπο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο γεγονός της μαρτυρικής προσφυγιάς και στην ιστορικότητα της ροής εκατό χρόνων συμπόρευσης των Ευβοέων μαζί με τον λαοφιλή, θαυματουργό και παγκόσμιο Όσιο Ιωάννη.

Το μετάλλιο, από μόνο του, είναι μια ανεξίτηλη ενθύμηση της ιστορικής επετείου ενός αιώνα παρουσίας, ευλογίας, ιάσεων και θαυμαστών ευεργεσιών του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στους Ευβοείς και στους εκ των της οικουμένης περάτων συναθροιζομένων ευλαβών προσκυνητών.

MEtallio.jpg
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή