Η σημασία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την Ελλάδα – Τι δείχνει το ταξίδι Κώτσηρα στην Αίγυπτο
Τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για την Ελλάδα αναδεικνύει, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.
Ο Γιώργος Κώτσηρας συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανάρρηση στον Πατριαρχικό Θρόνο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β', εκφράζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον ρόλο του Πατριαρχείου ως «φάρου Ορθοδοξίας στην Αφρική και στο πολυσχιδές ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συμβολίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού, τη δύναμη της πίστης, τον ανθρωπισμό και την ανιδιοτέλεια. Συνιστά φάρο Ορθοδοξίας, πηγή έμπνευσης και ελπίδας, όχι μόνο για τον απανταχού Ελληνισμό και την αφρικανική ήπειρο, αλλά και για ολόκληρη την οικουμένη».
Το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, το δευτερόθρονο Πατριαρχείο μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί διαχρονικά ένα σημείο αναφοράς για την ορθοδοξία στην Αφρική με μεγάλο ιεραποστολικό έργο. Παράλληλα, το γεγονός ότι είναι Ελληνορθόδοξο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο καθώς είναι βραχίονας ήπιας ισχύος ενώ αποτελούσε διαχρονικά σημαντικό στοιχείο της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει πολλές φορές τη στήριξή της προς το Πατριαρχείο και το πρόσωπο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο είχαν συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.
Όπως είχε γίνει γνωστό, είχαν συζητηθεί διεξοδικά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί στην περιοχή της δικαιοδοσίας του. Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε επαναλάβει στον Πατριάρχη την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και το Ελληνορθόδοξο ποίμνιο στην Αφρική. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αφορούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχουν κοινό παρονομαστή το Πατριαρχείο Μόσχας.
Η ρωσική εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Στις αρχές του 2022 το Πατριαρχείο Μόσχας προχώρησε στη δημιουργία Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική, όπως είχε ανακοινωθεί από τη τελευταία Ιερά Σύνοδο. Με την απόφαση αυτή έκανε δεκτούς στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από 8 αφρικανικές χώρες με την Εξαρχία να αποτελείται από τις εκκλησιαστικές επαρχίες Βορείου και Νοτίου Αφρικής.
Η απόφαση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και είχε θεωρηθεί ως η απάντηση της Ρωσικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας τον Νοέµβριο του 2019.
Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ρωσικής κινητικότητας στην Αφρική, τον περασμένο Σεπτέμβριο, Θρόνου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος με επιστολή του είχε ζητήσει την έμπρακτη συναρωγή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου έναντι της αντικανονικής ρωσικής εισπήδησης στην Αφρική.