Βαρθολομαίος: «Η εκκλησία είναι πολιτισμός, είναι τρόπος βίου ελευθέρων και ενθέων ανθρώπων»
«Εις την Εκκλησία, τα πάντα νοηματοδοτούνται και εκφράζουν αιωνίας αξίας» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου του ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους, στο Μαυρονέρι Κιλκίς.
Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι «ουκ ο τόπος, αλλά ο τρόπος διαμορφώνει πολιτισμό» και, αφού διέκρινε τον "υλικό", δηλαδή, τον τεχνικό, από τον "άυλο" πολιτισμό, δηλαδή, τον πνευματικό πολιτισμό, προέτρεψε τους πιστούς να επιλέξουν με ποιες αξίες και με ποιο είδος πολιτισμού θα πορευτούν ως προτεραιότητα ζωής για την επίτευξη της προσωπικής και κοινωνικής ευτυχίας και ευημερίας τους.
«Καλείστε να επιλέξετε το είδος του πολιτισμού. Από τη μία ανοίγεται ο τρόπος του κόσμου, από την άλλη ο τρόπος της Εκκλησίας. Η διαφορά είναι λεπτή, αλλά κεφαλαιώδης. Ο τρόπος του κόσμου προτάσσει την πρόοδο και την τεχνολογία, έναντι των πνευματικών αξιών, οι οποίες συνέχουν μια κοινωνία» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:
«Ζούμε, πλέον, εις την εποχήν της ψηφιακής τεχνολογίας, του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης. Από την χρήση των τεχνολογιών αυτών αναδύονται και οι αξίες, οι οποίες τα συνοδεύουν. Προηγείται δηλαδή η τεχνολογική ανακάλυψη και έπεται η εμφάνιση των αξιών, ως παρακολούθημα. Αναγκαία συνέπεια είναι η απομάκρυνση του ανθρώπου από την σφαίρα της χαράς και του νοήματος της ζωής, καθώς τα πράγματα διαμορφώνουν τις αξίες, αντί οι αξίες να διαμορφώνουν τα πράγματα» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
«Εντελώς διαφορετικός είναι ο τρόπος της Εκκλησίας. Αυτή προτάσσει τον πνευματικό πολιτισμό έναντι του τεχνικού, χωρίς βεβαίως να αποκηρύσσει τον τελευταίο. Όμως τον οριοθετεί, καθώς εις την Εκκλησία τα πάντα νοηματοδοτούνται και εκφράζουν αιωνίας αξίας. Η ίδια η Εκκλησία είναι πολιτισμός, είναι τρόπος βίου ελευθέρων και ενθέων ανθρώπων, κοινωνία προσώπων, τα οποία οδεύουν, συνειδητώς, από το κατ' εικόνα εις το καθ' ομοίωση, εις την πραγματικώς ελευθέρα ύπαρξη».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε τους ιερούς πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν τους κατοίκους του Μαυρονερίου, απόγονους, στην πλειοψηφία τους, των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων, με την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και σημείωσε ότι η παρουσία του στο Μαυρονέρι έχει ως σκοπό να υπενθυμίσει στους πιστούς από πού προέρχονται, αλλά και τι μπορούν να επιτύχουν με τις επιλογές τους.
«Δύνασθε να εκπέμψετε το φως του Πατριαρχείου, εάν επιλέξετε το Οικουμενικό Πνεύμα του. Εάν δηλαδή, προκρίνετε τον πολιτισμό της αποδοχής, της ανεκτικότητας και της ανοιχτότητος, της ανοιχτοσύνης. Κληθέντες να εγκαινιάσουμε ένα τόπο, ένα πολιτιστικό κέντρο, σας αντιπροτείνουμε έναν νέο τρόπο, τον τρόπο της θυσιαστικής αγάπης, της χαρούμενης κοινωνίας, της ζωής, ως ευχαριστίας, μετά τη Θεία Ευχαριστία» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
«Αγκαλιάσετε το όραμα, το οποίο σας προσφέρει ο Πατριάρχης του Γένους και το υπό ολοκλήρωση έργο, δε θα είναι μόνον ένα πολιτιστικό κέντρο του Μαυρονερίου, αλλά φως. Φως, το οποίο θα εκπέμπει το ιδιαίτερο έθος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Τότε, το κέντρο σας θα γίνει ένας πραγματικό πνευματικό κέντρο, διότι θα ενσαρκώνει αξίες του πνεύματος, δηλαδή αξίες οικουμενικές και για αυτό, πάντοτε επίκαιρες.Τότε, το κέντρο σας θα γίνει εστία οικουμενικότητας, ένα μικρό Φανάρι, διότι ο πολιτισμός του πνεύματος είναι φως και το φως ανατέλλει πάντοτε από την Ανατολή».