Άγιος Νείλος: Ποια είναι η οσιακή μορφή που γιορτάζει αύριο - Πολλά σημεία και θαύματα

Πολλά είναι τα σημεία και τα θαύματα που ετέλεσεν ο Άγιος Νείλος

Άγιος Νείλος: Ποια είναι η οσιακή μορφή που γιορτάζει αύριο - Πολλά σημεία και θαύματα
2'

Αύριο γιορτάζει ο Άγιος Νείλος, ένας λαμπρός φάρος της Ορθοδοξίας και ένας πνευματικός γίγαντας στην μικρότητα που βιώνουμε.

Διδαχές, προτροπές και νουθεσίες που κατ’ επέκτασιν αφορούν όλους μας. Όλους τους πιστούς χριστιανούς και ιδιαίτερα την εκκλησία των εσχάτων χρόνων που ζούμε.

Πολλά είναι τα σημεία και τα θαύματα που ετέλεσεν ο Άγιος Νείλος.

Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφέρουμε ένα γεγονός, μικρό δείγμα της μεγάλης αγιότητας του Οσίου μας, που έλαβε χώρα στην πατρίδα του, στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας.

Κάποια μέρα, είδαν τον Άγιο Νείλο οι συγχωριανοί του στην εκκλησία τους, τον Άγιο Νικόλαο, να λειτουργεί μαζί με τους ιερείς τους και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας να εξαφανίζεται. Έκπληκτοι, επικοινώνησαν με το Άγιον Όρος, για να διερευνήσουν τι είχε συμβεί. Όταν εξιστόρησαν το αφύσικο αυτό γεγονός έμαθαν συγκλονισμένοι ότι ο αγαπημένος τους συμπατριώτης είχε κοιμηθεί εδώ και δυό χρόνια. Ω, τα μεγαλεία σου Κύριε!

Άλλοτε πάλι ο Άγιος, όπως πληροφορούμεθα από το ιστορικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Μαλεβής, πραγματοποίησε θαυμαστές εμφανίσεις πλησίον, αλλά και εντός της μονής. Το 1973, κατέβαινε το βουνό δίπλα στο μοναστήρι, τρέχοντας, μία γυναίκα λαχανιασμένη και πήγε κατευθείαν στο μοναστήρι. Όταν την ρώτησαν οι μοναχές γιατί τρέχει έτσι, τους απάντησε πως πιο πάνω στην πηγή συνάντησε έναν υψηλό και σεβάσμιο ιερέα, ο οποίος αφού την εξομολόγησε και την συμβούλεψε, της είπε να επισκεφθεί το Μοναστήρι. Της είπε ότι μένει εκεί και στην ερώτησή της για το ποιό είναι το όνομά του, αυτός απάντησε: «Νείλος». Όταν δε η πιστή γυναίκα πήγε να προσκυνήσει στο παρεκκλήσιο του Αγίου και είδε την εικόνα του, τον ανεγνώρισε αμέσως.

Άλλες φορές πάλι, επέτρεψε ο Θεός να δουν ορισμένες χριστιανές τον Άγιο Νείλο, να συλλειτουργεί με τον Ιερέα της Μονής η να στέκεται πλησίον του σε στάση προσευχής κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας.

(Από το βιβλίον του π. Μαξίμου «Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή