Τι συζήτησαν ο Κύριλλος και ο Πατριάρχης των Κοπτών
Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της για την υποστήριξη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας για την κατάσταση του χριστιανικού πληθυσμού στη Συρία, το Ιράκ και αλλού είπε: «Προσευχόμαστε στο Θεό να προστατεύσει τους αδελφούς μας από τα δεινά που εκτίθενται».
Ο Πατριάρχης Κύριλλος μάλιστα επεσήμανε ότι αυτή η επίσκεψη αποτελεί το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Την περίοδο 2011 - 2013 η εκκλησία σας ήταν σε δύσκολη κατάσταση αφότου ξεκίνησε μια ανοικτή δίωξη. Καταστράφηκαν ναοί, υπήρχαν δολοφονίες ανθρώπων - όλα αυτά οδήγησαν περίπου 200.000 Κόπτες να φύγουν από την Αίγυπτο. Γνωρίζετε, βέβαια, ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει κάνει μόνο δηλώσεις για τους Χριστιανούς στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε έλθει σε άμεση επαφή με την πολιτειακή ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τα θέματα. Όπως γνωρίζετε, οι προσπάθειες της Ρωσίας είχαν ως στόχο την προστασία, συμπεριλαμβανομένου και του χριστιανικού πληθυσμού της Αιγύπτου», είπε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Σημειώνοντας τις θετικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, που σχετίζονται με τη θέση της σημερινής κυβέρνησης, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος είπε: «Ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι ισχυρές, και ότι οι καλές σκέψεις του προέδρου αλ-Σίσι σε σχέση με την Κοπτική Εκκλησία θα εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσής του για την αποκατάσταση των ερειπωμένων ναών και της υπεράσπισης του χριστιανικού πληθυσμού της χώρας».
Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση του χριστιανικού πληθυσμού στις άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ. «Από την αρχή ήμασταν κατά του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και ενάντια στις προσπάθειες ορισμένων κρατών να παρεμβαίνουν στη ζωή της χώρας αυτής» σημείωσε ο κ. Κύριλλος και συμπλήρωσε «άγνωστη η μοίρα των δύο απαχθέντων στη Συρία μητροπολιτών. Γνωρίζουμε ότι οι ισλαμιστές ριζοσπάστες σκότωσαν ιερείς, προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε ανθρώπους και στο κράτος. Από τη φωτιά του εμφυλίου πολέμου προέκυψε μια επικίνδυνη ριζοσπαστική οργάνωση, το LIH. Βλέπουμε ότι τώρα αυτή η τρομερή δύναμη αποκαλύπτει τις επιθετικές προθέσεις της. Ως αποτέλεσμα - η τραγωδία των χριστιανών στο Ιράκ».
Τέλος ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε με νόημα:
«Αυτό που ονομάστηκε η ‘’Αραβική άνοιξη’’, έχει γίνει μια ζωντανή κόλαση για τον χριστιανικό πληθυσμό».
Υπενθύμισε ότι η Ρωσική Εκκλησία υψώνει τη φωνή της για την υπεράσπιση του χριστιανικού πληθυσμού στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες όπου οι πιστοί στον Χριστό απειλούνται.
Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, μίλησε για την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή της Κοπτικής Εκκλησίας, και είπε επίσης: «Ζούμε πάνω από 14 αιώνες ειρηνικά και αρμονικά στην ίδια γη με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Προσπαθώ να μεταφέρω την αγάπη του Θεού για όλους».
Ωστόσο, πιο πρόσφατα η Κοπτική Εκκλησία γνώρισε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος: ανθρώπους που υποφέρουν, καταστροφή ναών. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αιγύπτου επιτέθηκαν στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Κάιρο.