«Καίνε» το Φίλη τα πρακτικά της συνάντησης Τσίπρα – Ιερώνυμου
Στο φως ο διάλογος Αρχιεπισκόπου – Τσίπρα στις 5 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου και η διαβεβαίωση Φίλη που δεν τηρήθηκε ποτέ
Της Κάτιας Τσιμπλάκη
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδριάζει από το πρωί της Τετάρτης 8 Μαρτίου στο Συνοδικό Μέγαρο με θέματα το μάθημα των Θρησκευτικών, την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τις σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του παρουσίασε, ενώπιον των 80 ιεραρχών που αποτελούν το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, τα πρακτικά της συνάντησης που είχε τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, αποκάλυψε κρίσιμη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει από μηδενική βάση ο διάλογος για τα θρησκευτικά.
Αναφέρθηκε επίσης και σε μια άλλη διαβεβαίωση που έλαβε από τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργούσε με βάση τις εντολές Τσίπρα.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι από τα πρακτικά της Εκκλησίας για τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016:
«….Όταν τελείωσε η συνάντηση πήρε ο Μακαριώτατος τον Πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε Πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Ο Πρωθυπουργὸς απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!».
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποιά είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον Πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του Πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».
Στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι εξαιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του υπουργού κ. Φίλη, μετά τη λήξη της συναντήσεως, το βράδυ της Τετάρτης 5.10.2016, την επομένη το πρωί το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου επικοινώνησε με την τότε Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Ὀλγα Γεροβασίλη, η οποία και αυτή τους διαβεβαίωσε ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.
Από μηδενική βάση ο διάλογος για τα Θρησκευτικά
Ο διάλογος για την Εκκλησία της Ελλάδος, ξεκινά από μηδενική βάση, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, θέση την οποία εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα πρακτικά από εκείνη τη συνάντηση έγινε ο εξής διάλογος:
«Στη συνάντηση αυτή ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα διημείφθησαν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς την διδασκαλία των Θρησκευτικών τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός, ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον Μακαριώτατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Μετά πολλή συζήτηση ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας, αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψη οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγεί το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι Καθηγητές».
Την εισήγηση για το μάθημα των Θρησκευτικών θα παρουσιάσει ο μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.Εφραίμ (ο οποίος είναι και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής που διεξάγει το διάλογο με το υπουργείο Παιδείας). Ο κ. Εφραίμ θα ξεκινήσει το διάλογο με το υπουργείο με βάση τις αποφάσεις της Ιεραρχίας.
Οι ευχαριστίες στον Γαβρόγλου
Ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του ευχαρίστησε και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τον οποίο είπε ότι «με την σύνεση, την φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».
Κατά τη διάρκεια της Ιεραρχίας θα συζητηθούν οι σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, θέμα που θα παρουσιάζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Επίσης, ο μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ θα αναφερθεί στην ανάγκη αναμόρφωσης της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
O Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις δύσκολες συνθήκες τα χώρας μας και στην προσφορά της Εκκλησία προς το λαό προκειμένου να μην λυγίσει».