Η Εκκλησία ενημερώνει το λαό για τις σχέσεις με την Πολιτεία - Επιβεβαίωση του Newsbomb.gr
Τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα για τα θέματα που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίασης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Της Κάτιας Τσιμπλάκη
Όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά του, την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, το Newsbomb.gr στις ενημερώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελληνική Επικράτεια αμέσως μετά το Πάσχα, θα συμμετάσχουν κληρικοί, λαϊκοί και επιστήμονες.
Οι θέσεις που θα κατατεθούν σε αυτές τις ανοιχτές και δημοκρατικές συζητήσεις, θα μεταφερθούν και στην Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τη σχετική εισήγηση κατέθεσε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, την οποία έκανε αποδεκτή η Ιερά Σύνοδος.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ευθύνη για τη διοργάνωσή τους έχει ο κάθε μητροπολίτης.
Στο μεταξύ στο πλαίσιο της κινητικότητας που επικρατεί για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση και ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, για άλλη μια φορά εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στις θέσεις και στους χειρισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών, την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεων με την Πολιτεία.
Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών από την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, δηλώνει ότι στηρίζει το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως το εμπνεύσθηκαν οι τρεις ιδρυτές της, ο Γερμανός Κόνραντ Αντενάουερ, ο Γάλλος Ρομπέρ Σουμάν και ο Ιταλός Αλτιέρο Σπινέλι, το οποίο στηρίζεται στους τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού: την αρχαία ελληνική κλασική παιδεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τις χριστιανικές αξίες του Ευαγγελίου.
Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου καυτηρίασαν την απρόσωπη γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και τόνισαν την ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων των κρατών-μελών και την ανάπτυξη της Δημοκρατίας.