Tι θα αλλάξει σε μισθούς και εργασιακά
Μετά το Πάσχα ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Επιστολή με 20 σημεία πάνω στα οποία θα διεξαχθεί αμέσως μετά το Πάσχα ο διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις πρόκειται να απευθύνει σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης.
Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», στόχος είναι η αποκατάσταση του πλαισίου που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων, στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους -ο οποίος θα διεξαχθεί στον 4ο όροφο του υπουργείου στην οδό Σταδίου- θα τεθούν: η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η διαμεσολάβηση και η διαιτησία, αλλά και η αντιμετώπιση της «απειθαρχίας» των εργοδοτών σε μείζονα ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας.
Στο «πακέτο» με τους βασικούς άξονες και τις προωθούμενες καινοτομίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, περιλαμβάνονται ακόμα θέματα σχετικά με τις ωριμάνσεις, τη μετενέργεια, τα επιδόματα πολυετίας (τα οποία έχουν «παγώσει» οι μνημονιακές κυβερνήσεις) και την ανασφάλιστη εργασία.
Ο διάλογος κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα και στη συνέχεια να προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, με προτεραιότητα τον κατώτατο μισθό και τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Οι παρεμβάσεις:
- Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα 650 ευρώ και από την 1η Ιουλίου 2016 στα 751 ευρώ.
- Επαναφορά της αρμοδιότητας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.
- Επαναφορά του θεσμού της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας σε σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας (απαλλαγή δηλαδή από τις αγκυλώσεις που θεσμοθέτησε ήδη από το 2010 ο πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος και οι οποίες είχαν στόχο τελικά να μη λειτουργεί ο θεσμός ειδικά της διαιτησίας).
- Αυστηροποίηση του μηχανισμού ενημέρωσης των εργαζομένων για την πορεία μίας επιχείρησης και επέκταση της δυνατότητας διαβούλευσης. Ουσιαστικά θα ενταχθούν μεγάλες κυρώσεις για τους εργοδότες σε περίπτωση που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους για ενημέρωση και διαβούλευση.
- Επόπτευση της αγοράς εργασίας για την άμβλυνση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.
Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού (ουσιαστικά την επαναφορά του στα 751 ευρώ από τα 586 ή 511 που είναι σήμερα) τελικά η κυβερνητική απόφαση είναι αυτή να γίνει με νομοθετική παρέμβαση και σε δύο δόσεις (μία στο τέλος του 2015 και μία στο τέλος του 2016).
Επειτα από αυτή την αύξηση θα δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν για τον κατώτατο μισθό μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να αναμένουν οι εργαζόμενοι είναι κατάργηση της διάκρισης εργατών και υπαλλήλων και της διαφοροποίησης των μισθών με βάση την ηλικίας καθώς στις ηλικίες έως 25 ετών ισχύει ο μισθός 586 ευρώ για τους άνω από 25 και 511 για τους μικρότερης ηλικίας