Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο φανατισμός, η σκληρότητα, η αδιαλλαξία αντιτίθενται στο δίκαιο
Στην ομιλία του, με αφορμή τον εορτασμό του προστάτη αγίου της Δικαιοσύνης, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε: «Ο φανατισμός, η σκληρότητα, η αδιαλλαξία, η μισαλλοδοξία, είναι χαρακτηριστικά τα οποία αντιτίθενται εις το δίκαιο και εις την απόδοση του και πρέπει να αποφεύγονται»
Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η κοινωνία μας, πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, έχει ανάγκη από μετριοπάθεια για να διατηρεί τη συνοχή της και για να ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και στο παράδειγμα του, το οποίο όπως είπε, «στη συνείδηση του πιστού λαού αναγνωρίζεται ως πρότυπο αποδόσεως του δικαίου», δηλαδή, «το πρότυπο του αληθινού δικαστού, του οποίου η συνείδηση, υπό ουδεμιάς εξωτερικής επιβολής κάμπτεται, αλλά και εις τας πλέον δυσχαιρείς συνθήκας διατηρεί την καθαρότητα, τη σεμνότητα και τη σοφίαν αυτού».
«Και σήμερα έχωμεν ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, δικαστών ανεπίληπτου ήθους» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για τη διαφορά ανάμεσα στην κοσμική και τη Θεία Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι η δεύτερη δεν αποσκοπεί στην «τιμωρία» του δράστη μιας παράνομης πράξης, αλλά στην «αποκατάσταση της επελθούσης διά της αδικίας ηθικής δυσαρμονίας».
«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι εμπνέεστε από τη Θεία Δικαιοσύνη» προσέθεσε ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος προς τους δικαστικούς και τους νομικούς, ενώ εξήρε μεταξύ άλλων και την πρωτοβουλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ν. Βαλεργάκη και των μελών του συλλόγου για τις εορταστικές εκδηλώσεις.
«Ασφαλώς και δεν αρκούν μόνο η δικαιοσύνη και η ακεραιότητα των δικαστών» συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας ότι αυτές πρέπει να «να συνδυάζονται με τη Διάκριση, που είναι η κορυφαία αρετή και στη συγκεκριμένη προστατεύει από ακρότητες και υπερβολές και επικινδύνους εντάσεις».
«Σκοπός της Δικαιοσύνης δεν είναι η εκδίκηση την οποία επιζητούν συνήθως οι άνθρωποι, αλλά ο περιορισμός και η θεραπεία του κακού, η μεταμέλεια των σφαλλόντων, η ανοχή και η συμφιλίωση» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και σημείωσε: «Η μετριοπάθεια είναι καρπός της Διακρίσεως και την έχει μεγάλη ανάγκη, πάντοτε μεν, ιδιαιτέρως όμως σήμερα, η κοινωνία μας προκειμένου να διατηρεί τη συνοχή της και να αρθεί υπεράνω των δυσμενών περιστάσεων. Τα άκρα ανήκουν εις τον σύμβουλο του κακού, τον διάβολο. Ο φανατισμός, η σκληρότητα, η αδιαλλαξία, η μισαλλοδοξία είναι χαρακτηριστικά τα οποία αντιτίθενται εις το δίκαιο και εις την απόδοση του και πρέπει να αποφεύγονται».
Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι από καταβολής κόσμου συμβαίνουν πολλές αδικίες εκουσίως ή ακουσίως και πολλοί άνθρωποι, αλλά και κοινωνικές τάξεις και έθνη αδικήθηκαν και αδικούνται, πολλές φορές χωρίς αιτία, παρά μόνο από λόγους συμφέροντος.
«Οι κοινωνίες μας σήμερον πάσχουν βαρέως από την ηθικήν παρεκτροπήν, της οποίας τας ακραίας περιπτώσεις συλλαμβάνει ο νόμος, δι' ημών, ως οργάνων αυτού. Τας υπολοίπους κρίνει, εν καιρώ, η Θεία Δικαιοσύνη, η οποία τα παν θωρά» επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος και υπογράμμισε: «Πάσα κοινωνία για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει σε όλους τους τομείς έχει ανάγκη να αισθάνεται ότι μεταξύ των μελών της επικρατεί η δικαιοσύνη. Η υποψία της υπάρξεως της αδικίας προκαλεί εντάσεις και τριβάς και συγκρούσεις, αι οποίαι καταναλίσκουν τον δυναμισμό της και εμποδίζουν την πρόοδο. Ως εκ τούτου το έργο σας είναι εκ των σπουδαιότερων για την ευημερία, την ειρήνη και την πρόοδο των κοινωνιών».
Στην προσφώνηση του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφέρθηκε επίσης στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, καθώς και στη διαχρονική προσφορά αλλά και στην αγάπη και τον σεβασμό του ελληνικού λαού προς τον Οικουμενικό Θρόνο.
«Παναγιώτατε, βεβαιωθείτε για τον μέγιστο σεβασμό, την τιμή και την αφοσίωση όλου του ελληνισμού προς τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία» είπε ο κ. Άνθιμος.
«Παρακαλούμε, διά των προσευχών σας διαρκώς υπέρ ημών, υπέρ απάσης της εκκλησίας και υπέρ του Γένους των Ελλήνων, να μπορούν να προχωρούν σε αυτή τη δύσβατον περίοδον για όλα τα κράτη της Ευρώπης, αλλά προπάντων για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τον αμοιβαίο σεβασμό για να μπορούν οι λαοί να ζουν, ως χριστιανοί, ελεύθεροι και αξιοπρεπείς» τόνισε ο Μητροπολίτης.