Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης: Γιατί η Χίλαρι αγωνιά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη;

Η εφημερίδα της Ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης αποκαλύπτει το ενδιαφέρον της κ. Κλίντον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δημοσιεύοντας σήμερα επικοινωνία της με e-mail μετην κ. Cheryl Mills, η οποία ήταν τότε προσωπάρχης τουΣτέιτ Ντιπάρτμεντ (21 Δεκεμβρίου 2009).

Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης: Γιατί η Χίλαρι αγωνιά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη;
9'

Επίσης, υπάρχει αλληλογραφία με e-mail και στις 20 Δεκεμβρίου 2009 του πατήρ Αλέξανδρου Καρλούτσου με τον κ. John Podesta σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Podesta είναι σήμερα ο επικεφαλής της εκστρατείας της κ. Κλίντον για την Προεδρία.

Η τηλεοπτική συνέντευξη της Κλίντον

Η κ. Χίλαρι Κλίντον το 2009 ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προσωπικά, έπειτα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή «Sixty Minutes» του «CBS» το Δεκέμβριο του 2009 και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Μπομπ Σάιμον.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σάιμον βρήκε τραγικό θάνατο πριν μερικούς μήνες σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στη Νέα Υόρκη ευρισκόμενος μέσα σε ταξί.

Στη συνέντευξή του αυτή, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε καταφερθεί κατά επικριτικό τρόπο εναντίον της Τουρκίας και των συνεχιζόμενων αδικιών και πιέσεων σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ιδρυμάτων του συμπεριλαμβανομένης και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ αποκορύφωμα της συνέντευξης ήταν όταν είπε ο Πατριάρχης ότι «η Τουρκία με σταυρώνει».

Οπως προκύπτει από τα e-mails, η κ. Κλίντον έγραψε στην κ. Cheryl Mills πως «έπιασα μερικά από τη συνέντευξη (του Πατριάρχη) και διερωτώμαι εάν θα δημιουργήσει προβλήματα. Πρέπει να το παρακολουθήσουμε το θέμα από πολύ στενά. Θα το είχε κάπου γραμμένο ο Τζον; Θα είμαι στο blackberry μου στο αυτοκίνητο εάν με χρειαστείς. Ευχαριστώ».

Εντός λίγων λεπτών απάντησε η κ. Cheryl Mills πως «ο Phil g και η Liz το παρακολουθούν το θέμα».

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 ο κ. John Podesta σε e-mail του στην κ. Cheryl Mills είχε γράψει «συγγνώμη που σε ενοχλώ την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά οι άνθρωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συλληφθεί ή να του επιτεθούν λόγω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Sixty Minutes η οποία θα προβληθεί το βράδυ. Εκρινα πως άξιζε τον κόπο να το φέρω στην προσοχή σας και πως θα αναθέτατε σε κάποιον να σφυγμομετρήσει την πρεσβεία στην Τουρκία».

Την ίδια ημέρα Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είχε στείλει e-mail στον κ. John Podesta στον οποίο διατύπωνε ανησυχία για την ασφάλεια του Πατριαρχείου ακόμα και για την ίδια τη ζωή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου «από κάποιον τρελό των Γκρίζων Λύκων», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο π. Καρλούτσος έγραψε στον κ. Podesta πως «δυστυχώς η συνέντευξη στο Sixty Minutes έχει δημιουργήσει έντονο εθνικισμό στην Τουρκία. Οπως σας είπα, το υπουργείο Εξωτερικών (της Τουρκίας) τηλεφώνησε στον Παναγιότατο την Παρασκευή για να εκφράσουν τον φόβο και τον προβληματισμό τους πως δυσφημίζει την Τουρκία κατά τέτοιο δημόσιο τρόπο. Φυσικά ο Παναγιότατος εξέφρασε την αγάπη του για τη χώρα του, την Τουρκία, αλλά επανέλαβε τον επώδυνο κατάλογο των θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ορθόδοξη Μειονότητα».

Σε άλλο σημείο του e-mail του ο π. Καρλούτσος έγραψε πως «σήμερα τα Μέσα Ενημερώσεως στην Τουρκία επιτίθενται στον Παναγιότατο λέγοντας ότι έχει επικρίνει το καλό όνομα της Τουρκίας. Μία εθνικιστική εφημερίδα αποκάλεσε τον Παναγιότατο τρελό και τον παριστάνει σε φωτογραφία να κρέμεται από τον σταυρό (δείτε συνημμένο). Ο υπουργός των Εξωτερικών είπε φυσικά ότι ήταν σίγουρος πως ήταν 'ολίσθημα γλώσσας' από μέρους του Πατριάρχη».

Ο π. Καρλούτσος έγραψε στον κ. Podesta, ότι «οι φόβοι μας είναι πως κάποιοι εθνικιστές θα αποπειραθούν να κάνουν ζημιά στο Πατριαρχείο ή και το ακόμα χειρότερο κάποιος τρελός από τους γκρίζους λύκους θα αφεθεί ελεύθερος να πλήξει – φονεύσει τον Παναγιότατο. Φυσικά η (τουρκική) κυβέρνηση ίσως να αντιδράσει υπερβολικά όταν δει ολόκληρη τη συνέντευξη. Είναι ένα έντιμο κομμάτι δημοσιογραφίας αλλά πολύ-πολύ σκληρό για να δει η χώρα το πρόσωπό της στον καθρέφτη. Δυστυχώς μερικοί Ελληνες εθνικιστές φλογίζουν το θέμα από την πλευρά τους επίσης. Σας στέλνω επίσης ένα μπλοκ στο οποίο φαίνεται η παραφροσύνη που υπάρχει εκεί έξω γι' αυτό το θέμα».

Ο π. Καρλούτσος έγραψε ακόμα πως «ευτυχώς που έχομε καλούς φίλους όπως εσείς και μία κυβέρνηση η οποία πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη θρησκευτική ελευθερία, στα πολιτικά δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου. Πάνω απ' όλα πιστεύουμε και δοξολογούμε τον εν τη φάτνη γεννηθέντα Μεσσία, το μήνυμα του oποίου για καλή θέληση ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες εκφράζεται καλύτερα στην κοινωνική/ιερή δικαιοσύνη για όλους».

Επίμαχα σημεία

Μερικά από τα πιο επίμαχα σημεία που ελέχθησαν στη συνέντευξη ήταν και τα εξής: Ο κ. Σάιμον ρώτησε τον Πατριάρχη «νομίζω πως πολλοί άνθρωποι θέλουν να ξέρουν, Παναγιότατε, γιατί ο ηγέτης τόσων εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών ανά τον κόσμο ζει σε μία χώρα η οποία είναι κατά 99 τοις εκατό μουσουλμανική», κι ο Πατριάρχης εξήγησε «επειδή είμαστε εδώ προτού αυτή η χώρα γίνει μουσουλμανική, πολύ πιο νωρίς, παλαιόθεν, από την αρχή», ενώ στην ερώτηση του κ. Σάιμον, από ποια αρχή, ο Πατριάρχης απάντησε «από την θεμελίωση της Εκκλησίας μας, της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε στον κ. Σάιμον πως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Τουρκία τυγχάνουν μεταχείρισης ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Είπε επί λέξει: «Και δεν αισθανόμαστε ότι απολαμβάνουμε τα πλήρη μας δικαιώματα ως Τούρκοι πολίτες». Ο ανταποκριτής του «CBS» ρώτησε: «Εφόσον σας μεταχειρίζονται ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες εδώ και είστε Ελληνες, γιατί δεν πηγαίνετε στην Ελλάδα;», κι ο Πατριάρχης απάντησε «διότι αγαπούμε την πατρίδα μας. Γεννηθήκαμε εδώ και εδώ θέλουμε να πεθάνουμε. Αισθανόμαστε ότι εδώ είναι η αποστολή μας, η οποία είναι επί 17 ολόκληρους αιώνες» και συμπλήρωσε «απορώ γιατί οι Αρχές της χώρας μας δεν σέβονται αυτήν την Ιστορία».

Ο κ. Σάιμον ανέφερε πως «στη συνέχεια ο Πατριάρχης μάς γύρισε πίσω στον 21ο αιώνα στην αυλή του στην Τουρκία. Μας πήρε για περιήγηση με άμαξα σ ένα νησί πλησίον της Ινσταμπούλ με τη συνοδεία Αστυνομίας. Ο Πατριάρχης ήθελε να μας δείξει ότι το μήνυμα του Μωάμεθ για ανοχή δεν έχει γίνει αποδεκτό από τις τουρκικές Αρχές. Το πρωταρχικό του παράδειγμα είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η μόνη Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στην Τουρκία, αδειανή και εγκαταλειμμένη, δεν υπάρχει ιερεύς, ούτε γίνονται Ακολουθίες. Η Χάλκη έκλεισε από τις τουρκικές Αρχές το 1971 με την ψήφιση νόμου ο οποίος απαγορεύει την ανώτερη ιδιωτική εκπαίδευση». Ο Πατριάρχης είπε «είναι κρίμα και ντροπή. Είναι έγκλημα να είναι μία τέτοια Σχολή κλειστή, αχρησιμοποίητη δίχως λόγο. Γιατί;».

Ο κ. Σάιμον ρώτησε «κυβερνητικοί λόγοι;». Κι ο Πατριάρχης απάντησε: «κυβερνητικοί λόγοι». Ο κ. Σάιμον παρατήρησε πως «το αποτέλεσμα είναι η Εκκλησία να μην μπορεί να εκπαιδεύσει τους ιερείς της, μελλοντικούς Πατριάρχες, οι οποίοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Τουρκίας πρέπει να είναι γεννημένοι στην Τουρκία» και συμπλήρωσε «είναι σαν να κλείσει η Ρώμη το Κολέγιο των Καρδιναλίων. Οι διάδρομοι όπου 100 νεαροί ιεροσπουδαστές περιτριγύριζαν τώρα είναι έρημοι. Οι πολύτιμες συλλογές χειρογράφων της βιβλιοθήκης κείτονται ανέγγιχτες. Μπαίνεις μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και νομίζεις ότι μόλις έφυγαν οι φοιτητές κι όχι πριν από 38 χρόνια».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε πως «αυτή η Σχολή προετοίμαζε ανθρώπους οι οποίοι κήρυτταν ενότητα, κήρυτταν αγάπη και με το να μην δίνεται στην Εκκλησία η δυνατότητα να προετοιμάζει αυτούς τους ανθρώπους, προσβάλλουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Ο κ. Σάιμον τόνισε πως «ο Πατριάρχης λέγει πως δεν προσβάλλει μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προσβάλλει και τον ίδιον προσωπικά διότι σ' αυτή η Σχολή σπούδασε».

Ο Πατριάρχης γεννήθηκε στην Τουρκία ως Δημήτριος Αρχοντώνης, κι όπως όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό. Χειροτονήθηκε στην ηλικία των 21 ετών και εκλέχτηκε Οικουμενικός Πατριάρχης το 1991. Ομως, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του τίτλου του, αλλά γι' αυτούς είναι απλώς ένας τοπικός Επίσκοπος.

Ο Πατριάρχης είπε στον κ. Σάιμον πως «έχω επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό υποβάλλοντας τα προβλήματά μας, συγκεκριμένα προβλήματα, ερωτώντας γιατί και ερωτώντας να μας βοηθήσει». Οταν ο κ. Σάιμον ρώτησε «λάβατε απαντήσεις;», ο Πατριάρχης απάντησε, «ποτέ».

Στην ερώτηση του κ. Σάιμον «φοβάστε μερικές φορές πως θα εξαφανιστεί η Κοινότητα;», ο Πατριάρχης απάντησε «όχι πράγματι, θα επιβιώσουμε, πιστεύουμε στα θαύματα» κι αυτό διότι ο Πατριάρχης λέει ότι η Τουρκία είναι επίσης ιερός τόπος, πνευματικός, όχι πολύ μακριά από την Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «είναι η συνέχιση της Ιερουσαλήμ και για μας αυτός ο τόπος είναι εξίσου ιερός. Προτιμούμε να μείνουμε εδώ κι αν ακόμα σταυρωνόμαστε μερικές φορές, διότι στο Ευαγγέλιο γράφεται ότι εδόθη σε μας όχι μόνο να πιστεύουμε στον Χριστό, αλλά να υποφέρουμε επίσης για τον Χριστό».

Ο κ. Σάιμον ρώτησε: «Είπατε ακόμα και να σταυρώνεστε μερικές φορές», κι ο Πατριάρχης απάντησε «μάλιστα, διότι πιστεύουμε στην Ανάσταση. Επειτα από τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση».

Στην ερώτηση του κ. Σάιμον εάν ο Πατριάρχης προσωπικά αισθάνεται ότι μερικές φορές σταυρώνεται, ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε «ναι, το αισθάνομαι».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή