Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Σε ισχύ το δικαίωμα επαναπρόσληψης

Με εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζει τι ισχύει φέτος για την υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά λεωφορεία - Πότε ο χρόνος της αναστολής θεωρείται χρόνος εργασίας

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Σε ισχύ το δικαίωμα επαναπρόσληψης
4'

Το περσινό μοντέλο στήριξης των εποχικών υπαλλήλων επαναφέρει σταδιακά το οικονομικό επιτελείο καθώς από τα μέσα Μαΐου ανοίγει και ο τουρισμός χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των αφίξεων και της πληρότητας που προσδοκούν ξενοδοχεία και καταλύματα.

Κάτω από την ομπρέλα των μέτρων στήριξης μπαίνουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται στον «αέρα», ανησυχώντας για την επαναπρόσληψή τους κυρίως στην περίπτωση που κατά την περυσινή αναιμική τουριστική σεζόν είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης είτε μονομερή είτε από τον εργοδότη τους.

Με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αποσαφηνίζεται ότι διατηρείται το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και τη φετινή τουριστική σεζόν 2021, για τις περιπτώσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή, μονομερή η από τον εργοδότη.

Υποχρεώσεις εργοδοτών - δικαιώματα εργαζομένων

Ειδικότερα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος:

οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, οι οποίοι επαναπροσλήφθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020 και των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή από τον εργοδότη τους οποιαδήποτε στιγμή κατά τη θερινή περίοδο του ίδιου έτους, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη θερινή τουριστική περίοδο 2021 σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων.

οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 και οι οποίοι εξ αυτού του λόγου κατέστησαν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2020, με υποβολή μονομερών δηλώσεων, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη θερινή τουριστική περίοδο 2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων.

οι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, υποχρεούνται κατά την επαναλειτουργία τους τη θερινή τουριστική περίοδο 2021 να επαναπροσλάβουν τους εργαζομένους των ανωτέρω περιπτώσεων εφόσον εκείνοι συνεχίζουν να επιθυμούν να εργαστούν στους ίδιους εργοδότες

Χρόνος εργασίας η αναστολή, αλλά όχι για όλους

Τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή από τους εργοδότες τους, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, θεωρούνται ως χρόνος εργασίας για όλα τα δικαιώματα του εργαζομένων που στηρίζονται στην απασχόλησή τους.

Αντιθέτως, τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι εργαζόμενοι κατέστησαν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2020 με υποβολή μονομερών δηλώσεων, δεν θεωρούνται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων που στηρίζονται στην απασχόλησή τους, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή εργοδότης τους τελούσε το κράτος, για όσο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι έκαναν χρήση του μέτρου των μονομερών δηλώσεων.

Όπως επισημαίνεται το δικαίωμα επαναπρόσληψης διατηρείται ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου 2021, λαμβάνοντας υπόψη και το δικαιολογημένο συμφέρον των εποχικά απασχολούμενων να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους την επόμενη περίοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι είχε επιβληθεί με νόμο η επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων που είχαν αυτό το δικαίωμα. Στη συνέχεια και ανάλογα με το ποσοστό πληρότητας των δωματίων, ο εργοδότης μπορούσε να θέσει σε αναστολή σύμβασης μέρος η το σύνολο του προσωπικού τους.

Ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι εργοδότες που ούτε άνοιξαν τα ξενοδοχεία, ούτε έδωσαν σημεία ζωής με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στον «αέρα». Η λύση που προωθήθηκε ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να υποβάλλουν μονομερή δήλωση για αναστολή σύμβασης προκειμένου να λάβουν τα 534 ευρώ.

Σύμφωνα με το περυσινό νομοθετικό πλαίσιο οι εργοδότες δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους, κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως και 30/9/2020: α) για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020: α) τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και κατά προτεραιότητα τους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 και β) τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή