Εορτολόγιο 6 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Σήμερα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Οσιμάρτυρος Βίβου, του Αγίου Ευδοξίου, η Ανάμνηση του Θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς, και η Αγία Λυγερή η Νεομάρτυς
Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:
- Βίβος, Βιβή
- Ευδόξιος, Ευδόξης, Δόξης
- Λυγερή *
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
Αγία Λυγερή η Νεομάρτυς η Χιοπολίτις
Η Άγια νεομάρτυς Λυγερή ἡ Χιοπολίτις γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνος στο χωριό Ανάβατος της Χίου. Ανατράφηκε με τα νάματα της ορθοδόξου πίστεως, ενώ διακρινόταν για το ψυχοσωματικό της κάλλος, γεγονός πού προκάλεσε την ερωτική έλξη του Τούρκου τυράννου. Παρά τις υποσχέσεις και τις πιέσεις του για πλούτη και τιμές, η πάνσεμνος Λυγερή έμεινε σταθερή στην πίστη της και αρνήθηκε τον γάμο με τον αλλόπιστο Αγαρηνό. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1822, ημέρα εορτασμού στον ανάβατο Χίου του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, κατέφθασαν στο χωριό οι ακόλουθοι του Τούρκου τυράννου.
Τότε μέσα στην προκληθείσα αναστάτωση άρπαξαν βίαια και παρά την άρνησή της την πάνσεμνο Λυγερή για να την οδηγήσουν σ’αὐτόν. Στη διαδρομή ἡ Λυγερή αγκάλιασε με όλη της τη δύναμη ένα δένδρο, διακηρύσσοντας με παρρησία ότι δεν πρόκειται να αρνηθεί τον Χριστό. Τότε ένας ακόλουθος την αποκεφάλισε και με την τίμια της κεφαλή έφυγε τρέχοντας προς την παραλία Ελίντα, όπου περίμενε ὁ Τούρκος τύραννος. Από το αίμα της ἀθληφόρου νεομάρτυρος χάραξε ἡ μητέρα της στα παρακείμενα βράχια τρείς σταυρούς, εκ των οποίων ὁ ένας έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.
Ανάμνηση Θαύματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς
Σύμφωνα με το saint.gr, σε κάποιο μέρος της Φρυγίας, η γη ανέβλυσε αγιασμένο νερό με τη δύναμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που γιάτρευε κάθε αρρώστια των ασθενούντων. Ένας χριστιανός, λοιπόν, επειδή γιατρεύτηκε η κόρη του, έκτισε ωραιότατο ναό στο όνομα του Αρχιστράτηγου, επάνω στο άγιασμα.
Μετά 90 χρόνια, ήλθε στο ναό κάποιος ευλαβής νέος, ονόματι Άρχιππος. Έμεινε υπηρέτης στο ναό και ζούσε ζωή ασκητική και με εγκράτεια. Όταν είδαν αυτό το πράγμα οι ειδωλολάτρες, έπιασαν τον Άρχιππο και τον χτύπησαν δυνατά. Έπειτα, όρμησαν να καταστρέψουν το ναό και το άγιασμα. Αλλά ώ της μεγάλης δυνάμεως του Αρχαγγέλου! Άλλων απ' αυτούς τα χέρια έμειναν παράλυτα και άλλους σταμάτησε φράγμα φωτιάς και έτσι γύρισαν όλοι άπρακτοι. Όμως το πείσμα και ο θυμός τους ώθησε να κάνουν εκτροπή του κοντινού ποταμού, για να παρασύρει το ναό και να πνίξουν τον Άρχιππο. Αλλά και πάλι θαύμα! Ο ποταμός γύρισε προς τα πίσω! Τότε σκέφθηκαν να ενώσουν και άλλους δύο ποταμούς. Όμως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε στον Άρχιππο και, αφού τον έβγαλε έξω από το ναό, έκανε το σημείο του σταυρού και οι ποταμοί στάθηκαν σαν τείχος. Πρόσταξε, έπειτα, να χωνευθούν και πράγματι, κατά παράδοξο τρόπο, έως σήμερα στο μέρος εκείνο τα νερά των ποταμών χωνεύονται. Και γι' αυτό το μέρος ονομάστηκε Χώναι.
Απολυτίκιον
Ἦχος δ'.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σε ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσης ἡμᾶς, σκέπη τῶν πτερύγων, τῆς ἀῢλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ὡς ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.