Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία: Προσλήψεις αστροναυτών - Τι προσόντα απαιτούνται
H σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 31 Μαρτίου, με την ESA να ενθαρρύνει τις γυναίκες να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου «να επεκτείνουμε την ποικιλομορφία των φύλων στις τάξεις μας», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της. «Για να προχωρήσουμε πιο μακριά από ό,τι είχαμε κάνει ως τώρα, πρέπει να διευρύνουμε τη ματιά μας», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ.
«Αυτή η διαδικασία στρατολόγησης [αστροναυτών] είναι το πρώτο βήμα και προσβλέπω στην επέκταση της ESA σ’ όλους τους τομείς της εξερεύνησης του Διαστήματος και της καινοτομίας, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, που έχει αναβάλει λόγω της πανδημίας για το 2022 την αποστολή στον Άρη του ρομποτικού ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» της αποστολής ExoMars, ευελπιστεί να δεχθεί αιτήσεις απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και ομάδες, όπως λέει ο διευθυντής ρομποτικής και ανθρώπινου δυναμικού της ESA, Ντέιβιντ Πάρκερ.
«Η ποικιλομορφία θα πρέπει να αφορά όχι μόνο στην καταγωγή, την ηλικία, το υπόβαθρο ή το φύλο των αστροναυτών μας, αλλά ίσως και τις σωματικές αναπηρίες», σημειώνει στη δήλωσή του.
Και «για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, μαζί με τη στρατολόγηση αστροναυτών εγκαινιάζω και το Parastronaut Feasibility Project, μια καινοτομία για την οποία σήμανε πλέον η ώρα».
Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον ιστότοπο της ESA θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Μαΐου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα μπουν σε μια διαδικασία επιλογής έξι σταδίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022.
Οι υποψήφιοι αστροναύτες θα πρέπει να είναι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, να έχουν ύψος από 1,53 μ. μέχρι 1,90 μ. και να μιλούν και να διαβάζουν Αγγλικά. Θα πρέπει ακόμη να διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου ή ισότιμο στις φυσικές επιστήμες, τη Μηχανική ή την Ιατρική και κατά προτίμηση τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία στον σχετικό τομέα. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ηλικίας 27-37 ετών και με καλή κατάσταση υγείας.
Τον περασμένο Οκτώβριο η ESA υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη NASA, που αποβλέπει στη διευκόλυνση της βιώσιμης εξερεύνησης της Σελήνης.
Οι δύο διαστημικές υπηρεσίες θα συνεργαστούν στο πρότζεκτ Artemis Gateway, που θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός εξυπηρέτησης αστροναυτών στο ταξίδι τους από τη Γη προς τη Σελήνη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.