Την παρέμβαση Οικουμενικού Πατριάρχη ζητά ο θεολόγος που αφορίστηκε στη Κύπρο
Ο αφορισθείς θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης θεωρώντας ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης- υπό την έννοια ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διατυπώσει γραπτώς τις θέσεις του-ζητά την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο κ. Πιτσιλλίδης επικαλείται την επιστολή που του εστάλη από τη συνοδική ειδική πενταμελή επιτροπή (που τον δίκασε) στην οποίαν αναφέρεται αυτολεξεί ότι: «Οι θέσεις σας επί των ως άνω θεμάτων, οι οποίες έχουν εκφρασθεί δημοσίως, εδημιούργησαν αναστάτωση μεταξύ των πιστών και ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος καθηκόντως, διά της ειδικής πενταμελούς επιτροπής, επιθυμεί όπως γνωρίζει τις ακριβείς τοποθετήσεις σας για να ενημερώσει υπευθύνως τον λαό».
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη, η αναφορά ότι η Ιερά Σύνοδος επιθυμεί να γνωρίσει τις ακριβείς τοποθετήσεις του δεν παραπέμπει σε τελεσιδικία, αφού εκκρεμεί και η ενημέρωση της Συνόδου.
Η προσφυγή του κ. Πιτσιλλίδη στον Οικουμενικό Πατριάρχη αποφασίστηκε ύστερα και από την κάθετη θέση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου ότι δεν θα δεχθεί να εξετάσει έφεση εναντίον της απόφασης της πενταμελούς επιτροπής.
Χθες ο Αρχιεπίσκοπος με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΡΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασχοληθεί με εφέσεις. «Ο κ. Πιτσιλλίδης, ανέφερε ο Μακαριότατος, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αφορισμός και θα πρέπει να ταπεινωθεί και να ζητήσει το έλεος της Εκκλησίας», είπε. Πρόσθεσε, δε, πως «η Εκκλησία προσπαθεί να προστατεύσει το ποίμνιό της».
Ο Μακαριότατος υποστήριξε, επίσης, πως «ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης είπε πράγματα αντίθετα προς τη χριστιανική διδασκαλία», για να προσθέσει πως «η Εκκλησία τον κάλεσε για να τον βοηθήσει και αυτός συμπεριφέρθηκε εγωιστικά».
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, επίσης, ότι «η Εκκλησία έχει ανοικτές τις αγκάλες της και αν ο κ. Πιτσιλλίδης μετανοήσει, θα τον βοηθήσει και θα τον δεχθεί με αγάπη».
Μέλος της επιτροπής που αφόρισε τον θεολόγο ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» πως ακόμη και ένας πνευματικός θα μπορούσε να επιβάλει τον αφορισμό. Διορίστηκαν πέντε και όχι ένας λόγω και του θορύβου που προκλήθηκε αλλά και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ισχυριστεί κάποιος πως είναι υποκειμενική η κρίση του ενός, πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε, επίσης, πως τα αδικήματα στα οποία υπέπεσε ο κ. Πιτσιλλίδης είναι πνευματικά και ο χειρισμός τους δεν περιλαμβάνεται στον Καταστατικό Χάρτη, στον οποίον προσέτρεξαν πολλοί για να σχηματίσουν ιδίαν γνώμη.
Ο ίδιος υπεστήριξε επίσης πως αν ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης έλεγε «πιστεύω ό,τι πιστεύει και η Εκκλησία» ή έστω ότι «παρανοήθηκαν τα όσα δήλωσα κατά καιρούς», το θέμα θα έκλεινε εκεί.
Ως προς την πρόθεση που είχε εκφράσει ο κ. Πιτσιλλίδης να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής, υπέδειξε πως δεν εφεσιβάλλονται τα πνευματικά επιτίμια. Αν μετανοήσει για όσα είπε, θα έρθει πίσω και θα αρθεί αμέσως ο αφορισμός, πρόσθεσε.
Όσον αφορά το αίτημα για παρέμβαση του Πατριάρχη, υπενθυμίζεται πως ο κ. Βαρθολομαίος δεν ήθελε να παρέμβει στα της Εκκλησίας της Κύπρου ακόμη και όταν η σύνθεσή της ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να αποφασίσει για τα του οίκου της λόγω του μειωμένου αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου.
Διαγραφή από κατάλογο διοριστέων
Μέχρι πρότινος ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης ήταν εγγεγραμμένος στον κατάλογο των αδιόριστων θεολόγων καθηγητών. Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιλλίδης κλήθηκε, φέτος, από την ΕΕΥ, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της σχολικής χρονιάς 2015-16. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε και, ως εκ τούτου, αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η εκπαιδευτική νομοθεσία για διαγραφή του από τον πίνακα διοριστέων.
Πάντως, με δηλώσεις στον «Φ», ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, ξεκαθάρισε ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών γίνονται στη βάση τυπικών προσόντων και, αντίστοιχα, η αξιολόγησή τους διενεργείται για το εκπαιδευτικό τους έργο.
Η εκπαιδευτική νομοθεσία, τόνισε, δεν περιλαμβάνει κριτήρια, τα οποία να αφορούν τις πεποιθήσεις ή τα πιστεύω των εκπαιδευτικών και αυτό ισχύει για όλες τις ειδικότητες, περιλαμβανομένων και των Θρησκευτικών.
Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε πως ακόμα και εάν κάποιος θεολόγος αφοριστεί από την Ιερά Σύνοδο διατηρεί το δικαίωμα για διορισμό και διδασκαλία στη δημόσια Παιδεία. Εξάλλου, ο κ. Καδής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, παραδέχτηκε ότι θεωρητικά μπορεί να υπάρχουν και άθεοι καθηγητές Θρησκευτικών στα σχολεία μας.
ΠΗΓΗ philenews.com