Μητροπολίτης Φθιώτιδος στο Newsbomb.gr: «Τα Χριστούγεννα είναι συναγερμός αφύπνισης»
Ενόψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών μιλά στο Newsbomb.gr για τη συμβολική αξία της Σάρκωσης του Θεαναθρώπου στη ζωή των πιστών και τη σημασία του μηνύματός του στην εποχή μας.
Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Συμεών απαντά στο αν είναι εύκολο ο άνθρωπος του 2024 να φέρει τον Χριστό στην καθημερινότητά του και να ζήσει με βάση τη διδασκαλία του, σε μία εποχή που ο εγωισμός και η ιδιοτέλεια έχουν τον πρώτο λόγο.
Τι συμβολίζουν τα Χριστούγεννα για τη ζωή των πιστών και ποια η σημασία του μηνύματός τους στην εποχή μας;
«Τα Χριστούγεννα είναι ένα μυστήριο «ξένο και παράδοξο», όπως τόσο όμορφα το χαρακτηρίζει η υπέροχη υμνολογία της Εκκλησίας μας, το οποίο προσφέρει στον άνθρωπο μία ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση ζωής γεμάτη ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική. Ο «Χριστός γεννάται» προκειμένου να γεννηθεί πραγματικά ο άνθρωπος. Να αναγεννηθεί! Να γεννηθεί ξανά μέσα του η ανθρωπιά, η αγάπη, η καλοσύνη, η συγχωρητικότητα, η καταλλαγή, η ειρήνη, η ποιότητα στις σχέσεις του με τον άλλο άνθρωπο, με την άλογη κτίση, με το περιβάλλοντα κόσμο.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Συμεών.
«Ο Χριστός εισέρχεται μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, για να την θεραπεύσει από τα τραύματα και τις πληγές της. Αυτό είναι το μυστήριο των Χριστουγέννων και αυτή είναι η πρόκληση, που προβάλλεται ενώπιον όλων μας. Θα παραμείνουμε σιωπηλοί, απαθείς, αποσβολωμένοι και άπραγοι μπροστά στην παθογένεια της σύγχρονης εποχής, μπροστά στο δράμα της αποτυχίας της ειρηνικής συμβίωσης όχι μονάχα ανάμεσα σε κράτη και οντότητες, αλλά ακόμη και μέσα στις ενδοοικογενειακές, ενδοσχολικές και γενικότερα ενδοικοινωνικές σχέσεις;», αναρωτιέται ο ίδιος.
«Τα Χριστούγεννα έρχονται, για να μας δώσουν το έναυσμα και την δυνατότητα, ώστε να αποτινάξουμε και να καταργήσουμε την βία κάθε μορφής και να εισφέρουμε στην ζωή μας την «επι γης ειρήνη», την ειρήνη κάθε μορφής. Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι συναγερμός και προσκλητήριο αφύπνισης, ειρηνικής εξέγερσης, αγαπητικής ανακαίνισης, ολιστικής μεταμόρφωσης των πάντων. Ώρα του «εξεγερθήναι εκ του ύπνου» και ανάληψη προσωπικής και συλλογικής ευθύνης για επιστροφή στο «πρότερον κάλλος», στην χαμένη ομορφιά, στην ζωή της ειρήνης και της αγάπης.», προσθέτει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.
Σε μία κοινωνία που κυριαρχεί ο ατομισμός, είναι εφικτό ο άνθρωπος του 2024 να έχει τον Χριστό στη ζωή του και πώς μπορεί να το πετύχει ουσιαστικά;
«Ο άνθρωπος του 2024 και κυρίως ο άνθρωπος του 2025, που ανατέλλει μπροστά μας, έχει την μεγάλη ευκαιρία να επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή του. Να σταματήσει την εύκολη και ανεύθυνη ετεροκριτική και να αφεθεί στην λυτρωτική δύναμη, που του προσφέρει η γόνιμη και ωφέλιμη αυτοκριτική. Με μία προσεκτική ενδοσκόπηση, με μία δημιουργική εσωστρέφεια, να αντικρύσει με ειλικρίνεια και θάρρος την προσωπική του αλήθεια και να αρνηθεί θαρραλέα τον φίλαυτο κόσμο του, τον ατομισμό του, την εγωκεντρικότητά του, τον ναρκισσισμό του, την φοβικότητά του, την νεκρωμένη του καρδιά.», αναφέρει ο κ.κ. Συμεών.
«Αυτή η αυτογνωσία θα αποβεί ανερμάτιστη εάν περιοριστεί σε μία παθητική αναμονή μιας μαγικής μεταμόρφωσης της ζωής, εάν καταντήσει να είναι μία μίζερη ηττοπάθεια και παραίτηση. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, κηρύττοντας τον ερχομό της Βασιλείας Του μέσα στον κόσμο, καλεί τον άνθρωπο να ζωντανέψει τις πνευματικές του αισθήσεις, να αναστήσει τον χώρο της καρδιάς του, να απελευθερωθεί από το κέλυφος του ατομισμού και να αφεθεί στον ανοικτό χώρο της αγαπητικής εξωστρέφειας. «Μετανοείτε! Ήγγικεν γαρ η Βασιλεία των Ουρανών». Η μετάνοια είναι η ρεαλιστική οδός, που οδηγεί σε μία νέα πραγματικότητα ζωής. Η μετάνοια είναι η γέφυρα για να περάσουμε από το παλιό στο καινούργιο.», τονίζει.
«Πάει ο παλιός ο χρόνος…» θα τραγουδήσουν τα παιδιά μας για τον ερχομό του νέου έτους 2025. Ο παλαιός ο χρόνος και κυρίως ο παλαιός κόσμος και ο παλαιός άνθρωπος δεν θα φύγουν με την αλλαγή μονάχα της ροής του ημερολογιακού χρόνου, αλλά πρώτιστα με την μετά-νοια, με την αλλαγή δηλαδή του νου, της νοοτροπίας, της σκέψης, της προσέγγισης των πραγμάτων, της καθημερινής πρακτικής. Η μετάνοια υπήρξε το κάλεσμα και στην έναρξη της ιστορίας και του χρόνου 2025 χρόνια πίσω, η μετάνοια «και χθες και σήμερον και εις τους αιώνας» είναι η πρόταση, η πρόκληση και η πυξίδα για ένα καλύτερο καινούργιο κόσμο.», καταλήγει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, κ.κ. Συμεών.