Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Ωρωπού (Pics)
Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε ειδική αίθουσα, παρουσία των μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρα και Καρπενησίου, Γεωργίου.
Επιπλέον, παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, οι τοπικές αρχές, βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανισμών, κλήρος και πλήθος λαού. Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.
Μεγάλη ευθύνη χαρακτήρισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, την τιμή που του αποδόθηκε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, τόσο προς τον δήμαρχο όσο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνέχισε με την ερμηνεία της λέξης πολίτης, αυτός που ασχολείται με τα της πόλης, και ανέφερε ότι, όπως η Πολιτεία δεν μπορεί να χωριστεί από τους πολίτες, έτσι και η Εκκλησία.
«Σκοπός της, εξάλλου, είναι ο άνθρωπος», σημείωσε για να προσθέσει ότι «οι δρόμοι μας συναντώνται. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Επίσης, επεσήμανε ότι η Εκκλησία δεν έχει εξουσία, παρά μόνο διακονεί τον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις. Σε αυτό το σημείο, βέβαια, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τη σημαντική συμβολή των εθελοντών.
Εξάλλου, μίλησε για το ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής που ετοιμάζεται στον Βαρνάβα, αλλά και για έναν παιδικό σταθμό που θα λειτουργήσει στο Δήλεσι. «Όλα αυτά δεν γίνονται για να ανταγωνιστούμε κάποιον, αλλά γιατί για εμάς ο άνθρωπος είναι το Α και το Ω», είπε και παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους που εργάζονται στα ιδρύματα της Εκκλησίας και στον σεβασμό και την αγάπη με τα οποία αντιμετωπίζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος προεξήρχε αρχιερατικού συλλείτουργου στον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα Σκάλας Ωρωπού, όπου τέλεσαν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και από όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας και ενότητας.
Ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, τόνισε πως ο τόπος αυτός του είναι γνωστός από τα νεανικά του χρόνια, καθότι η μητέρα του καταγόταν από το Χαλκούτσι, ενώ υπογράμμισε ότι από το 1965 έχει να λειτουργήσει αρχιεπίσκοπος σε αυτόν τον ναό. «Διδαχθήκαμε πολλά μαζί σας και μας δώσατε πολλά εφόδια να ποιμαίνουμε τον λαό του Θεού», είπε, απευθυνόμενο στον μακαριότατο, ενώ συμπλήρωσε ότι η θρησκευτική πανήγυρη επισφραγίζεται με τη χαρά της εκδήλωσης αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Ωρωπού.
Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Κηφισίας για την τιμητική πρόσκληση και την ευκαιρία να λειτουργήσει σε αυτόν τον ναό. Αναφέρθηκε στην εορτή του Αγίου Ανδρέα για τον οποίο τόνισε πως «δεν ήταν θεωρητικός. Μίλησε για τον Χριστό και μαρτύρησε για αυτά που δίδασκε».
Αναφορικά με την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Ωρωπού, σημείωσε ότι «είναι αλήθεια πως κολακεύεται κανείς με αυτήν την τιμή, όμως όταν αυτή η τιμή έρχεται από ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ζήσει μαζί ή έχουμε περπατήσει στους ίδιους δρόμους, τότε έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί πράγματι σε αυτόν τον χώρο έχω περάσει πολλά χρόνια της παιδικής και νεανικής μου ηλικίας».
Ακολούθως, μίλησε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής και ανέφερε ότι «αυτός ο τόπος πάντοτε είχε δυσκολίες, αλλά δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός και να χάνουμε το θάρρος μας. Όπως οι πατέρες μας, οι πρόγονοί μας πάλευαν σε κάθε δυσκολία και τα κατάφερναν, έτσι και εμείς. Αρκεί, βέβαια, να έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως είναι τα λόγια του Αποστόλου Ανδρέα. Χρειαζόμαστε ενότητα και όχι αλληλοϋπονόμευση».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στην ιδιαίτερη σχέση του αρχιεπισκόπου με τον Δήμο Ωρωπού, καθώς είναι ο τόπος καταγωγής του, όσο και στο σημαντικό θρησκευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή, ως τους κύριους λόγους που συντέλεσαν στην απόφαση για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Ωρωπού.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος κάλεσε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο βήμα για να προσφέρει στον δήμαρχο Ωρωπού το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο που επιμελήθηκε ο κ. Φιλίππου, με τίτλο «Πέτρος Αν. Φουρίκης-Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος, ιστορικός, λαογράφος, γλωσσολόγος (1878-1936)», το οποίο προλόγισε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος.
Με αφορμή την εν λόγω έκδοση, η οποία περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή αρβανίτικων παραμυθιών και τραγουδιών, ο μακαριότατος έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία των Αρβανιτών και στην πολύτιμη συνεισφορά τους στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ