Δεκαπανταύγουστος στο Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσορογιάτισσας της Πάφου
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Ανδρούλα Πολυκάρπου αναφέρθηκε με μεγάλη συγκίνηση στη σημερινή γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Είναι είπε, ένα δεύτερο Πάσχα για τους χριστιανούς, από τις πιο μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης και ευχήθηκε ολόψυχα να ελευθερωθεί η Κύπρος και να πάνε όλοι στα σπίτια τους αλλά και τα μοναστήρια που είναι κατεχόμενα να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου με πολύ χαρά όλοι μαζί.
Κάποιοι μάλιστα από τους πιστούς αφού προσκύνησαν έφεραν μαζί τους αμέτρητα τάματα για να ευχαριστήσουν την Παναγία για τα θαύματα που κάνει και για να την παρακαλέσουν για βοήθεια.
Έτσι η εκκλησία είναι γεμάτη από κέρινα ομοιώματα, στέφανα γάμων, ρούχα, λαμπάδες κ.ά.
Η Σταυρούλα Επαμεινώντα προσκυνήτρια ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως μετέβη από τη Λεμεσό στο Μοναστήρι, όσα προβλήματα υγείας και αν αντιμετωπίζει.
Όσο για το σύζυγο της Επαμεινώντα Μιχαήλ ανέφερε πως η ευχή που στέλνει σήμερα για την Κύπρο είναι “ειρήνη και αγάπη”, ελπίζοντας στο καλύτερο.
"Ευτυχία, χαρά και ελευθερία στην Κύπρο" ήταν η ευχή που έστειλε η Τούλα Σάββα που μετέβη στο Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσορογιάτισας για να προσκυνήσει .
Οι πιστοί που συνέρρευσαν από νωρίς στην Μονή για να τιμήσουν την τρίτη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας απέστειλαν μηνύματα αγάπης, ταπεινοφροσύνης και ελευθερίας στον τόπο μας .
Πρόσφυγες από την κοινότητα Άσιας της Αμμοχώστου και τώρα κάτοικοι Στροβόλου θυμούνται τον ξεριζωμό. “Πάθαμε πολλά κακά και πολύς κόσμος χάθηκε”, είπε στο ΚΥΠΕ η Μυροφόρα Τάκη και ευχήθηκε επίσης όπως όλοι οι πρόσφυγες ελευθερωθούν και πάνε στα χωριά τους. “Ο καθένας μας” είπε, " ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά που έφυγε από το σπίτι του".
Επίσης ο Προκόπης Τάκη πρόσφυγας από την επαρχία Αμμοχώστου ευχήθηκε η Κύπρος και τα χωριά μας να ελευθερωθούν . "Εγώ δεν ήμουν πλούσιος αλλά περνούσα μια ζωή χαρούμενη με τα παιδιά μου την οικογένεια μου τον πατέρα μου,τώρα πού είναι", διερωτήθηκε, “χαθήκαμε , ήρθαμε αγωνιστήκαμε” αλλά τον τόπο σου τον θέλεις", κατέληξε .
Από τα πολύ παλιά χρόνια γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα τέτοια μέρα σε όλες τις μονές που είναι αφιερωμένες στην Παναγία μεγάλη πανήγυρις, από τις μεγαλύτερες της Κύπρου.
Η ηλικιωμένη που πωλούσε στην πανήγυρη τραχανά η Φωστήρα Νεοκλέους ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η δουλειά του πλανοδιοπώλη είναι πολύ δύσκολη . Το παραδοσιακό προϊόν πρόσθεσε έχει αντικατασταθεί από τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα στις μέρες μας.
Παρασκευάστρια από την Παναγιά η Πηνελόπη Αγαθόκλη που πωλούσε στην πανήγυρη που είχε στηθεί έξω από το μοναστήρι σουτζούκο, ξηρούς καρπούς και σουσαμόπιτα ανέφερε πως παλαιότερα ο κόσμος αγόραζε περισσότερα και πως οι καιροί ήταν καλύτεροι.
Λουκάνικα ,παστουρμά, λούντζα και διάφορα είδη αλλαντικών πωλούσαν στην πανήγυρη οι Κώστας Χαραλάμπους από την Παναγιά και Ευάγγελος Αλεξάνδρου από το Στατό παρασκευαστές οι οποίοι ανέφεραν πως η παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων είναι δύσκολη .
Σήμερα ανέφεραν οι νέοι θέλουν να βγάλουν εύκολα χρήματα και εξέφρασαν την λύπη τους που δεν ασχολούνται με την κατασκευή των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου .
Εξάλλου, 15 Αυγούστου χωρίς λουκουμάδες δεν γίνεται . Ο Μιχάλης Λούκα από τους πιο παλιούς τεχνίτες της παρασκευής λουκουμάδων είπε πως είναι όλα δύσκολα να τα φτιάξεις αλλά για να πάρεις χρήμα πρέπει να αγωνιστείς. Ο κόσμος συνέχισε, “ψωνίζει παρόλο της κρίσης και θα φάει λουκουμάδες αλλά λιγότερους”.
H νεαρότερη της παρέας ήταν η Μπαμίνα Γεωργίου που έσπευσε για να βοηθήσει τον παππού της στην παρασκευή λουκουμάδων. Πρέπει είπε στο ΚΥΠΕ να στηρίζεις την παράδοση για να μην χαθεί.
Πέρα από την Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσορογιάτισσας και την Ιερά μονή του Αγίου Νεοφύτου τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης γιόρτασαν και πολλές εκκλησίες της επαρχίας Πάφου.