Πάνω 72.000 νέες θέσεις εργασίας «άνοιξαν» μέσα σε 4 χρόνια στην Κύπρο

Από το 2015 μέχρι 2019 δημιουργήθηκαν 72.118 νέες θέσεις εργασίας στην Κύπρο - Στο τέλος του 2021 η ανεργία βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί από το 2008, με ποσοστό 5,2% τον Δεκέμβριο του 2021.
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου
3'

Σε λεπτομερή ανάλυση των επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του στον εργασιακό κυρίως τομέα, στα όσα κατακτήθηκαν και στις στρατηγικές προς όφελος των εργαζομένων αναφέρθηκε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων υπήρξε προτεραιότητα από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου και ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, υλοποιώντας μια σειρά μέτρων ύψους πέραν των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για στήριξη 210.000 μισθωτών και αυτοτελώς εργαζομένων , 35.000 εργοδοτών και επιχειρήσεων και σειρά χιλιάδων ευάλωτων ομάδων.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, μεταξύ των ετών 2015 και 2019 δημιουργήθηκαν 72.118 νέες θέσεις εργασίας, μια καθαρή αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 21%, ενώ στο τέλος του 2021 η ανεργία βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί από το 2008, με ποσοστό 5,2% τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής, στην οποία περιλαμβάνεται η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδηματος, με δικαιούχους και τους χαμηλά αμειβόμενους, η ανανέωση συλλογικών συμβάσεων με σταδιακή επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την κατοχύρωση νέων ωφελημάτων που είχαν καταργηθεί το 2012, η επαναφορά του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, μέσα από συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσμός που προστατεύει τους εργαζόμενους από τις ξαφνικές διακυμάνσεις του πληθωρισμού, η μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Κοινωνικών Παροχών.

Είπε επίσης πως στην παρούσα φάση έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται σειρά Σχεδίων για την στήριξη της απασχόλησης μέσω επιδοτούμενων προσλήψεων και επιδότησης της κατάρτισης για εργαζόμενους και άνεργους, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος πρόσφατα αυξήθηκε κατά 31 εκατομμύρια, αφού εξαντλήθηκαν τα κονδύλια που έχω αναφέρει λόγω αυξημένης αξιοποίησης.

Μίλησε ακόμη για την μείωση της αδήλωτης εργασίας από 27% το 2009 σε κάτω του 10% το 2021, ενώ χαρακτήρισε το Σχέδιο «Κύπρος-το Αύριο» ως ύψιστης σημασίας στην προσπάθεια για αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και πλήρη εκσυγχρονισμό των δομών της.

Ο Πρόεδρος είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι έχουν τεθεί σε προτεραιότητα πολύ σημαντικές πολιτικές όπως η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, η αναθεώρηση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της σχετικής Νομοθεσίας, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για δίκαιες συντάξεις για το σύνολο του πληθυσμού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διασύνδεσή τους με άλλα πληροφοριακά συστήματα.

Σημείωσε εξάλλου πως με την καθιέρωση του Ελάχιστου Εθνικού Μισθού, επιτυγχάνονται και άλλοι σημαντικοί στόχοι όπως η μείωση της μισθολογικής και εισοδηματικής ανισότητας και του επιπέδου φτώχειας για τους εργαζόμενους, η προστασία ομάδων εργαζομένων με μικρή διαπραγματευτική δύναμη, η μείωση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, η παροχή κινήτρου στους εργαζόμενους για αύξηση της παραγωγικότητας και η συνεισφορά στη διόρθωση υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, όπως, για παράδειγμα, η υποδήλωση μισθών.


Πηγή ΚΥΠΕ