Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ανατριχιάζουμε στη λέξη χωρισμός (pics)
Στην αξία της συνεργασίας και στην σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσημη υποδοχή του στη Μύκονο.
Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται από εχθές το πρωί στο νησί, για να παραστεί στις εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή του πολιούχου της Μυκόνου Αγίου Αρτεμίου.
Η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίου Αρτεμίου με ιδιαίτερες τιμές. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, Πολιτικοί, Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, κληρικοί και πλήθος πιστών.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σύρου, Μυκόνου και Δήλου κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προσφορά των κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας στην Παιδεία, αλλά και την προσφορά τους κατά την περίοδο της Κατοχής.
«Σας καλωσορίζουμε, Mακαριώτατε σε ένα νησί, οι κάτοικοι του οποίου, παρά τις χιλιάδες των κατ’ έτος εκ περάτων γης επισκεπτών του, εξακολουθουν να αντιστέκονται στις αλλότριες επιδράσεις και επιρροές, νά παραμένουν πιστοί στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα και να επιμένουν νά φρουρούν τις Θερμοπύλες της μεγάλης Ελληνορθοδόξου Παραδόσεώς μας, σε πείσμα όσων ομοεθνών και αλλοεθνών Μήδων, που απειλούν, πλην ματαίως, να την αποκόψουν από τις καρδιές των παιδιών μας και από τις ζείδωρες ρίζες της» ανέφερε ο Μητροπολίτης Σύρου συμπληρώνοντας πως «τούτο μαρτυρούν τα εκατοντάδες εξωκκλήσια και παρεκκλήσια, τα κατακεκοσμημένα με σπάνιας τέχνης περίπυστες Εικόνες της Μεταβυζαντινής εποχής, έργα επιφανών αγιογράφων από την Κωνσταντινούπολη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Επτάνησα, από τα θυσιαστήρια των οποίων ευχές και δεήσεις, υπέρ ειρήνης και ευσταθείας του κόσμου καθημερινά σχεδόν αναπέμπονται,
Το επιμαρτυρεί η αχειροποίητη Παραπορτιανή, που περικοσμεί ως πολύτιμος λίθος την εσθήτα του πνευματικού πολιτισμού του νησιού μας, που ύφανε ο χρόνος και συνεχίζουν να υφαίνουν οι Μυκονιάτισσες υφάντρες, καταστολίζοντάς την με δόξα και φήμη αρίζηλη!
Το μαρτυρούν οι πανδήμως τελούμενες εορτές των Αγίων μας, με τα τοπικά έθιμα και τις παραδοσιακές δοχές! Το μαρτυρεί η ζωντανή ποιμαντική, πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα των τριών Ενοριών της, ο μετ’ αυταπαρνήσεως ζήλος των αρίστων Κληρικών μας και οι δραστήριες Χριστιανικές Ομάδες των Μυκονίων Νέων.
Τo μαρτυρεί και το “Κέντρο Πνευματικής Οικοδομής”, το οποίο μέσα στο πολύβουο και πολύχρωμο κέντρο της πόλης, αποκαλύπτει την άλλη, την αληθινή Μύκονο, τη Μύκονο της ζωντανής πίστης και των πνευματικών αναζητήσεων. Το επιβεβαιώνει η ψυχή των ενταύθα ενθουσιωδώς υποδεχομένων Υμάς Μυκονίων πιστών και των παιδιών, η οποία σε πείσμα των καιρών, ήταν, είναι και θα είναι ένα πυρωμένο πνευματικό θυμιατήρι, από το οποίο αναδύεται ευωδία πίστεως αληθινή.
Το αποδεικνύουν τα δύο ιστορικά και παλαίφατα Μοναστήρια της, το Καστρομονάστηρο της γυναικείας Ιεράς Μονής Παλαιοκάστρου και η περιώνυμος καί τρισαιώνιος Ανδρώα Μονή της Παναγίας Τουρλιανής, η εύγλωττη αυτή και ηχηρή απάντηση “παντί τω αιτούντι ημίν λόγον περί της εν ημίν ελπίδος” και της προς το Γένος προσφοράς και με το λαό συμπορεύσεως της Εκκλησίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση, αλλά και τον Δήμαρχο και τους πιστούς για την θερμή υποδοχή. «Θαύμασα το νησί της Μυκόνου και είδα την καλοσύνη και την απλότητα των ανθρώπων» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε πως συγκινήθηκε που στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αυτό είναι το ζητούμενο» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος «ιδιαίτερα σήμερα που τα προβλήματα μας καλούν όλους να συνεργαστούμε.
Οι Ποιμενάρχες και οι Πολιτικοί έχουν ένα κοινό σημείο. Τον άνθρωπο. Εδώ συναντώνται οι δρόμοι του Πνευματικού Πατέρα με τον εκπρόσωπο της κοινωνίας, για να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Τον Πολιτικό, όμως, τον δημιουργούν οι πολίτες, ενώ η Εκκλησία γεννάει τα παιδιά. Γίνεται μάνα. Και η σχέση είναι μητρική. Η Εκκλησία, λοιπόν, ως μάνα δεν διώχνει τα παιδιά της. Δεν θα διώξει ποτέ κανέναν. Γι’ αυτό και εμείς ανατριχιάζουμε στη λέξη χωρισμός. Τι σημαίνει χωρισμός;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, για να απαντήσει ότι «η μάνα το παιδί της δεν το διώχνει. Κι αν γίνει κάποιο λάθος, το περιμένει στο μπαλκόνι του σπιτιού της, ώσπου να γυρίσει. Σεβόμαστε το ρόλο του Δημάρχου, του Πολιτικού, της Πολιτείας, αλλά πορευόμαστε παράλληλα κι όπου χρειάζεται βοηθάει ο ένας τον άλλον». Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Κατοχής, «αλλά μην πάμε τόσο μακριά» σημείωσε «πρέπει με τιμιότητα και ειλικρίνεια να ανοίξουμε τα χαρτιά αυτής της δεκαετίας, όπως διαβάζουμε στο dogma.gr.
Να δούμε πώς στάθηκε και πώς στέκεται αυτός ο τόπος». Μίλησε για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, ιδίως οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, όπως εικόνες με ανθρώπους να ψάχνουν σε κάδους σκουπιδιών για να βρουν φαγητό. «Λένε πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι τεράστιο» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν το έκανε μόνη της. Το έκανε με τις δωρεές και τις προσφορές των συνανθρώπων μας».