Τηλεργασία για το σύνολο των εργαζομένων στην Κύπρο - Τι προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο
Νομοσχέδιο που, όπως διευκρινίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων, δηλαδή τόσο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η διευκρίνιση έγινε από τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας Άντη Αποστόλου, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέα Καυκαλιά.
Η δε ερώτηση του κ. Καυκαλιά ακολούθησε παρέμβαση στην Επιτροπή εκπροσώπου της ΠΑΣΥΔΥ ότι το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας θα αποτελέσει έναν καλό οδηγό και για τη ρύθμιση του ζητήματος στη Δημόσια Υπηρεσία.
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε, πάντως, πως για την ώρα και παρά το γεγονός ότι το νομοθέτημα συζητείται στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος δεν εξαιρεί το Δημόσιο, όπως εξάλλου κι όλες οι εργατικές νομοθεσίες, αναφέροντας πως στο νομοθέτημα θα καταγράφονται βασικές αρχές για το θέμα.
Επιβεβαίωσε δε πως οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου βασίζονται κυρίως στην ελληνική νομοθεσία για τη ρύθμιση της τηλεργασίας.
Το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, βρίσκεται εδώ και κάποιο καιρό στη Νομική Υπηρεσία, η οποία αναμένεται από βδομάδας να καταθέσει το τελικό κείμενο με διορθώσεις και εισηγήσεις στο Υπουργείο Εργασίας. Εντός Σεπτεμβρίου, συμπλήρωσε, θα υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να αποκλείεται η ομάδα εργασίας που ήδη συζήτησε το προσχέδιο νομοσχεδίου να διευρυνθεί, με συμμετοχή και της ΠΑΣΥΔΥ κι άλλων οργανώσεων του δημοσίου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας πρότεινε στο Υπουργείο Εργασίας να εμπλέξει στη διαδικασία και το Υπουργείο Οικονομικών, που ήδη διεξάγει μελέτη για ρύθμιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης γενικότερα στο Δημόσιο.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων δεν έκρυψε χθες τις διαφωνίες που υπάρχουν στον διάλογο για ρύθμιση της τηλεργασίας, χαρακτηρίζοντας ως κύριο αγκάθι τις αντιρρήσεις από πλευράς εργοδοτών γύρω από το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Εκ μέρους της ΟΕΒ, ο Πολύβιος Πολυβίου ανέφερε πως για το θέμα της τηλεργασίας αλλά και για το δικαίωμα αποσύνδεσης βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος στην ΕΕ και, όπως είπε, η ΟΕΒ ήδη πρότεινε να παγώσουν οι διαδικασίες στην Κύπρο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αναμένεται να οδηγήσει και στην έκδοση σχετικής Οδηγίας. Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα για να διευκρινιστούν, όσον αφορά για παράδειγμα το ποιος θα είναι ο χώρος εργασίας σε περίπτωση τηλεργασίας και ποια θα είναι η ευθύνη του εργοδότη γενικότερα όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας και υγείας.
Ο κ. Αποστόλου, πάντως, ανέφερε πως ο υπουργός Εργασίας απέρριψε το σχετικό αίτημα και σημείωσε πως η προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου θα συνεχίσει κανονικά, αναγνωρίζοντας, πάντως, πως το δικαίωμα αποσύνδεσης είναι ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο για την τηλεργασία αλλά γενικά τις εργασιακές σχέσεις.
Όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, δεν θέλησε να προκαταλάβει το τελικό κείμενο, διευκρινίζοντας πως η τηλεργασία θα είναι εθελοντική, μετά από συμφωνία των δύο μερών και θα λαμβάνει υπόψη και το κόστος που θα έχει ο εργαζόμενος.
ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ