Χίος: Πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου παρεκκλησίου του Αγίου Ιωσήφ

Στην τελετή παρέστησαν καθολικοί και ορθόδοξοι χριστιανοί της Χίου, καλόγριες του πρώην Γαλλικού Κολλεγίου αλλά και η πολιτική ηγεσία του νησιού
tvpatrida.gr

Πραγματοποιήθηκαν χθες Σαββάτο 12 Οκτωβρίου το απόγευμα τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου παρεκκλησίου του Αγίου Ιωσήφ στο λεγόμενο «Γαλλικό Κολλέγιο» στην πόλη της Χίου, όπου πλέον στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Το θρησκευτικό και ιστορικό αυτό μνημείο είχε σοβαρές ζημιές, όταν επί ημερών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, αγοράστηκε το οικόπεδο και οι κλειστές εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος που ανήκε έως τότε σε μοναχικό τάγμα της Καθολικής Εκκλησίας.

Χθες παρουσία του καθολικού Αρχιεπισκόπου Τήνου, Νάξου και της Επισκοπής Χίου, Λέσβου, Σάμου κ. Ιωσήφ Πρίντεζη και του εφησυχάζοντα πρώην Αποστολικού Τοποτηρητή Αρχιεπισκόπου Νικολάου αποκαταστάθηκε και επίσημα η αδικία σε βάρος της ολιγάριθμης Καθολικής Κοινότητας της Χίου αλλά και της ιστορίας του νησιού.

Στην τελετή παρέστησαν καθολικοί και ορθόδοξοι χριστιανοί της Χίου, καλόγριες του πρώην Γαλλικού Κολλεγίου οι οποίες μάλιστα κατέθεσαν τις αναμνήσεις τους από την εποχή της λειτουργίας του Κολλεγίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής καθώς και ο πρώην Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Το έργο μελετήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων