Μεγάλη γιορτή στην Κρήτη για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού - Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Φορτέτσας

Με λαμπρό πανηγυρισμό ο εορτασμός του Τιμίου Σταυρού στην Κρήτη

Μεγάλη γιορτή στην Κρήτη για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού - Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Φορτέτσας
4'

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την μέρα αυτή γιορτάζεται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός μας. Με λαμπρότητα ο εορτασμός κάθε χρόνο και στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στην Φορτέτσα Ηρακλείου.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προξεάρχοντος του πανοσιολογιωτάτου Αρχ. κ. Βαρθολομαίου Βογιατζόγλου, πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Τους ύμνους του Εσπερινού θα ψάλλει ο Άρχων Υμνωδός της ΜΙΧΕ και πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά κ. Πλαΐτης Αντώνιος με μέλη του χορού «Οι Κρήτες Μαΐστορες».

Στις 10:00 το βράδυ θα τελεστεί παράκληση προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό.
Ο εορτασμός ανήμερα της εορτής

Το Σάββατο ανήμερα της εορτής και πιο συγκεκριμένα στις 7 το πρωί, θα τελεστεί ο Όρθρος, η Τελετή της Υψώσεως και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου.

Ο Μεθεόρτιος Εσπερινός θα τελεστεί στις 6:30 μ.μ. της ίδιας ημέρας και οι Χαιρετισμοί του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρύτου κ. Κυρίλλου Χριστοφή.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των μακαριστών ευεργετών, δωρητών του Ιερού Ναού και των απανταχού Φορτετσανών, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου Β'

Η ενορία ενημερώνει τους πιστούς ότι κατά τη διάρκεια των ακολουθιών θα τεθεί εις προσκύνηση τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Του Σταυρού: Τι γιορτάζουμε και γιατί νηστεύουμε από λάδι

Η Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ. πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της, Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο Θείος ζήλος, όμως, έκανε την Αγία Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές.

Ύστερα, η Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

14 Σεπτεμβρίου του έτους 335: Ο Πατριάρχης Μακάριος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως. Την ημέρα του εορτασμού έως και σήμερα, στις Εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τον τρόπο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός που μαρτύρησε ο Χριστός.
Η επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού

613 μ.Χ: Οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Αφού τον μετέφεραν στη χώρα τους, θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν.

14 Σεπτεμβρίου 629: Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

Τελικά, η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή