Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Θα ξεκινά με βάση τον μισθό του απολυμένου και θα μειώνεται σταδιακά

Από τον μισθό θα εξαρτάται πλέον το ύψος του επιδόματος ανεργίας και θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών - Τι δήλωσε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως
2'

Αλλαγές προανήγγειλε στην χορήγηση των επιδομάτων η υπουργός Εργασίας Νίκης Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η υπουργός Εργασίας έκανε αναφορά για το επίδομα ανεργίας το οποίο σύμφωνα με τα όσα είπε αναμένεται να συνδεθεί με τις μηνιαίες αποδοχές του απολυμένου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος θα απολύεται, θα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα, από τα 507 που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι το ύψος του επιδόματος θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών, καθώς επιδίωξη είναι η κινητοποίηση του ανέργου να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας ενώ η χορήγηση του επιδόματος θα διακόπτεται σε περίπτωση που ο δικαιούχος απορρίψει τρεις προτάσεις για εργασία που θα καταθέτει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

«Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. Θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση. Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, η υπουργός.

Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η κ. Κεραμέως τόνισε: «Θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε, όμως ακόμα περισσότερο πρέπει να μπορούν να μειωθεί και το συνολικό μη μισθολογικό κόστος και να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν μπροστά και να συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης».

Στην παλέτα των μέτρων για το δημογραφικό εντάσσεται η σχεδιαζόμενη αύξηση στο επίδομα παιδιού που καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ. Καθώς η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των ονομαστικών μισθών περιορίζουν τους δικαιούχους του επιδόματος, επιδίωξη είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά. Σήμερα λαμβάνουν με βάση εισοδηματικά κριτήρια 28,42 ή 70 ευρώ τον μήνα ανά παιδί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μελετάται και αναπροσαρμογή στο ποσό του επιδόματος στέγασης. Σήμερα ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί το ενοίκιο ευάλωτων οικονομικά δικαιούχων με έως 210 ευρώ τον μήνα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δρομολογείται επίσης η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας μέσω της οποίας ο δικαιούχος θα μπορεί με μια αίτηση να λάβει όλα τα επιδόματα που δικαιούται.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ: