Η Κέρκυρα υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Το πρωί της Τρίτης 9 Αυγούστου 2016 κλήρος και λαός της Κέρκυρας υποδέχθηκαν στην πλατεία Λιστόν τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’.

Η Κέρκυρα υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
5'

Ο Μακαριώτατος συνοδευόταν από τον επιχώριο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, καθώς και από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χρυσόστομο.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε επισήμως ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κώστας Νικολούζος, ο οποίος στην προσφώνησή του, ανέφερε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας ενώνει την Κέρκυρα και την Κύπρο.

Με το Θαύμα που επιτέλεσε ο Άγιος το 1716, κράτησε ελεύθερη την Κέρκυρα, από την Οθωμανική λαίλαπα.

Τέλος ο κ. Νικολούζος σημείωσε ότι τόσο οι Κερκυραίοι, όσο και οι Κύπριοι δια μέσου των αιώνων αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για αξίες και ιδανικά.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κέρκυρας, αλλά και τον επιχώριο Μητροπολίτη, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη ευλογία για εκείνον και τη συνοδεία του, η παρουσία τους στο νησί της Κέρκυρας, όπου ήδη νιώθει “ αιχμάλωτος “ - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - της αγάπης και τις εκτιμήσεως των κατοίκων της.

Ευχαρίστησε τον Άγιο Σπυρίδωνα που τον αξίωσε να μετέχει στην πανήγυρη του Θαύματος της 11ης Αυγούστου, δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό, ευχόμενος δια των πρεσβειών του Αγίου , να ελευθερωθεί και η πολύπαθη Μεγαλόνησος, της οποίας το 37% του εδάφους βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Επιπροσθέτως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε ότι η Εκκλησία μας αποτελεί την κιβωτό της σωτηρίας και την μητέρα του έθνους μας.

Το ήθος και οι αξίες της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, κοινωνοί των οποίων είναι οι Άγιοί μας, χρειάζεται να προβληθεί και στον δυτικό κόσμο, ο οποίος δυστυχώς ονομάζεται τύποις χριστιανικός. Χρειάζεται όσο ποτέ ο επανευαγγελισμός τους, με την επικαιροποίηση της διδασκαλίας του Σωτήρος Χριστού, στο σύγχρονο κόσμο, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μετά των λοιπών Επισκόπων και του κλήρου και τη συμμετοχή της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας κινήθηκαν εν πομπή έως το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, όπου εψάλη Δοξολογία.

Κατά την προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι το κάλλος των Κυπρίων, διότι έδειξε μέσω της απλότητας, της ορθοτομήσεως της αληθείας, της βαθιάς του πίστης την αληθινή ομορφιά που είναι πνευματική.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Άγιος είναι ο σοφωτατος ιατρός των Κερκυραίων, καθώς λύτρωσε και τον τόπο και τους ανθρώπους από κάθε κακό και υλικό και πνευματικό, ενώ τόνισε τους δεσμούς που ενώνουν Κέρκυρα και Κύπρο, καθώς είναι τόποι όπου αποτυπώνεται η ταυτότητα του Ελληνισμού.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος είπε προς τον Μακαριώτατο ότι η Κέρκυρα τον υποδέχεται ως τον μαχητικό Ποιμενάρχη που αγωνίστηκε να εκσυγχρονίσει την μαρτυρία της Εκκλησίας στην κυπριακή κοινωνία και να επιμορφώσει τον ιερό κλήρο, καθιστώντας τον ανεξάρτητο από το κράτος, αλλά και ως εκείνον που έχει καταστήσει τη φιλανθρωπία προτεραιότητα της ποιμαντορίας του.

«Παίρνουμε όλοι μαζί την ανηφοριά που οδηγεί στην ελευθερία», τόσο την έξωθεν όσο και της καρδιάς, όπως γράφει σε ένα ποίημα ο μεγάλος ήρωας της Κύπρου και του Ελληνισμού Ευαγόρας Παλληκαρίδης, είπε ο κ. Νεκτάριος.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Κερκύρας δώρισε στον Μακαριώτατο την εικόνα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, με την ευχή να τον ενισχύει στο έργο της διαποιμάνσεως του κυπριακού λαού, τον οποίο του ενεπιστεύθη ο Κύριος.

Απαντώντας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και την τοπική Εκκλησία για τη φιλοξενία και την αγάπη, τόνισε την ανάγκη ο Ελληνισμός να κρατήσει ακέραιη και δυναμική την πίστη στον Θεό και να εκζητεί τη βοήθεια των Αγίων όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, προκειμένου η μαρτυρία της πίστης να καθίσταται δυναμική και επίκαιρη.

Τόνισε ακόμη την μεγάλη χαρά του που θα προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για το θαύμα του Αγίου, που γεννά ελπίδες και στον Κυπριακό Ελληνισμό, προκειμένου να απελευθερωθεί η μισή Κύπρος από την τουρκική κατοχή με τις πρεσβείες του Αγίου.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, προσκύνησε το λέιψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, εψάλη Δέηση, καθώς και σύντομη προσφώνηση του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτ. Σπυρίδωνος Προβατά, ο οποίος και αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ναού, αλλά και στους Αρχιερείς που εκόσμισαν με την παρουσία τους τον Αρχιερατικό θρόνο, όπως τον Μητροπολίτη Κερκύρας, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής και κατόπιν Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Ο π. Σπυρίδων εκ μέρους του Μητροπολιτικού Ναού δώρησε στο Μακαριώτατο, έναν ασημένιο δίσκο, επί του οποίου εικονίζεται η Αγία Θεοδώρα, όπως διαβάζουμε στο romfea.gr.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον π. Σπυρίδωνα και τόνισε ότι όλοι αντλούμε δύναμη από το αγωνιστικό πνεύμα της Αγίας Θεοδώρας, η οποία υπερασπίστηκε τις Άγιες Εικόνες και την παράδοση της Ορθοδόξου Πίστεώς μας. Το αυτό αγωνιστικό πνεύμα πρέπει να διακατέχει όλους τους Χριστιανούς, που βρίσκονται στις πνευματικές επάλξεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή