Ιερώνυμος: Δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου - Μην αφήνουμε να μας πάνε όπου θέλουν οι άλλοι
«Ως Πνευματικός Πατέρας δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ιστορία και στο νόημα της εορτής του Αγίου Δημητρίου και ανέφερε πως «η Εκκλησία έχει ορίσει να εορτάζουμε αγίους μάρτυρες κάθε ημέρα και το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον για ευγνωμοσύνη, για να τους ευχαριστήσουμε για όσα μας δίδαξαν, και δεύτερον για να προσπαθήσει ο καθένας από μας να ψηλαφίσει τη ζωή του αγίου και να πάρει διδάγματα».
Επεσήμανε, επίσης, ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν για την αλήθεια και την εφαρμόζουν. «Όσοι έχουμε θέληση και δυνατότητα να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα δούμε την εικόνα του μαρτυρίου. Είναι μαρτύριο να μην έχεις να φας. Είναι μαρτύριο να μην έχεις δουλειά. Είναι μαρτύριο να είσαι ανασφάλιστος ή να έχεις αγωνία για τον εαυτό σου και τα παιδιά σου» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός, λέγοντας πως «η ιστορία της Εκκλησίας και η πορεία της αγιαστικής ζωής μας εμψυχώνει και μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Όσοι, άλλωστε, οδηγούν τα βήματά τους απελπισμένοι σε αυτόν τον χώρο, γεμίζουν την καρδιά τους ανάπαυση όταν αντικρίζουν την Πλατυτέρα».
«Η Εκκλησία είναι η μάνα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και μίλησε για τους ανθρώπους που σπεύδουν να ζητήσουν στήριξη και βοήθεια στις ενορίες. Έκανε λόγο για την αξία της συνεργασίας λέγοντας πως είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Αναφέρθηκε στην βοήθεια του λαού για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και τόνισε πως «ο λαός είναι η αισιοδοξία μας και σε αυτόν στηριζόμαστε».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «βλέποντας αυτές τις ημέρες χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται στην Εκκλησία αναρωτιέμαι πώς να τους χωρίσω; Για την πολιτεία είναι οι πολίτες και για μένα οι πιστοί. Δεν χωρίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό με απασχολεί έντονα. Τι θα πώ; Όποιος είναι χριστιανός να περάσει και όποιος δεν είναι να φύγει; Μα οι σχέσεις στην Εκκλησία είναι διαφορετικές από την Πολιτεία. Την Πολιτεία την δημιουργούν οι πολίτες. Τους πολίτες όμως τους «γεννάει» η Εκκλησία και η σχέση μας είναι «μητρική» και όχι διοικητική. Πώς θα χωριστεί η μάνα από το παιδί; Ποια μάνα θα το έκανε αυτό;».
Επεσήμανε, επίσης, ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά ελευθερία, τονίζοντας, πως αν κάποιος θέλει μπορεί να φύγει και όταν θελήσει να επιστρέψει, η μάνα Εκκλησία θα είναι εδώ και θα τον περιμένει.
«Βλέποντας τους χιλιάδες ανθρώπους, βλέπω και το μήνυμα της αισιοδοξίας. Φτάνει μόνο να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας «πως καλούμαστε να έχουμε και τις απαιτήσεις μας. Εμείς καθορίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε. Πώς θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας. Η δύναμη είμαστε εμείς. Αυτός ο λαός. Και μην αφήνουμε να μας πάνε όπου θέλουν οι άλλοι».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι ο Άγιος Δημήτριος μας δίνει ένα παράδειγμα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα. Αν δεν προσέξουμε θα έρθουν περισσότερες δυσκολίες. Εγώ ως πνευματικός σας πατέρας, σας λέω ότι δε μπορώ να δεχτώ να χωρίσω τα παιδιά μου. Δε μπορώ να πω πως υπάρχουν οι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν θέση εδώ μέσα και υπάρχουν και οι πιστοί. Είμαστε όλοι μια οικογένεια. Είμαστε όλοι ενωμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε».
Στη συνέχεια ο προϊστάμενος του ιερού ναού αγίου Δημητρίου π. Ματθαίος Χάλαρης ανέφερε πως οι χιλιάδες πιστοί εμπιστεύονται την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο και μίλησε για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και των ενοριών.
Έψαλαν τόσο στο δεξιό όσο και στο αριστερό αναλόγιο, πολυμελείς Βυζαντινοί χοροί υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Συμεών Σβανά και του Λαμπαδαρίου κ. Χαράλαμπου Χωραΐτη αντιστοίχως.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, πολιτικοί, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και λαϊκοί.
ΠΗΓΗ Ραδιόφωνο της Εκκλησίας