«Τουρκικό παζάρι» με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Τι απαντά η Αθήνα

Η αναφορά της εφημερίδας Hurriyet και η στάση της Ελλάδας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εμπλέκει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet επικαλούμενο πληροφορίες από «υψηλόβαθμες» διπλωματικές πηγές της Τουρκίας, αναδεικνύοντας έτσι τις βαθύτερες στοχεύσεις της Άγκυρας ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να είναι μία λύση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνδέεται με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης καθώς και τους μουσουλμάνους σε Ρόδο και Κω. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναφέρεται στη Χάλκη αρνούμενη την «τουρκική εθνική ταυτότητα της μειονότητας, να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτηδες της, να περιορίζει de facto τις εκπαιδευτικές της δυνατότητες, να καθιστά κενά περιεχομένου τα μειονοτικά ιδρύματα, και να εκφοβίζει ετσι την "τουρκική μειονότητα"».

Πρόκειται ουσιαστικά για μία επανάληψη θέσεων που έχουν εκφραστεί ξανά από την τουρκική πλευρά. Συγκεκριμένα, δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Cumhuriyet» τον περασμένο Ιούνιο, προέβαλε την άποψη του Τούρκου καθηγητή Χακί Ουγιάρ, ο οποίος έθετε το ερώτηµα µε ποιο αντάλλαγµα για την «τουρκική µειονότητα στη ∆υτική Θράκη», όπως χαρακτηρίζει τη µουσουλµανική µειονότητα, «θα δοθεί το δικαίωµα αυτό», δηλαδή η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

Η απάντηση της Αθήνας για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η Αθήνα από την πλευρά της θέτει το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε μία διαφορετική βάση, εκτός των διμερών σχέσεων. Η στρατηγική της Ελλάδας αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής αποτυπώνεται στην τελευταία συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε με νόημα πως «η επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα οικουμενικής απαίτησης, σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας. Εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι μια κίνηση ουσίας και υψηλού συμβολισμού την οποία και θα καλωσορίσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραµένει κλειστή από το 1971 µε την εφαρµογή απόφασης του τουρκικού κράτους και η επαναλειτουργία της είναι ένα πάγιο αίτημα το οποίο διατυπώνεται σταθερά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το ζήτημα εκτός από την αντικειμενική του πτυχή, την εκπαίδευση των ιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει και μία πτυχή που αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες. Πρόκειται μάλιστα για ένα ζήτημα το οποίο αξιολογείται ως µείζον από διεθνείς παρατηρητές και θεσµούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εκείνο το οποίο επισημαίνουν κυβερνητικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι είναι ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό ζήτημα το οποίο απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

Σχετικές ειδήσεις