Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ μιλά στο Newsbomb.gr για τα Χριστούγεννα στην Αγία Πόλη
Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Κάτια Τσιμπλάκη
Ξημερώματα του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου 2016 συναντήσαμε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ στο ταπεινό εκκλησάκι, το καθολικό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Παρακολουθούσε τον Όρθρο και προσευχόταν. Με δυσκολία τον διέκρινες από τους Αγιοταφίτες πατέρες.
Όταν τελείωσε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, με ένα νεύμα μας κάλεσε κοντά του. «Κοιτάξτε εκεί» είπε δείχνοντάς ένα μικρό παραθυράκι αριστερά, λίγο πριν το περίτεχνο τέμπλο. Απομακρύνει την Καινή Διαθήκη που βρισκόταν στο μάρμαρο και το ανοίγει διάπλατα.
Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
«Είναι το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου» συνέχισε, «Αυτό το μικρό παράθυρο χαρίζει πανοραμική θέα στο Ναό της Αναστάσεως».
Το μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι ουσιαστικά προέκταση του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Και όπως εξηγεί ο Πατριάρχης Θεόφιλος επικοινωνεί μαζί του «ποικιλοτρόπως».
Είναι η έδρα του τάγματος της Αγιοταφικής αδελφότητας, δηλαδή των περίπου 120 ιερέων, μοναχών, όλων των μελών, από όλες τις εκκλησιαστικές βαθμίδες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Ηγούμενος του Μοναστηριού είναι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολουθήσαμε τον Πατριάρχη στην αίθουσα υποδοχής.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Εκεί Αγιοταφίτες πατέρες μας σέρβιραν ελληνικό καφέ που ανέδυε το εξωτικό άρωμα του πολύτιμου αυτού καρπού αναμεμιγμένο με κάρδαμο. Έτσι, όπως τον γεύονται στη Μέση Ανατολή. Τα γλυκά νηστίσιμα. Άλλα τα παρασκευάζουν τα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας και άλλα πιστές γυναίκες που τα φέρνουν οι ίδιες στον Πατριάρχη.
Ρωτήσαμε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τί σημαίνει το μοναστήρι αυτό για το τρίτο κατά την εκκλησιαστική τάξη Πατριαρχείο.
«Ήταν η έδρα των εκάστοτε Πατριαρχών εξηγεί» και προσθέτει: «Η Αγία Ελένη και ο Μέγας Κωνσταντίνος θεωρούνται οι πατρόνες και οι Άγιοι της Ρωμιοσύνης στους Αγίους Τόπους».
Πώς εορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ; Πώς εορτάζεται η Γέννηση στη Βηθλεέμ που ανήκει στα Παλαιστινιακά εδάφη και πώς στα Ιεροσόλυμα που βρίσκεται στα Ισραηλινά;
Ο Πατριάρχης μας εξηγεί ότι αν και πολιτικά είναι διαιρεμένες οι δύο περιοχές, θρησκευτικά και πολιτιστικά είναι ενωμένες.
«Αυτές οι εορτές έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί συμμετέχουν προσκυνητές από διάφορα μέρη του κόσμου. Η συμμετοχή τους είναι σημαντική γιατί συμβάλει στην προσέγγιση, στη συνύπαρξη των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές κοινότητες», εξηγεί.