Κατατέθηκε στην ΟΚΕ το νομοσχέδιο για μισθούς και συμβάσεις

Στο επίκεντρο η ανασφάλιστη εργασία κατά τη συνάντηση Καψάλη (ΣΕΠΕ) με ΓΣΕΕ.
4'

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού (σε δύο δόσεις), και την πλήρη επαναφορά και αποκατάσταση του ΟΜΕΔ (Διαιτησία).

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην ΟΚΕ, ουσιαστικά αποτελεί εκσυγχρονισμό του πλέον προοδευτικού μεταπολιτευτικού νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις (1876/90) που ψηφίστηκε επί Οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον αείμνηστο Ξεν. Ζολώτα και προβλέπει ακόμα την επεκτασιμότητα και μετενέργεια των συμβάσεων, ενώ τόσο στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και στον ΟΜΕΔ θα λαμβάνεται υπόψη η έννοια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Αναλυτικά, με το νομοσχέδιο προωθείται:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού για τους άνω των 25 ετών εργαζόμενους από τα 586 στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο

• Αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους από τα 510 στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο

• Ξεπάγωμα των τριετιών που με το ισχύουν καθεστώς- δεν μπορούν να αυξηθούν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Ωστόσο για να αυξηθούν εκ νέου οι μισθοί λόγω πολυετιών - ωριμάνσεων, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, μέσω υπογραφής κλαδικής συλλογική σύμβαση εργασίας.

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από 1η Ιουλίου 2016.

Ακόμα προβλέπεται:

1. Είδη συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα είδη των συλλογικών συμβάσεων είναι: η εθνική γενική (που αφορά τους εργαζόμενους όλης της χώρας), οι κλαδικές, οι επιχειρησιακές, οι ομιλικές συμβάσεις (που καθιερώνονται σε επίπεδο ομίλων), οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές (αφορούν εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος σε όλη τη χώρα) και οι τοπικές ομοιεπαγγελματικές.

2. Μετενέργεια συμβάσεων. Προβλέπεται πως «οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Η ως άνω παράταση αναστέλλεται σε περίπτωση προσφυγής στη διαδικασία Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Μετά την πάροδο του εξαμήνου οι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου λυθεί η τροποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας».

3. Επεκτασιμότητα των συμβάσεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως: με απόφαση που εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ο υπουργός μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 50% συν ένα των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Παράλληλα προβλέπεται πως την επέκταση μπορεί να ζητήσει και αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτηση της, που υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας.

4. Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Μία από τις κεντρικές ρυθμίσεις που προωθούνται επαναφέρει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ (ρύθμιση που είχε καταργηθεί). Συγκεκριμένα προβλέπεται πως «η προσφυγή στη Διαιτησία γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς : από οποιοδήποτε μέρος εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε ή απέρριψε την μεσολάβηση».

Στο επίκεντρο η αδήλωτη εργασία.

Με δεδομένο ότι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι αγγίζουν τους 800.000, εντείνονται οι ενέργειες του ΣΕΠΕ.

Χθές ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Απόστολος Καψάλης, ο οποίος συνεχίζει τις διμερείς συναντήσεις με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και εν γένει της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού για την από κοινού εξέταση ζητημάτων που άπτονται των ελέγχων και της διαρκούς βελτίωσης των παρεμβάσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Η έκταση των φαινομένων παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και η ανάγκη για άμεση αντιμετώπισή τους απαιτούν πρόσθετες σαφείς δεσμεύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την ανασυγκρότηση και την θεσμική αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Όπως τονίστηκε από την πλευρά του κ.Καψάλη, "σε αυτήν την προσπάθεια, η συμβολή με προτάσεις και τεχνογνωσία από την πλευρά των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις με στόχο την γρήγορη «αντιστροφή» της σημερινής κατάστασης, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους πρακτικές καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας".

Σχετικές ειδήσεις