Εορτασμός της θαυμαστής διάσωσης του Ηρακλείου

Στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον προστάτη του Ηρακλείου Αγ. Μηνά, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Εορτασμός της θαυμαστής διάσωσης του Ηρακλείου
2'

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μεγάλο αυτό γεγονός της προστασίας του Πολιούχου Αγίου του Ηρακλείου και τη σημασία του για μας σήμερα, και ευχήθηκε σε όλους να μη λησμονούν το θαυμαστό αυτό γεγονός και να τιμούν πάντοτε την ημέρα αυτή.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτανεία προς το 8° Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στον προαύλειο χώρο του οποίου υπάρχει μνημείο πεσόντων, και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για όσους έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι υπέρ της πίστεως και της πατρίδος.

Ακολουθεί η εκτενέστερη περιγραφή του θαύματος του Πολιούχου Αγίου Μηνά:

Το έτος 1826, στις 18 Απριλίου, ανημέρα του Πάσχα, οι Τούρκοι του Ηρακλείου σχεδίαζαν και πάλι, όπως είχαν κάνει λίγα χρόνια πρίν, να πραγματοποιήσουν σφαγή των χριστιανικού πληθυσμού του Μεγάλου Κάστρου ξεκινώντας από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά την ώρα της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, για να αιφνιδιάσουν τους ανυποψίαστους, λόγω της εορτής του Πάσχα, χριστιανούς.

Για αντιπερισπασμό έβαλαν φωτιά σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της πόλης ενώ οπλισμένα στίφη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό περιμένοντας την ώρα της ανάγνωσης του Ευαγγελίου για να εισβάλουν και να αρχίσουν την σφαγή.

Μόλις, όμως, άρχισε η ανάγνωση, εμφανίσθηκε ένας ασπρομάλλης ηλικιωμένος ιππέας που έτρεχε γύρω από το ναό κραδαίνοντας το ξίφος του και κυνηγώντας τους επίδοξους σφαγείς, οι οποίοι, πανικόβλητοι, τράπηκαν σε φυγή.

Έτσι, με τη θαυμαστή αυτή παρέμβαση του Αγίου Μηνά, σώθηκαν οι πολύπαθοι χριστιανοί του Ηρακλείου από τον φοβερό κίνδυνο.

Οι Τούρκοι, ωστόσο, νόμισαν ότι ο καβαλάρης ήταν μουσουλμάνος πρόκριτος απεσταλμένος από τον Διοικητή της πόλης για να ματαιώσει την σφαγή.

Όταν διαμαρτυρήθηκαν στον Διοικητή, αυτός τους διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τίποτε και, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος πρόκριτος δεν είχε βγει καθόλου από το σπίτι του.

Κατάλαβαν τότε οι Τούρκοι ότι επρόκειτο για θαύμα του Αγίου Μηνά και κοινοποίησαν το γεγονός στους Έλληνες.

Από τότε, οι μουσουλμάνοι ευλαβούνταν πολύ τον Άγιο Μηνά, προσφέροντας μάλιστα και δώρα στο Ναό του.

ΠΗΓΗ romfea.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή